Готвят промени при приема в детските градини във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/10487021 Готвят промени при приема в детските градини във Варна Готвят промени при приема в детските градини във Варна www.24chasa.bg
Готвят промени при приема в детските градини във Варна

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри ресорната комисия към Общинския съвет.

Поправките засягат допълнителните точки, които се дават при кандидатстване. Такива бонус точки вече ще получават не само децата, чиито постоянен и настоящ адрес съвпадат. От предимството ще се възползват и варненчетата с постоянен и настоящ адрес в района на обхват на детското заведение или училище.

С този критерий децата, регистрирани в града и по постоянен адрес, ще получат повече точки при класирането пред наборчетата си, чиито родители понякога сменят настоящия си адрес само за класирането или са в временно във Варна. От друга страна – ако има разминаване между постоянния и настоящия адрес, но и двата са в обхвата на детското заведение, децата няма да губят допълнителните точки.

В наредбата се добавя и нов член заради малките жители на с. Казашко. Тъй като в селото няма детска градина, децата с адресна регистрация там ще имат право да кандидатстват в избран от родителите им район във Варна при спазване на групите на уседналост.

Друга промяна, която беше одобрена днес, е при записване на децата в подготвителни групи към училища да отпадне изискването за представяне на удостоверение за постоянен/настоящ адрес, издадено от районната администрация. Проверката ще се осъществява по служебен път с цел улеснение на родителите.

На днешното заседание съветниците дадоха също съгласието си Община Варна да дофинансира маломерни и слети паралели в 8 училища. Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на учебния процес през 2021/2022 г. е в размер на 246 370 лв. Традиционно най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ „Капитан Петко Войвода“ в кв. „Галата“, на ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Константиново и ПГГСД „Николай Хайтов“. Общината ще подпомогне финансово също ОУ „Иван Вазов“, СУ „Пейо К. Яворов“, I ОУ „Св. Княз Борис I“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Добри Войников“ в с. Каменар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Сградата на община Пловдив.

Пловдивчанин скъса менискус след падане в дупка, осъди общината за 15 000 лв.

Протестиращите негодуват, че уличните лампи няма да светят, когато се прибират от работа

Протест в Козлодуй срещу режима на тока

Величко Родопски.

Вдигат тройно такса "Куче" в Пловдив, за да компенсират скъпия ток

Кметът на Съединение Атанас Балкански.

Гасят лампите и в Съединение - цяла нощ на тъмно (Снимки)

Епископ Сионий

Сионий: Бачковският и Троянският манастир изнемогват с тока. Как да ги затворим?

Поетапно в селищата се монтират електронни часовници за управление на уличните лампи

Режим на тока в Трънско, сметката за декември е над 45 000 лева

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber