Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията

https://www.24chasa.bg/region/article/6970748 Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията www.24chasa.bg
Проф. Андрю Йеомен СНИМКА: Личен архив

Община Велико Търново представя архитекта проф. Андрю Йеомен - член на международното жури, което ще оценява проектите в конкурса за нов градски център, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов.

Проф. Йеомен е роден в Лондон през 1958 г. Учи в университета в Уестминстър, основава Tower 151 Architects. От 1986 г. преподава в различни университети във Великобритания и като гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген.

Носител е на национални и международни награди в областта на архитектурата. Негови статии са публикувани в Европа, Япония и САЩ. Избран е в съвет на експертите на Международната академия на архитектите през 1997 г. Гост говорител в главния дебат на Конгреса на УИА 1996 г. (Барселона и Пекин 1998).

Чрез създаването на офис в Загреб – Хърватия, участва в мащабни програми в този регион и Европа, в стратегическото планиране в Загреб до програмата за възстановяване в Мостар, Босна и Херцеговина. Включен е в големи градски програми за Копенхаген (Orestaden, 1993 г. - тогава най-голямата градска програма в Европа), HAAC, Загреб (градски комплекс в сътрудничество с Morphosis) и др.

- Вие сте преподавател в различни университети във Великобритания и сте гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген. На какво освен на професионални умения учите своите студенти? Кое е водещото пред един млад човек, за да стане добър в тази област?

- Архитектурата е толкова широко отворена тема, че човек може да каже, че е невъзможно да се разгледат всички нейни въпроси като студент. За да бъдеш наясно с това, което става, трябва да бъдеш един от пилотите. Не става въпрос само за бъдещето, но и за миналото, което насърчавам по-младите архитекти и студенти да разглеждат. Основната цел на насърчаването ми е да се установи ниво на почтеност, което е както правдоподобно (като теория), така и възможно (като практическо предложение).

Няма вълшебна пръчица, с която да станем добри в тази професия, освен това да поддържаме почтеност и разбиране, че нашата идея има както силни страни, така и слабости. Няма формула за успех, а само индивидуалност, знание и опит, чийто микс варира в зависимост от човека.

- Участвал сте в едни от най-големите градски архитектурни програми в Европа като тази в Копенхаген. Какво очаквате от международния архитектурен конкурс за нов градски център във В. Търново – един древен, красив, но не толкова голям град?

- Когато спечелихме конкурса за Общ устройствен план в Копенхаген (1994) в същото време бяхме ангажирани от ЕС да работим по програма за реконструкция в Мостар (Босна и Херцеговина). Лично аз открих, че е доста предизвикателно, когато прелитах между военната зона и почти перфектно оформените улици на Копенхаген. Двата проекта не биха могли да бъдат по-различни по отношение на работата и хората, но по ирония на съдбата намерих симбиоза, което е основно за комуникацията, упоритостта и желанието да се направи правилното нещо.

Според мен някои от най-достойните проекти са тези, които са част от историческия контекст и предоставят контраст, чрез който този исторически контекст да бъде оценен, бидейки твърдо част от бъдещата технология.

- Защо според вас международните архитектурни конкурси са най-честният и прозрачен начин за оценка на добри предложения?

- Конкурсът за проектиране, ако е добре организиран, с добре дефинирана кратка информация и добри експерти за оценяване, може да бъде както ефективен, така и жизнеспособен метод на инвеститора да създаде възможности за даден проект в относително ефективен период от време.

- Кои предложенията на участниците в международния конкурс във В. Търново бихте оценили високо? Как очаквате да се съчетаят новаторското мислене и историческото наследство в разработките им?

- Когато виждам за пръв път предложение за дизайн, то трябва да ме очарова с работата, да видя "уловката", която да ме накара да разбера, да оценя и да се наслаждавам на намерението на автора. В предишен коментар засегнах темата (Копенхаген - Мостар), но бих казал, че човек трябва да открие новаторското мислене, което може да бъде преобладаващо в историята и в произтичащите от нея сгради и в реципрочни условия да обмислим какво може да носи наследство в новата работа, която предлагаме. Вероятно мога да завърша всички тези въпроси в едно кратко изявление за архитектурата и културата. Това е една много стара дискусия - дали е теорията спрямо практиката или изграждането на знания в сравнение с процеса на проектиране?

От моя гледна точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от няколко успешни архитекта, които свързват тези три атрибута. Интересно би било веднъж да прочетете списъка на арх. Заха Хадид на богатите хора в Обединеното кралство, тъй като тя може би е илюстрирала тази теория - изкуството като основен атрибут, реализирайки успешно много от своите проекти през последните 10 години от живота си.

Историята е пълна с различни примери, като например Бруно Таут и Лудвиг Мис ван дер Рое. Пол Вирилио е добре известен с влиянието си и последовател на Ницше, който макар и да не е по същество архитект, предоставя някои значителни начални точки за другите, като Даниел Либескин, например. Даниел Либескин е интересен пример, който се е изкачил от живота си в своята таванска стая до основния корпоративен статус, едва докосвайки строителната форма.

Аз лично смятам, че е от съществено значение да се задвижи "идентичността" на архитекта, която днес често се пренебрегва в стремежа към техническа целесъобразност. Все пак, бих казал, че сега сме изминали пълен цикъл - няма ново съдържание, просто различна обвивка. Опитът за устойчив дизайн и екологично изграждане само поражда разочарованието на архитектите, които всъщност не могат да променят човешкото поведение, тъй като човешкото тяло остава повече или по-малко със същите постоянни изисквания, т.е. подслон и възможна красота и достъпност. Ако ние като човешка раса сме развили по-голяма съпротива срещу елементите, тогава нуждата от подслон може да намалее (същото се отнася и за дрехите дори) - нещо като света на Аватар. Обаче странното е, че все още се наслаждаваме на уютните неща, на камината, отделянето на спалнята от гаража или жилищните помещения, стълбището, вратата и прозореца. Концепцията за карибската хижа на Густав Семпър по същество не се е променила, тя просто е била адаптирана. Ако наистина искаме да запазим устойчивостта, нека се върнем в гората и пещерата, в което се съмнявам, защото голяма част от развития свят ще намери това за трудно, ако не и невъзможно.

Но дали това е толкова погрешно? То е просто това, което е. Докато човек може ежедневно да се противопоставя на гравитацията или да остане буден в продължение на дни, или да ходи гол по улиците (ако улиците все още са релевантни), ние ще бъдем тук за всеки, който преследва мечтата на вечната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Мъж от Врачанско се уби със самоделна пушка

Мъж от врачанското с. Манастирище се простреля смъртоносно в главата със самоделна пушка. Инцидентът се е разиграл вчера към 14 ч. в дома на Георги Георгиев. Тялото на 49-годишния мъж било открито от по-малкия му 12-годишен син, който съобщил веднага на полицията. Местните хора гадаят какво е предизвикало Георги да посегне на живота си.

Община "Марица" празнува 31 г. със старт на две нови съоръжения

С молебен и старт на строителството на две значими съоръжения община "Марица" отбеляза 31 г. от създаването си. На Благовещение кметът Димитър Иванов направи първа копка за изграждане на кръгово кръстовище на пътя Пловдив-Карлово, край отбивката за селата Труд и Строево, и на нова спортна зала в двора на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Труд.

Мария Габриел връчи ваучер на кмета на Благоевград д-р Камбитов за безплатен интернет (Снимки)

Българският еврокомисар Мария Габриел връчи символичен ваучер на кмета д-р Атанас Камбитов за изграждане на система за безплатен интернет на ключови места в Благоевград. Той е на стойност 15 000 евро и ще даде възможност за безжична връзка с високоскоростен wifi на площадите "Георги Измирлиев", "Македония", както и в Градската градина.

РИОСВ-Русе започва пролетни проверки за чистота на населените места

Експерти на РИОСВ - Русе започват от днес пролетни проверки за чистотата на населени места, реки и дерета. Те ще се извършват по предварително определен график в контролираната от Екоинспекцията територия. Проверките ще продължат до края на март. Преди месец до общинските кметове са били изпратени писма с предписания да се почистят замърсените

Младежите от ГЕРБ дискутираха мястото на България в ЕС

Младежката организация на ПП ГЕРБ в област Благоевград проведе регионална академия на тема "България и мястото й в Европейския съюз" в Добринище. В събитието взеха участие младежи от всички общински структури в областта. Лектори на академията бяха Даниела Савеклиева, областен координатор на ПП ГЕРБ и народен представител,

Болните на диализа ще се увеличават в Добрич, няма профилактика

Тепърва ще има увеличение на диализно болните у нас, а причина за това е много слабата профилактика и увеличението на заболелите от диабет, заяви завеждащият отделението по хемодиализа в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Светла Илиева. Пациентите в болничното звено са 53, като броят им за областта е 80.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Подпалиха сухи треви в резервата „Сребърна“

Сухи треви бяха подпалени от неизвестен и горяха в междудиговото пространство в близост до северния шлюз в поддържан резерват „Сребърна“, съобщиха от РИОСВ - Русе. Инцидентът възникнал привечер на 23 март. Димът бил забелязан от служител по охраната на резервата, който своевременно сигнализирал компетентните органи.

Нахраниха 600 души с курбани за Благовец в два пловдивски района

Рибни курбани за 600 души раздадоха навръх Благовещение организациите на ГЕРБ в пловдивските райони "Източен" и "Тракия". Това стана при стриктно спазване на традицията и ритуала. След като се черкуваха в православния храм "Свети Пророк Илия" в район "Източен" и отец Ангел освети храната, близо 300 миряни получиха от приготвената за случая рибена

Горна Оряховица домакинства национална младежка среща под патронажа на Ева Майдел

Млади хора от цялата страна ще се съберат в Горна Оряховица за ХІІ Национална младежка среща, която ще се проведе от 29 до 31 март. Форумът е под патронажа на евродепутата Ева Майдел и ще премине под мотото“ Ние сме бъдещето“. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица,

С празник бе открита обновената детска градина във великотърновския квартал „Чолаковци“

Учебното заведение е основно ремонтирано за първи път в 40-годишната му история С празник бе открита напълно обновената детска градина „Рада Войвода“ във великотърновския квартал „Чолаковци“, която радва както малчуганите, така и местните жители. Основният ремонт на учебното заведение е първи в 40-годишната му история, предадоха от общината.

Жена падна в студените води на река в Котел, пожарникари я спасиха

Благодарение на бързата реакция на пожарникари от РСПБЗН-Котел е спасена жена, паднала в река в град Котел, информират от МВР. Сигналът за инцидента бел получен рано сутринта на 23 март. Незабавно към мястото били насочени спасителни екипи, които действали светкавично и успели да извадят жената от студените води на реката и на носилка я изнесли от

Написаха 100 акта на родители от "Столипиново", децата им не ходят на училище

100 акта за административно нарушение и 13 наказателни постановления с глоби са написани на родители, чиито деца на посещават учебни занятия. Това обяви шефката на образованието в пловдивския район "Източен" Стефка Симеонова. Тя не уточни размера на санкциите, но посочи, че те са първите. "Не искаме да прибягваме до тези мерки, но за родители,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber