Сионий: Бачковският и Троянският манастир изнемогват с тока. Как да ги затворим?

https://www.24chasa.bg/region/article/10734450 Сионий: Бачковският и Троянският манастир изнемогват с тока. Как да ги затворим? Сионий: Бачковският и Троянският манастир изнемогват с тока. Как да ги затворим? www.24chasa.bg
Епископ Сионий
Епископ Сионий

30 000 лева е последната сметка за ток в Бачковския манастир, а в Троянския - 16 000. "Не зная как ще се справим", заяви пред "24 часа" игуменът епископ Сионий. Той не иска и да си помисля да ги затваря, защото това са свещени места със специални функции.

"В Бачково осветяваме целия площад пред манастира чак до пазара. Така е останало от едно време. Отделно отопляваме музея, иконохранилището - в тях се съхраняват ценни артефакти, които изискват температура не по-ниска от 12 - 15 градуса. На този етап никак не се справяме", обясни игуменът, който се грижи за двата манастира.

По думите му през зимата почти няма приходи. "Колко свещи трябва да продадем или пък какви дарения да получим, че да покрием тези непосилни сметки", недоумява той. От една страна заради студа липсвали поклонници, а от друга - заради коронавируса.

Според епископ Сионий държавата е редно да се намеси и да помогне. Ако токът в манастирите станел битов, сметките щели да паднат наполовина. "Но пък европейската директива е и този ток да стане по-скъп от промишления. Това ще е геноцид за хората", казва игуменът.

Категоричен е, че манастирите не могат да затворят. "Може да стоим на свещи и на студено, но това няма да се случи. При нас идват хора с нужди и потребности. Съхраняваме чудотворни икони, които трябва да са на разположение по всяко време на вярващите", обясни Сионий.

В Бачково отоплението е само на ток. "Има и парно, но то е с нафта, която е още по-скъпа. Монасите засега не са на студено. Отопляваме не повече от 10 помещения вместо 60. Ще мислим нещо алтернативно - фотоволтаици или пелети, макар и те да не са евтини. Може да прибегнем и до дърводобив. Въвеждането на режим не решава въпроса, защото стаите изстиват и после трябва да засилиш мощностите да ги стоплиш, което гълта повече електричество", разсъждава игуменът.

Смята, че не може да иска от вярващите да откликват, защото "хората са в много тежко положение". 

"Бог да помага и най-вече държавата", надява се епископ Сионий.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Моряци дойдоха в с. Свежен да отдадат почит на първия български подводничар Рашко Серафимов.

Моряци превзеха средногорското село Свежен (снимки)

Филмът „Блаженият“ с първа прожекция в Русе

Филмът „Блаженият“ с първа прожекция в Русе

Възстановките в парк "Лаута" се радват на многобройна публика.

Въздухът трепери от битки в пловдивския парк "Лаута" (снимки)

Пътен полицай учи малките на безопасност.

Ето как деца от Пловдив отговарят какво проверява пътният полицай (снимки)

12 пожара гасиха пловдивските огнеборци тази нощ

12 пожара гасиха пловдивските огнеборци тази нощ

Комплексът в Старосел.

Пламна пералното в комплекса на Старосел, евакуираха 300 гости

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave