София сади 70 000 фиданки догодина, прави втора нова гора

https://www.24chasa.bg/region/article/10465660 София сади 70 000 фиданки догодина, прави втора нова гора София сади 70 000 фиданки догодина, прави втора нова гора www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова участва в семинар, организиран в партньорство с фондация “Конрад Аденауер” и посолството на Франция у нас.
СНИМКА: “ЗЕЛЕНА СОФИЯ”
Столичният кмет Йорданка Фандъкова участва в семинар, организиран в партньорство с фондация “Конрад Аденауер” и посолството на Франция у нас. СНИМКА: “ЗЕЛЕНА СОФИЯ”

Втора нова гора край София планира да засади Столичната община през следващата година. Тя ще се простира на 137 дка и ще е край село Негован. Идеята е там да бъдат засадени 70 000 широколистни фиданки.

Новата инициатива обяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова на семинара Urban Green, организиран в партньорство с фондация “Конрад Аденауер” и посолството на Франция у нас.

“Преди няколко години стартирахме амбициозна програма за създаване на първата нова гора на София. В кв. “Суходол” с помощта на повече от 7000 доброволци за 6 сезона засадихме тази гора и изпълнихме програмата”, напомни Фандъкова.

Тя добави, че когато се говори за борбата с климатичните промени, обикновено се акцентира на горива, възобновяеми източници и енергийна ефективност.

“За мен обаче не по-малко важен е ключовият фактор, който помага за изчистване на въздуха и създава приятна и уютна среда - а именно зелената система на града. Достъпът до зелени пространства е определящ за стандарта на живот на хората. Богатството на природен парк “Витоша”, просторните паркове, по-малките градини в сърцето на града, междублоковите пространства в кварталите и дърветата по булевардите и улиците формират зелената идентичност на София. Затова наша цел е не само да запазим зелените площи, но и да създаваме нови паркове и градини. И може би най-важното - да включим гражданите в този процес”, каза Фандъкова.

Тя напомни, че от 10 г. действа общинската програма “Зелена София”, с която се финансира облагородяване на междублокови пространства. По нея вече са обновени 1500 градинки пред блоковете.

До 31 декември пък могат да се подават зелени проекти по друга програма - “София избира”.

От 2 г. се работи и по заличаване на т. нар. кални точки в кварталите. Вече са идентифицирани 131 кални петна в града с обща площ 92 572 кв. м. Прогнозната стойност за облагородяването им е 7,7 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Изгорялата къща на семейство Герашеви в Калековец.

Пари и дрехи събра Калековец за семейството с изгорялата къща, кампанията продължава

Жена загина след нелеп инцидент в козметично студио в Сандански

Жена загина след нелеп инцидент в козметично студио в Сандански

Владимир Дончев бе депутат в 39-ото и 40-ото НС и зам.-шеф на ПГ на НДСВ. Снимка Фейсбук

Бившият депутат от НДСВ Владо Дончев на косъм от бяла смърт в Родопите

В момента цената на репатрирането с паяк в София е 60 лв. плюс всеки час престой на наказателен паркинг.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Обмислят по-скъп паяк в София

Областният управител Людмила Илиева ръководи заседанието на щаба

СНИМКА:  Областна администрация - Велико Търново

Масирани проверки за COVID мерките срещу растящия брой заразени в Търновско

Новият областен управител на Монтана Ванина Вецина встъпи официално в длъжност. Tя пое поста от предшественика й Валери Димитров.

Новият областен управител на Монтана Ванина Вецина встъпи официално в длъжност

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber