Искат постоянен арест за мъжа, продавал фалшиви тестове за антитела в Пампорово

https://www.24chasa.bg/region/article/10637567 Искат постоянен арест за мъжа, продавал фалшиви тестове за антитела в Пампорово Искат постоянен арест за мъжа, продавал фалшиви тестове за антитела в Пампорово www.24chasa.bg
Искат постоянен арест за мъжа, продавал фалшиви тестове за антитела в Пампорово

Окръжна прокуратура-Смолян внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.М., на 48 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 08.01.2022 г. около 13.50 часа в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“, неправомерно е добавил компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България, въз основа на които са издадени „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2", доказано чрез лабораторен тест на две лица, като деянието е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура на страната и е с цел имотна облага. Престъплението е квалифицирано по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.3, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

А.М. е обвинен и за това, че на 09.01.2022 г. около 10,10 часа в лаборатория в курортен комплекс “Пампорово“, като изпълнявал работа за юридическо лице, поискал и приел дар /сумата от 300 лева/, който не му се следва, за да извърши действие в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговска дейност – да добави неправомерно компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България, въз основа на които се издава „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2“, с цел да издаде сертификат на физическо лице без реално да му е извършен лабораторен тест. Престъплението е квалифицирано по чл.225в, ал.1, предл. първо и второ от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на 9 януари 2022 г. обвиняемият поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Същия ден той е бил задържан от полицейските служители при предаване на парите, преди да успее да въведе данните.

Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., А.М. успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела. А.М. е работел на граждански договор в лабораторията.

Предстои Окръжен съд-Смолян да насрочи заседание по делото за мярката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Административният съд в Пловдив

Монтьор без книжка подкара за проба кола след ремонт в Пловдив, КАТ свали номерата

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Сградата на община Пловдив.

Община Пловдив с трети опит да избере изпълнител за санирането на блок в "Западен"

Стефан Грозев с адвокатката си Таня Чечкова на предишно съдебно заседание.
Снимки: Авторът

Задържат подсъдимия, който си тръгна от дело в Пловдив, гори и с 5000 лв.

COVID изчезна от учебните заведения в Пловдив и областта

COVID изчезна от учебните заведения в Пловдив и областта

Единствената възможност за преместване след 31 май на настанените в хотел в Ямбол украински бежанци са общински жилища. Снимка:Архив

Украинските бежанци в Ямбол ще се настаняват само в общински жилища

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave