Четвъртокласници от Несебър разиграха съдебен процес за насилие в клас

https://www.24chasa.bg/region/article/6825401 Четвъртокласници от Несебър разиграха съдебен процес за насилие в клас Четвъртокласници от Несебър разиграха съдебен процес за насилие в клас www.24chasa.bg
Четвъртокласници сложиха тоги и разиграха граждански процес в районния съд в Несебър.

Четвъртокласници от  СУ "Любен Каравелов" в Несебър разиграха симулативен граждански процес "Баскетболната топка". Казусът бе за присъждане на обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди на пострадал при сбиване между ученици.

Повод за гостуването на децата в Съдебната палата на Несебър бе Денят на отворените врата.

Чрез пресъздаване на съдебен процес учениците имаха възможност да усетят какво преживяват участниците в истинския граждански процес, коментира председателят на районния съд в Несебър Евгени Узунов.

Четвъртокласниците влязоха в ролите  на съдия, прокурор, адвокат, след което решиха да уважат частично исковата молба, като приеха, че е налице съпричиняване от страна на пострадалия. 

След процеса съдия Узунов раздаде на гостите грамоти и свитък с правила за поведение в съда. Магистратът въведе четвъртокласниците в работата на съдебната система, а събитието бе уважено от заместник - председателя на Апелативен съд – Бургас съдия Златина Иванова, председателя на Районна прокуратура Несебър Радост Бошнакова и началника на отдел „Образование” при Община Несебър Яна Христова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Даниел Панов уважи бивши учители в Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с бивши учители и директори на училища и детски градини. Този празник е чудесен повод да почетем хората на образованието, каза той. "Именно учителите са сред нашите духовни наставници, те дават знания на нашите деца, възпитали са много поколения да обичат Старата

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново, която двамата великотърновци Мартин Митев и Георги Кръстев стартираха този месец. Младите хора измиха основно монумента на Петко Славейков, облагородиха градинката край него, ремонтираха и боядисаха оградата. Повод бе и 191-годишнината от рождението на бележития

Училищна трупа в Горна Оряховица вече 14 години жъне успехи на театралната сцена

Десетки награди от национални и регионални театрални фестивали има в своята 14-годишна история ученическата трупа на Професионалната гимназия по електротехника и електроника "М.В.Ломоносов" в Горна Оряховица. Във формацията продължават да играят настоящи и вече бивши ученици на професионалната гимназия,

Започна подписка за защита на парк "Клептуза" във Велинград

Гражданско сдружение иницира събирането на подписка за защита на парк " Клептуза" във Велинград. От неправителствената организация " Да поработим за Велинград" искат да бъдат премахнати незаконните постройки в емблематичния парк с карстово езеро, подобряване на състоянието му и запазване на статута " защитена територия". Преди 10г.

Вицепремиер и кмет откриват форум за истинността на информацията във Великотърновския университет

Вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриват първата за Югоизточна Европа конференция "Стойността на комуникациите в дигиталната ера". Събитието с основен акцент върху качеството и истинността на информацията ще се проведе на 23 ноември във Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий".

С кулинарна надпревара честваха Деня на християнското семейство в Елена

Завидни умения демонстрираха участниците в кулинарната работилница, организирана за Деня на християнското семейство в Елена. Тя бе атрактивната част от вечерта, посветена на светлия празник Въведение Богородично, която събра в Общностния център в Елена деца и възрастни, баби и внуци, семейства, информират от местната администрация.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Във Варна откриват център за ранна социализация на деца

Център за ранна социализация на деца от 0 до 3 години представя първоначалния екип от специалисти и специално създаденото пространство за „Зеленият морски двор на Варна”. Новосъздадената структура адаптира, прилага и развива идеите на френския педиатър и психоаналитик Франсоаз Долто и на вече утвърдения български опит в създадения такъв център от

Започва Световният математически шампионат във Варна

IX-и Световен математически отборен шампионат започва във Варна. Събитието, което се провежда за първи път в Европа, се организира от Съюза на математиците в България, Община Варна и Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" в морската столица. Това е едно от най-престижните отборни състезания по математика в света.

Изследване за българските градинари - гурбетчии представят във Велико Търново

Представят книгата „Колелото на съдбата“ на д-р Васил Мутафов  в музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.  Тя е посветена на българското гурбетчийско градинарство, а нейният автор - дългогодишният уредник в Регионален исторически музей-Велико Търново неотдавна напусна този свят.

Деца смаяха кмет с произведения от отпадъци

Хлапета от пловдивската детска градина "Каменица" изумиха кмета на район "Централен" Георги Стаменов с изложба от отпадъци. Те бяха измайсторили стерео касетофон, зимна картина, лодка, фотоапарат, часовник, Коледно дърво. Произведенията са сътворени по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

В проливен дъжд садиха дървета в пловдивския парк "Красива България"

При проливен дъжд кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев се включи в залесителната акция, която се проведе в парк "Красива България". Тя е под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“ и се провежда по повод Месеца за борба с рака на белия дроб. Ралев изведе част от подчинените си ги накара да вземат лопати.

Наплив за директори на големи гимназии в Бургас, 12 се борят за едно място

По четирима са кандидатите за новото IT училище и ОУ "Ал.Коджакафалията Голям е напливът на кандидати за директори на няколко ключови училища в Бургас, които днес се явяват на писмен тест, установи проверка на 24 часа. 36 са участниците в конкурса за общо 16 училища, но всеки от тях се пробва за няколко учебни заведения.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber