750 гневни жители на Баня се вдигат, не издържат на безводие

https://www.24chasa.bg/region/article/10689040 750 гневни жители на Баня се вдигат, не издържат на безводие 750 гневни жители на Баня се вдигат, не издържат на безводие www.24chasa.bg
Кметът на Баня Стамен Гешев се тревожи, че заради лошата инфраструктура, в курорта трудно влизат инвеститори Снимка Архив

- За подмяна на мрежата са нужни около 20 млн. лева, твърдят от ВиК-Пловдив

- И сега има авария - от три дни по улиците тече вода, казва кметът

Протестната подписка на жителите на град Баня вече е внесена в МРРБ

Снимка: Мартин Стоянов
Протестната подписка на жителите на град Баня вече е внесена в МРРБ Снимка: Мартин Стоянов

На протест се канят да излязат 750 жители на царския град Баня, Карловско заради безводието, на което е подложено курортното градче. Толкова са се разписали в протестната подписка, с която настояват за спешна подмяна на ВиК мрежата.

"Не се издържа. Вдигнали сме ръце от честите аварии. Поне веднъж на седем дни сме на сухо за часове, а в някои и случаи и по два-три пъти седмично“, обясни Мартин Стоянов, инициатор на подписката.

Тя е внесена в регионалното министерство и хората от Баня настояват за целево финансиране за подмяна на амортизираната мрежа. Копие от подписката ще бъде връчено и на областния управител Йордан Иванов, както и на кметовете на Карлово и Баня, и на управителя на ВиК-Пловдив инж. Огнян Кулишев

"Проблемът в Баня е какъвто и в Пловдив, и във всички останали селища в областта“, коментира пред "24 часа" инж. Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив. По думите му канализацията в курортното градче е на 60 години и авариите не са по-чести, отколкото навсякъде другаде", добави той.

Във ВиК били наясно с проблема, но без финансовата помощ на държавата, нямало как да бъде решен. „Само през миналата година в Баня са подменени 3 километра водопровод по централни улици, а за тази планираме още 1,2 км“, каза Гълъбов.

Според него цялостна подмяна на тръбите в града би струвала не по-малко от 20 млн. лева. "Дори и парите да ги има накуп, тепърва трябва да се изготви проект", поясни инж. Гълъбов. От документацията до реализацията минавало в най-добрия случай една година.

„Наистина имаме договор с ВиК и очакваме тази година да бъде подменен водопроводът по ул. „Карловска“ - това е основната артерия, по която се влиза в града", обясни Стамен Гешев. По думите му обаче възстановяването на уличните настилки след полагането на тръбите идвало по-скъпо, отколкото самият ВиК ремонт.

"Дори и в момента в града има повреда и по улиците от три дни тече вода", каза Гешев. 

Баня е част от община Карлово и годишният бюджет на градчето е  около 200 хил. лева. С близо 140 хил. лева се плащат заплатите на общинските служители и уличното осветление. Реално градът разполага годишно с 60 хил. лева, за да обезпечи всички свои нужди, пресмята кметът Стамен Гешев, който е на поста шеста година.

Тревогата му е, че с това състояние на инфраструктурата и липса на финансиране Баня трудно привлича инвеститори в иначе богатия на природни дадености курорт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

17 хотела ще настаняват бежанци за 15 лв. дневно във Варненско

17 хотела ще настаняват бежанци за 15 лв. дневно във Варненско

Четвъртокласниците държат днес изпит по български език и литература.


СНИМКА: Архив

323 четвъртокласници от Пловдив и областта не се явиха на изпита по български език

Счупеният клон е можела да рани тежко хора.


СНИМКА: Нова телевизия.

Клон падна върху пейка и едва не премаза майка и дете в Пловдив

Огнеборците успяха да потушат пожара.


СНИМКИ: Пожарна Пловдив

Пожар избухна в цех за гуми в Пловдив, огнеборци спасиха съседна сграда (Снимки)

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

Съветниците на Пловдив решават да вдигнат ли парите на превозвачите заради скъпите горива

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave