Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС

https://www.24chasa.bg/region/article/10465052 Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС www.24chasa.bg

На официална церемония в корабния завод “МТГ Делфин” край Варна днес беше дадено символичното начало на строежа на първия от два нови патрулни кораба за ВМС. Стартът беше даден от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германската комапания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният местен партьор МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов.

Изпълнител на поръчката е германската NVL Group и нейният местен корабостроителен партньор - “МТГ Делфин”. 

Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС

Корабите са с дължина 90 метра и 2300 тона водоизместимост и ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Те ще са предназначени за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС. С тях българските ВМС ще могат да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителният директор на МТГ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителният директор на МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов и управляващият директор на NVL Group - Дирк Малговски заедно натиснаха бутона, с който стартира плазменото рязане на стоманата за плавателния съд. Снимки: Надежда Алексиева

Двата модерни кораба ще ни струват от около 420 милиона евро, това е най-големият проект за строителство на ВМС до сега.

Очаква се първият кораб да е готов през третото тримесечие на 2025 г., а вторият – година по-късно. В различните етапи на строителство ще бъдат наети между 500-600 души. Освен това множество местни доставчици, например за вътрешно оборудване, изолация и климатизация ще бъдат интегрирани в проекта, като по този начин косвено се създават нови работни места.

“Корабите ще дадат възможност на българските Военноморски сили да изпълняват всички задачи, свързани със защита на националните морски интереси и ще ни позволят пълноценно участие в операции и мисии на НАТО и ЕС“, каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Акцентът на церемонията, която е традиционна в корабостроенето, беше стартирането на системата за плазмено рязане на стоманата.

Моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската армия, не сме имали нов кораб от царско време. Това е не само началото на технологичен процес, но и стартът на модернизацията на ВМС на армията, коментира пред медии контраадмирал Ефтимов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Зоополицията в Монтана разследвала смъртта на 11 кучета, котка и кон

Зоополицията в Монтана разследвала смъртта на 11 кучета, котка и кон

Бачковският манастир закъса със сметките за ток.

При 7500 дка гори и ниви Бачковският манастир не може да плати тока

Град Баня, Карловско Снимка: Google street view

След години чакане започва ремонт за 1 млн. лева на основни улици в царска Баня

Доктор Момчил Русев.

Стоматолог от Пловдив, баща на 3 деца, се нуждае от средства за мозъчна операция в Хановер

Известният спортен журналист от Пловдив Иван Карабов почина след усложнение от COVID

Известният спортен журналист от Пловдив Иван Карабов почина след усложнение от COVID

Строителният контрол ще проверява статута заведенията на Морска гара във Варна

Строителният контрол ще проверява статута заведенията на Морска гара във Варна

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber