България пак пожела газовата прегръдка на Москва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6892191 България пак пожела газовата прегръдка на Москва България пак пожела газовата прегръдка на Москва www.24chasa.bg
Прегръдката на Владимир Путин и Бойко Борисов в Москва. Все още въпросите без отговор какво ще последва от нея са повече от ясните неща.
Прегръдката на Владимир Путин и Бойко Борисов в Москва. Все още въпросите без отговор какво ще последва от нея са повече от ясните неща.

Единствената хубава новина е, че България се върна в транзитирането на руски газ, а Борисов държеше да покаже на Путин, че знае кой е по-големият в тази връзка

4 години след като се отказа от “Южен поток”, България пак пожела газова прегръдка с Русия. Този път през “Турски поток” и евентуалното му отклонение през България, за да стигне руският газ до същинския си пазар - територията на Евросъюза.

След кремълската среща на премиера Бойко Борисов с президента Владимир Путин обаче се връща и опасността тази прегръдка да се окаже и задушаваща.

Какво щеше да се случи в Москва, Борисов бе наясно поне две седмици предварително, включително с обещания завой на втората тръба от “Турски поток” към България. Просто защото президентът Реджеп Ердоган няма да позволи точно в този момент тя да влезе в Гърция.

Това е и единствената хубава новина от московската визита.

България пак е

в играта с

транзитирането

на руски газ

3 млрд. евро на година - колкото в момента получаваме от транзита за Турция, не са малко за българския бюджет. Евентуално включване на още 15 млрд. куб. м ще вдигне тези постъпления.

Тази добра новина обаче може да се окаже и лоша. Путин на няколко пъти подчерта в изказването си, че България е под тотална зависимост от Русия. 100% от природния газ получаваме оттам, руската компания “Лукойл” осигурява 25% от постъпленията в българския бюджет, а 300 хил. руснаци са вкарали 5 млрд. долара в български имоти, изброи той на Борисов.

Послание, подсилено от Путин с

напомняне на

кого българите

дължат

свободата си

В този контекст обвързването с още руски проекти и пари може би няма да е толкова добра идея.

Борисов обаче явно бе решил да покаже на Путин, че знае добре кой е по-големият.

Затова и вероятно бе странно поведението на българския премиер в Кремъл. Той спокойно можеше да мине и без извиненията към Путин и благодарностите, че не му “държи гарез”. Можеше да си спести и приказките как руският президент е големият, на когото е присъщо да прощава.

Най-малкото защото България няма никаква вина за агресивната политика на Москва в Украйна, която е истинската причина за провала на досегашните енергийни проекти.

Можеше да пропусне и да благодари на Путин, че “Газпром” е платил 800 млн. евро на Италия за проваления “Южен поток”, след като ЕС ги принуди чрез споразумението от миналата седмица да го направят и да не закачат България. Както и да не влиза в странната риторика, че понеже България е най-лоялният член на НАТО и ЕС, се е оставила без газови проекти, а Турция и Гърция са ги взели.

Дали си заслужаваше толкова да показва, че Путин е по-големият в тази връзка?

Реално нищо от

договореното

още не е

договорено,

стана ясно и от думите на самите Борисов и Путин.

Русия продължава да държи нейният газ да минава през България като директен транзит и да го продава с преки договори на купувачите от Балканите и Централна Европа.

На Путин не му се нрави идеята да доставя газ до хъб “Балкан”, откъдето да се продава в Европа на борсов принцип.

Вероятно този спор ще се реши с нещо като 50:50 - половината руско гориво отива на пряк транзит, другата остава в хъба. Така обаче този проект става нерентабилен.

За да има смисъл от “Балкан”, в него трябва на година да влизат и да се търгуват поне 30 млрд. куб. м природен газ, сочат предварителните проучвания. Иначе имаме не хъб и борса, а просто тръби и компресори, обикновен газопровод. ЕС няма да плати за такъв проект и тогава сбъдването му ще стане или с български средства (почти невъзможно), или, още по-лошо - с руско финансиране.

Прекалено много въпроси за изясняване. Вероятно затова Путин остави Борисов да се похвали със завоя на “Турски поток”, а той кимаше до него.

Борисов опита свенливо да вкара и ЕС в темата, но едва ли това е влязло в ушите на Путин. Надеждата е българският премиер да не забрави собствените си думи, че знае кои са по-големи тарикати от него, и да не тръгне да си мери силите с тях.

Бъдещето на АЕЦ “Белене” също оставя твърде много отворени въпроси. Българското правителство още няма мандат от Народното събрание да размрази централата (която, между другото, също като “Южен поток” е част от онзи “голям шлем” на експрезидента Георги Първанов).

И въпреки че реално Борисов няма мандат да преговаря по нея, руският президент даде да се разбере, че рестартирането на проекта е било обсъдено.

Което посява съмнението дали Путин не обвързва “Белене” и “Турски поток”?

На излизане Борисов изглеждаше доволен. Дори прекалено доволен, че заканата на руския президент от 2014 г., че България ще изгуби всичко, не се сбъдва. Но в същото време побърза да съкрати посещението си в Москва и така пося съмнение, че всъщност преговорите са били по-напрегнати от видимото и резултатите по-тревожни от обявеното.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Байдън не може да решава какво е "демокрация"

Байдън не може да решава какво е "демокрация"

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Николай Витанов: Продължават нападки към щаба, а тези хора трябва да са с ордени

Политологът Димитър Ганев

Радев е основният политически фактор в новия кабинет и дава знак към БСП, десните и протеста

Уродливото лице на бизнеса ражда носталгия по мутрите

Уродливото лице на бизнеса ражда носталгия по мутрите

Иска ли Радев президентска република, или само се шегува

Иска ли Радев президентска република, или само се шегува

Валери Найденов

Как ГЕРБ може да отвее душманите си на 11 юли

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber