Как местен зевзек превърна село между Пловдив и Стара Загора в артстредище (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10602519 Как местен зевзек превърна село между Пловдив и Стара Загора в артстредище (снимки) Как местен зевзек превърна село между Пловдив и Стара Загора в артстредище (снимки) www.24chasa.bg
Художникът Тоню Цонев е създал единствения по рода си в Европа Музей на мотиката. Снимки: Антония Маринова

Чужденци, биоземеделие и разпивки събират посетители в Гранит

Кое освен най-стария дъб отличава село Гранит?

Неговите творци начело с Тоню Цонев. Благодарение на художника съществува най-дълго оцелялата в страната селска галерия. Тя се намира в местното читалище и досега е приютила 40 общи и самостоятелни изложби.

Последната беше открита преди Коледа и с нея се отбелязва 15-годишното съществуване на галерията. Експозицията събра творбите на деветима майстори на четката.

Тоню Цонев е двигателят на културния живот в Гранит. След митарства в чужбина се прибрал и решил да възроди селото, което се посещава както от пловдивчани, така и от чирпанлии и старозагорци.

Преди всяка Коледа той канел хора от артистичните среди и организирал пленери, изложби и разпивки. Една от най-ярките изяви  на творците, която помнят всички местни хора, била посветена на гранитската свиня. "Жалихме за живота на преждевременно закланите домашни прасета в региона, които са си отишли без време още през август заради африканската чума", смее се Тоню Цонев. Разказва, че помни безкрайните празници в Гранит, посветени на "свинските погребения“. Затова ги направил и основна тема на обща изложба.

Днес идеите му е прегърнала колежката му Антония Маринова – Crazy, художник-фотограф от Пловдив. Преди 3 години купила къща в селото и се включила активно в артистичните начинания. Тя е "главният виновник" и куратор на Коледната изложба, открита преди дни по повод юбилея на галерия „Гранит“.
В празничната експозиция са включени творби на Иван Тотев - скулптура, Иван Генов - живопис, Чавдар Маринов и Бояна Попова - живопис, както и младите творци, които учат в селото - Таньо Павлов и Зорница Димова - живопис, Валерия Александрова - графика, Десислава Тодорова - мултимедия.

Реставраторката Трауде Ценц от Виена придава международен привкус на изложбата. Австрийката си купила преди години къща в селото. Дошла за малко и останала.

В селото могат да се похвалят и с уникална етнографска колекция, събирана в читалище "Христо Ботев-1926" пак с усилията на местния колорит Тоню Цонев и приятели.  Предметите в сбирката са буквално спасени от изоставени и рушащи се селски къщи или са били дарени на музея от местни хора.
Другият магнит за туристите е най-старото дърво в Европа, което е на близо 1700 години. Говори се, че именно гранитският дъб е вдъхновил художника Златю Бояджиев, който го пресъздава в много от картините си.

Много туристи са привлечени и от друго местно артистично начинание - Музея на мотиката, в който са събрани през годините над 150 сечива.

Най-тежката е 78 килограма. Не е ясно от кой е била използвана. „Сигурно е бил як човек“, смее се Тоню Цонев, който се грижи и за музея, и е председател на читалищното настоятелство.

Най-малкият експонат пък е с размерите на палец и е по-скоро сувенир. И двете сечива са достойни за Книгата на Гинес, но художникът признава, че не е правил досега никакви опити в тая посока.

"Музеят е уникален, не съм чул по света да има друг подобен“, казва Цонев.

Село Гранит е прочуто и с изрисуваните си къщи. Седем поредни години всяко лято там се организираше Графити фест. Пандемията обаче осуети това начинание и го отложи за по-добри времена. Много чужденци са избрали за свой дом селото, а местното население вече е достигнало над 700 души.
През последните години се заселват много млади семейства, които се занимават с биоземеделие, фермерство и пчеларство. В Гранит има и винарска изба, която през годините увеличава почитателите на селото.

Художникът Тоню Цонев в залата на читалището
Художникът Тоню Цонев в залата на читалището

Художник - фотографът Антония Маринова - Crazy е куратор на коледната изложба в село Гранит и последовател на идеите на Тоню Цонев селото да се превърни в арт средище.
Художник - фотографът Антония Маринова - Crazy е куратор на коледната изложба в село Гранит и последовател на идеите на Тоню Цонев селото да се превърни в арт средище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Счупеният клон е можела да рани тежко хора.


СНИМКА: Нова телевизия.

Клон падна върху пейка и едва не премаза майка и дете в Пловдив

Огнеборците успяха да потушат пожара.


СНИМКИ: Пожарна Пловдив

Пожар избухна в цех за гуми в Пловдив, огнеборци спасиха съседна сграда (Снимки)

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

Съветниците на Пловдив решават да вдигнат ли парите на превозвачите заради скъпите горива

Административният съд в Пловдив

Монтьор без книжка подкара за проба кола след ремонт в Пловдив, КАТ свали номерата

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Стефан Грозев с адвокатката си Таня Чечкова на предишно съдебно заседание.
Снимки: Авторът

Задържат подсъдимия, който си тръгна от дело в Пловдив, гори и с 5000 лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave