Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията

https://www.24chasa.bg/region/article/6970748 Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията www.24chasa.bg
Проф. Андрю Йеомен СНИМКА: Личен архив

Община Велико Търново представя архитекта проф. Андрю Йеомен - член на международното жури, което ще оценява проектите в конкурса за нов градски център, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов.

Проф. Йеомен е роден в Лондон през 1958 г. Учи в университета в Уестминстър, основава Tower 151 Architects. От 1986 г. преподава в различни университети във Великобритания и като гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген.

Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Негови статии са публикувани в Европа, Япония и САЩ. Избран е в съвет на експертите на Международната академия на архитектите през 1997 г. Гост говорител в главния дебат на Конгреса на УИА 1996 г. (Барселона и Пекин 1998).

Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в мащабни програми в този регион и Европа, в стратегическото планиране в Загреб до програмата за възстановяване в Мостар, Босна и Херцеговина. Включен е в големи градски програми за Копенхаген (Orestaden, 1993 г. - тогава най-голямата градска програма в Европа), HAAC, Загреб (градски комплекс в сътрудничество с Morphosis) и др.

- Вие сте преподавател в различни университети във Великобритания и сте гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. На какво освен на професионални умения учите своите студенти? Кое е водещото пред един млад човек, за да стане добър в тази област?

- Архитектурата е толкова широко отворена тема, че човек може да каже, че е невъзможно да се разгледат всички нейни въпроси като студент. За да бъдеш наясно с това, което става, трябва да бъдеш един от пилотите. Не става въпрос само за бъдещето, но и за миналото, което насърчавам по-младите архитекти и студенти да разглеждат. Основната цел на насърчаването ми е да се установи ниво на почтеност, което е както правдоподобно (като теория), така и възможно (като практическо предложение).

Няма вълшебна пръчица, с която да станем добри в тази професия, освен това да поддържаме почтеност и разбиране, че нашата идея има както силни страни, така и слабости. Няма формула за успех, а само индивидуалност, знание и опит, чийто микс варира в зависимост от човека.

- Участвал сте в едни от най-големите градски архитектурни програми в Европа като тази в Копенхаген. Какво очаквате от международния архитектурен конкурс за нов градски център във В. Търново – един древен, красив, но не толкова голям град?

- Когато спечелихме конкурса за Общ устройствен план в Копенхаген (1994) в същото време бяхме ангажирани от ЕС да работим по програма за реконструкция в Мостар (Босна и Херцеговина). Лично аз открих, че е доста предизвикателно, когато прелитах между военната зона и почти перфектно оформените улици на Копенхаген. Двата проекта не биха могли да бъдат по-различни по отношение на работата и хората, но по ирония на съдбата намерих симбиоза, което е основно за комуникацията, упоритостта и желанието да се направи правилното нещо.

Според мен някои от най-достойните проекти са тези, които са част от историческия контекст и предоставят контраст, чрез който този исторически контекст да бъде оценен, бидейки твърдо част от бъдещата технология.

- Защо според вас международните архитектурни конкурси са най-честният и прозрачен начин за оценка на добри предложения?

- Конкурсът за проектиране, ако е добре организиран, с добре дефинирана кратка информация и добри експерти за оценяване, може да бъде както ефективен, така и жизнеспособен метод на инвеститора да създаде възможности за даден проект в относително ефективен период от време.

- Кои предложенията на участниците в международния конкурс във В. Търново бихте оценили високо? Как очаквате да се съчетаят новаторското мислене и историческото наследство в разработките им?

- Когато виждам за пръв път предложение за дизайн, то трябва да ме очарова с работата, да видя "уловката", която да ме накара да разбера, да оценя и да се наслаждавам на намерението на автора. В предишен коментар засегнах темата (Копенхаген - Мостар), но бих казал, че човек трябва да открие новаторското мислене, което може да бъде преобладаващо в историята и в произтичащите от нея сгради и в реципрочни условия да обмислим какво може да носи наследство в новата работа, която предлагаме. Вероятно мога да завърша всички тези въпроси в едно кратко изявление за архитектурата и културата. Това е една много стара дискусия - дали е теорията спрямо практиката или изграждането на знания в сравнение с процеса на проектиране?

От моя гледна точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от няколко успешни архитекта, които свързват тези три атрибута. Интересно би било веднъж да прочетете списъка на арх. Заха Хадид на богатите хора в Обединеното кралство, тъй като тя може би е илюстрирала тази теория - изкуството като основен атрибут, реализирайки успешно много от своите проекти през последните 10 години от живота си.

Историята е пълна с различни примери, като например Бруно Таут и Лудвиг Мис ван дер Рое. Пол Вирилио е добре известен с влиянието си и последовател на Ницше, който макар и да не е по същество архитект, предоставя някои значителни начални точки за другите, като Даниел Либескин, например. Даниел Либескин е интересен пример, който се е изкачил от живота си в своята таванска стая до основния корпоративен статус, едва докосвайки строителната форма.

Аз лично смятам, че е от съществено значение да се задвижи "идентичността" на архитекта, която днес често се пренебрегва в стремежа към техническа целесъобразност. Все пак, бих казал, че сега сме изминали пълен цикъл - няма ново съдържание, просто различна обвивка. Опитът за устойчив дизайн и екологично изграждане само поражда разочарованието на архитектите, които всъщност не могат да променят човешкото поведение, тъй като човешкото тяло остава повече или по-малко със същите постоянни изисквания, т.е. подслон и възможна красота и достъпност. Ако ние като човешка раса сме развили по-голяма съпротива срещу елементите, тогава нуждата от подслон може да намалее (същото се отнася и за дрехите дори) - нещо като света на Аватар. Обаче странното е, че все още се наслаждаваме на уютните неща, на камината, отделянето на спалнята от гаража или жилищните помещения, стълбището, вратата и прозореца. Концепцията за карибската хижа на Густав Семпър по същество не се е променила, тя просто е била адаптирана. Ако наистина искаме да запазим устойчивостта, нека се върнем в гората и пещерата, в което се съмнявам, защото голяма част от развития свят ще намери това за трудно, ако не и невъзможно.

Но дали това е толкова погрешно? То е просто това, което е. Докато човек може ежедневно да се противопоставя на гравитацията или да остане буден в продължение на дни, или да ходи гол по улиците (ако улиците все още са релевантни), ние ще бъдем тук за всеки, който преследва мечтата на вечната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

64-годишен велосипедист загина при инцидент в Силистра

Шейсет и четири годишен велосипедист е починал след тежко пътно-транспортно произшествие край Силистра по пътя за местността "Орехова гора", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 09.40 часа днес. Велосипедистът е застигнат и ударен от лек автомобил, управляван от шейсет и осем годишен мъж.

Обявиха бедствено положение в Лом, няма вода в града заради свлачище

Кметът на Лом Пенка Пенкова обяви бедствено положение заради безводие в града и селата Замфир, Добри дол, Орсоя и Сливата, съобщиха от общината. Причината е прекъснат от свлачище участък от водопровода, по който от кладенци при село Добри дол се доставя вода за града и салата. Технологичното време за решаване на проблема е 7 дни, предава БТА.

Канят ученици в европейска олимпиада по статистика

Започна регистрацията за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици, която ще се проведе от октомври 2018 г. до май 2019 г. – съобщават статистичесто бюро Североизток в Добрич. Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите хора, към насърчаване на тяхната любознателност и интерес към

Mъж загина при пожар в апартамента си на 18-ия етаж в Плевен

49-годишен мъж загина при пожар в апартамента си на 18-ия етаж в жилищна кооперация на ул. "Гренадирска" в Плевен, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента постъпил в Оперативен център при РДПБЗН - Плевен в 6.42 минути. На мястото на произшествието веднага са изпратени два противопожарни екипа.

100 компании показват иновации на изложение за медицина и стоматология в Пловдив

Иновативни експонати грабнаха вниманието на посетителите на изложението "Медикус, Денто, Галения 2018". То продължава от 17 до 20 октомври в пловдивския панаир с участието на повече от 100 водещи фирми от 15 държави. "В тези високо технологични изделия са закодирани тенденциите за развитие на различни области от медицината.

Митрополит Филип от украинската православна църква ще посети Ловеч

Негово Високопреосвещенство Полтавският и Миргородски митрополит Филип ще пристигне в България по покана на Ловчанския митрополит Гавриил, съобщиха от Ловчанска митрополия. Визитата на украинския архиерей (от Украинската Православна Църква - Московска патриаршия) е вследствие на миналогодишното гостуване на Ловчанския владика в неговата епархия.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

84-годишна баба оцеля след десет денонощия в полето край Септември

84-годишна жена от Септември оцеля след като прекара 10 дни в полето, паднала в обрасла с храсти вада, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. На 3 октомври в полицейското управление в Септември 63-годишна местна жителка разтревожена съобщила, че възрастната й майка Цвета Боерикова е в неизвестност,

Вдигат старите автомобили в Монтана с нова техника

Нов специализиран камион за комунални дейности бе доставен в Монтана. Той разполага с кран за вдигане на стари коли и контейнери за зелени отпадъци, уточни кметът Златко Живков. Товарният автомобил е немски с голяма маневреност и товарен капацитет до 5 тона. Оборудван е с италиански кран, който може да вдига тежест до 3 тона.

Нов кръст и златен купол красят камбанарията в Белозем

Православният храм "Св. Георги" в Белозем скоро ще заблести с позлатен купол, съобщи кметът Иван Тачев. Вече е монтиран новият кръст, който краси камбанарията. Той е подарен от Атанас Стефанов, когото кметът определя като голям патриот. Именно Стефанов е финансирал изработката на Разпятието. То е дело на украински майстори.

Бургаската полиция бори престъпността със 73 високо проходими патрулки (Снимки)

73 патрулни автомобила с повишена проходимост бяха осветени преди минути на Морска гара в Бургас. 53 от колите са за нуждите на Областната дирекция на МВР, а останалите за Зонално жандармерийско управление Бургас. На церемонията присъстват кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.

Кметът на пловдивския район "Централен" организира акция по кръводаряване

Всеки, който може, да дойде на 24-и в сградата на пловдивския район "Централен" и да дари кръв. Това призовава кметът Георги Стаменов. Той и служители ще се включат. От 8,30 до 13 часа всеки, който желае, може да дари кръв пред административната сграда на ул. "Христо Г. Данов" 39. Младежи от студентски съвет на Медицински университет също изразили

Две автошколи във Враца под ключ заради фиктивна подготовка на кандидати за шофьори

След извършени проверки на всички автошколи на територията на Врачанска област, два центъра за подготовка на водачи бяха запечатани за установени нередности. Проверките били планирани и проведени по идея на ръководството на ОД на МВР във Враца и в тях се включили служители на сектор за противодействие на икономическата престъпност,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber