В Бургас ще строят модерно училище - с асансьор и покрив за отдих

https://www.24chasa.bg/region/article/10472473 В Бургас ще строят модерно училище - с асансьор и покрив за отдих В Бургас ще строят модерно училище - с асансьор и покрив за отдих www.24chasa.bg
Около математическата и френската гимназия се оформя модерен учебен комплекс.

Инвестицията е в нов корпус към математическата и френската гимназия

По функционалност и учебна среда се доближават до критериите на реномиран западен колеж

Бургас е един от малкото градове в страната, в които се строят и разширяват училища наред с модернизацията на същестуващата база. Основен принос към този процес има кметът Димитър Николов, който гледа на образованието като една от най-важните и дългосрочни инвестиции за града.

Най-новото му предложение е да се изгради нов учебен корпус в двора на математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” и на гимназията с преподаване на романски езици “Георги С. Раковски”. Общината вече е изготвила идеен проект, а местният парламент ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 г. за неговото осъществяване.

Той е одобрен от експертния съвет по устройство на територията, но при подготовката на работния проект ще може да се промени.
В Бургас това ще е
най-модерното
учебно заведение с
всевъзможни екстри,
които го доближават до западен колеж. Той ще допълва изградените вече други два корпуса към основната сграда, в които има и басейн.

Така ще се затвори ансамбъл от учебни сгради, които по функционалност и учебна среда се доближават много до критериите на реномиран колеж. Замисълът на инвестицията е корпусът да се използва от учениците и на двете гимназии, за да се осигури преминаване към едносменен режим, модерна среда за обучение, което пък ще повиши възможностите за избор на занимания по интереси, които да насърчават и развиват творческите способности на децата.

Проектът предвижда учебната сграда да е на 3 етажа с общо 22 класни стаи, като две от тях ще са на партерното ниво и по 10 на първи и втори етаж.

На партера ще има аудитория с възможност за самостоятелно използване, кътове на открито под козирките на сградата за социални контакти между учениците, спорт и експозиции с възможност за зареждане на мобилни устройства, покрити площадки за тенис на маса и велосипеден паркинг с възможност за зареждане на тротинетки.

На първия и втория етаж ще са обособени мултифункционални кътове за почивка и комуникации, учителска стая и две компютърни зали.

Класните стаи и компютърните кабинети ще са оборудвани с индивидуални работни места за всеки ученик. Целта е да се осигури възможност за модулно групиране и разместване на работните маси в работни кътове и възможност за организиране на различни сценарии на провеждане на учебните занимания, обясниха от общината.  

До входа на всяка стая ще се поставя станция за дезинфекция, ще има и кошове за разделно събиране на отпадъци. За всеки ученик ще има шкафче. В класните стаи и компютърните кабинети са предвидени изводи за монтаж на мултимедийно устройство, мултимедийна дъска и зоново осветление.

Осигурена е възможност за затъмнение на пространството с щори. Работното място за учителя ще е оборудвано с електрическо захранване и кабелна връзка към локалната училищна мрежа.

Учителската стая пък ще разполага със заседателна маса с 30 места, с компютри, копирна техника и кабелни връзки към локалната училищна мрежа.
За хората с увреждания
са предвидени
самостоятелни
санитарни възли,
а всички нива в сградата ще бъдат свързани с асансьор. Покривът на корпуса е проектиран да бъде мултифункционален, предлагайки възможност за различни занимания.

Там ще има открита площадка за отдих по време на междучасията, кът за общуване на открито, инсталационни площи и складово помещение, обезопасени с предпазна ограда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Изгорялата къща на семейство Герашеви в Калековец.

Пари и дрехи събра Калековец за семейството с изгорялата къща, кампанията продължава

Жена загина след нелеп инцидент в козметично студио в Сандански

Жена загина след нелеп инцидент в козметично студио в Сандански

Владимир Дончев бе депутат в 39-ото и 40-ото НС и зам.-шеф на ПГ на НДСВ. Снимка Фейсбук

Бившият депутат от НДСВ Владо Дончев на косъм от бяла смърт в Родопите

В момента цената на репатрирането с паяк в София е 60 лв. плюс всеки час престой на наказателен паркинг.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Обмислят по-скъп паяк в София

Областният управител Людмила Илиева ръководи заседанието на щаба

СНИМКА:  Областна администрация - Велико Търново

Масирани проверки за COVID мерките срещу растящия брой заразени в Търновско

Новият областен управител на Монтана Ванина Вецина встъпи официално в длъжност. Tя пое поста от предшественика й Валери Димитров.

Новият областен управител на Монтана Ванина Вецина встъпи официално в длъжност

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber