София е най-добрият град за живеене в България (видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/4686415 София е най-добрият град за живеене в България (видео и снимки) София е най-добрият град за живеене в България (видео и снимки) www.24chasa.bg
Снимка: Десислава Кулелиева

Столицата на България София получава за трети път наградата за „Най-добър град за живеене“, връчвана от в. „24 часа“ и Дарик радио. Наградата ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на специалната церемония, която започна преди минути в НДК.

Чети още:

София най-добър град, Пловдив избран от читателите на "24 часа"

Фандъкова: Пускаме новите станции на метрото до летището, на 2 април ще работят безплатно (Видео)

Плевнелиев: Това ще е рекордна година за усвояване на европейските фондове

София убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град.

Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр. Класацията на най-добрите български градове бе подпомогната от Банка ДСК и Мтел.

Усиленото изграждане на инфраструктура в София, не само транспортна, но и образователна и комунална, дадоха основната тежест за избирането на столицата за носител на голямата награда за 2014 г. Миналогодоишните носители на наградата бяха Бургас и Велико Търново.

Въпреки обективните критерии, по които в. „24 часа“ и Дарик радио връчват наградата, градът, в който българите се чувстват най-добре и субективно определят за „Най-добър за живеене“ не е София. За читателите на в. „24 часа“ най-добрият град е Пловдив. Той събра над 30% от гласовете в интернет анкетата, проведена на www.24chasa.bg. Като основни предимства на Пловдив, читателите на вестника посочват ускорената модернизация на градските части, развитието на културата, което доведе до обявяването на Пловдив за културна столица на Европа, както и безпрецедентното развитие на бизнеса в града и възможността за намиране на добре платена работа за специалисти. Заради последните критерии Пловдив получи и наградата за „Най-добър град за бизнес в България“.

За слушателите на Дарик радио най-добрият град пък е Русе.

Харманли пък бе обявен за носител на тазгодишната специална награда. Тази година тя е за „Град-герой“ и бе връчена на общината заради това, че Харманли е първият град в страната, който посреща бежанската вълна.

Най-зеленият град на България за 2014 г. е Хисаря, а най-красивият Асеновград. При София отидоха още две от наградите в отделните категории. Едната е за хай-тек град на страната, а другата е специалната награда на НДК. Националният дворец на културата е съорганизатор на церемонията.

Бургас, първият трикратен победител в класацията „Най-добър град за живеене в България“, тази година бе отличен като градът с най-добра спортна инфраструктура. Велико Търново пък получи наградата за исторически град. За най-доброто място за партита и купони бе отличен Приморско. Стара Загора пък се оказа най-перспективният град в страната.

Още по темата:

Министър Кралев връчи наградата на Бургас за най-спортeн град на България (видео)

Фандъкова: Пускаме новите станции на метрото до летището, на 2 април ще работят безплатно (Видео)

Плевнелиев: Това ще е рекордна година за усвояване на европейските фондове

Министър Лиляна Павлова: Бизнесът е там, където има инфраструктура (видео)

  

  

(Очаквайте подробности)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Най-добрият град за живеене

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Най-добрият град за живеене

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber