Управителят на МБАЛ във Велинград замесен в схема за източване на общински пари

https://www.24chasa.bg/region/article/5486201 Управителят на МБАЛ във Велинград замесен в схема за източване на общински пари Управителят на МБАЛ във Велинград замесен в схема за източване на общински пари www.24chasa.bg
МБАЛ - Велинград
МБАЛ - Велинград

Жеко Чешмеджиев тегли 1 млн. лева уж за да спаси болницата, но се разплаща с фирма, на която е бил учредител

Грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ - Велинград, разкриха пред “24 часа” нейни източници. Тя се случва чрез частната фирма “Вели-Медикус”, в която е бил съдружник при основаването и новият управител на общинското лечебно заведение д-р Жеко Чешмеджиев.

Преди дни той заявил пред кмета на града и Общинския съвет, че се нуждае от 1 млн. лв. кредит, за да “спаси” болницата от тежкото и финансово положение и да се разплати към доставчиците. А всъщност основната част от него - около половин милион, ще отиде за погасяването на задълженията към “Вели-Медикус”.

Частната фирма сключва договор с болницата още през 2009 г. Тогава тя е учредена от малка част лекари, сред които е и д-р Чешмеджиев, които работят във велинградската болница. Фирмата си регистрират с основна дейност “осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ съгласно закона за лечебните заведения”.

Така едни и същи лица работят в общинската болница и едновременно с това са съдружници в частния медицински център “Вели-Медикус”, с който болницата има сключен 7-годишен договор за доставка, монтаж и поддържане на компютърен томограф и рентгенов апарат за рентгенографични изследвания. Възложителят - МБАЛ - Велинград, от своя страна трябва да осигури нужните медицински специалисти за работа с апаратурата, като поема отговорността за създаването на условия за безопасна работа.

Договорът се явява крайно неизгоден за общинската болница, тъй като тя се задължава да плаща на “Вели-Медикус” ООД месечно с ДДС не по-малко от 15 000 лв. независимо от броя на направените изследвания за срок от 7 г. с предоставената апаратура.

Скенерът е купен за 97 600 лв. с ДДС, а рентгеновият апарат - за 46 800 лв. с ДДС, т.е. общо 144 400 лв. с ДДС. Така годишно апаратурата струва на болницата 180 000 лв., а за целия срок на договора 1 260 000 лв., което почти десетократно надхвърля реалната пазарна стойност на купената техника. Сумата е чист приход на “Вели-Медикус” ООД, тъй като тя само купува и доставя апаратурата, а всички разходи са за сметка на общинската болница.

Възниква въпросът защо болницата не е купила сама на разсрочено плащане така нужната и апаратура, за да отговори на изискванията на здравната каса, а трябва да сключи договор с частна фирма, основана от лекари, работещи в МБАЛ “Велинград”. Месечната сума, изплащана от “Вели-Медикус” на фирмата - доставчик на апаратурата, след първоначалната вноска от 30% е в размер на 7 220 лв. А в същото време болницата е задължена да плаща на “Вели-Медикус” не по-малко от 15 000 лева месечно.

Един от съдружниците в частната “Вели-Медикус” е и общински съветник - д-р Калъчев, който участва в гласуването на Общинския съвет на решения за бъдещето на общинската болница. Схемата с източването на общински пари спира за кратко, когато болницата се управлява временно от д-р Атанас Ташев, но той е отстранен от поста и всичко продължава постарому.

С встъпването си в длъжност като управител на “МБАЛ Велинград” Чешмеджиев явно ще толерира досегашните близки отношения между общинската болница и частния медицински център “Вели-Медикус”. Остава въпросът дали новият кмет на града ще се подаде на това и ще се стигне ли до решението за взимане на кредит за болницата.

В контекста на лимитираните от касата бюджети за лечение на пациенти велинградската болница продължава да изплаща задълженията си по вече сключения договор, въпреки че има дългове за над 2 млн. лв. и не плаща осигуровки и заплати на персонала, който вече напуска и се преориентира към други лечебни заведения. Запознати от сферата питат не е ли това конфликт на интереси и източване на парите от системата и кой толерира толкова време това дружество, което довежда болницата до фалит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Столичният кмет Йорданка Фандъкова

Фандъкова: БСП искаше мораториум върху строителството, но не подкрепи промените в ЗУТ

Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Преподавателка по химия от Бургас - първият ваксиниран учител

СНИМКА: Pixabay

Съдят експерт в регионална структура на ДФ „Земеделие“ за подкуп

Кадър: NOVA

Бременна стои три часа в преспите край гората по пътя Варна-Добрич

СНИМКА: Община Русе

Започна първото за 2021 г. заседание на Общинския съвет в Русе – отново онлайн

СНИМКА: Pixabay

Помпени станции в Добричка област са без ток, има селища без вода

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber