Съдът реши „ВиК“ да върне на потребител платени без основание 1634 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/10454655 Съдът реши „ВиК“ да върне на потребител платени без основание 1634 лв. Съдът реши „ВиК“ да върне на потребител платени без основание 1634 лв. www.24chasa.bg
Съдебната палата в Русе
Съдебната палата в Русе

Окръжен съд – Русе потвърди решението на районните магистрати, с което „ВиК“ ООД е осъдено да заплати на Т. Т. сумата от 1 634,14 лв., получена от дружеството без основание, начислена като цена на потребена вода за един месец, 27,24 лв. начислени като лихва за забавено плащане, както и разноските по делото. Т. Т. и съпругата му обитавали къща в русенското село Червена вода.

Възрастното семейство отглеждали няколко кокошки, а в градината имали малко цветя и зеленчуци. Нямали басейн, нито оранжерия. Измервателният уред за отчитане потреблението на питейна вода бил монтиран на водопроводно отклонение вътре в имота. Ежемесечно е бил извършван отчет на потребената вода и същата е била заплащана редовно.

На 01 ноември 2019 г. от „ВиК“ ООД Русе издали фактура на името на Т. Т. за сумата 1634,14 лв. за използвана в периода 17 септември – 22 октомври 2019 г. вода в обем на 1421 куб.м. На 30 януари 2020 г. сумата по фактурата, ведно с начислената лихва за забава от 27,24 лв. била заплатена от мъжа, след като водоснабдяването на имота било спряно. Въпреки това, Т. Т. смятал, че няма как да е потребил такова количество вода и затова поискал от съда дружеството да бъде осъдено да му върне платените суми. За изясняване на спора Районният съд е назначил експертиза и според заключението й технически не е възможно да са доставени, респективно потребени за 32 дни 1421 куб.м вода при пропусквателна възможност на водопроводната инсталация непосредствено преди водомера ? цола поцинкована тръба и изтичане на водата със скорост 1м/сек.

С оглед констатациите на вещото лице и останалите доказателства по делото, искът на Т. Т. е бил уважен изцяло. От „ВиК“ са обжалвали това решение, но и тричленен състав на Окръжен съд – Русе счита, че дружеството не е доказало, че е доставило на абоната заплатеното от него количество питейна вода през процесния период. Според въззивната инстанция Районният съд е извършил правилна преценка за основателността на претенцията на мъжа за връщане на сумата, получена от „ВиК“ без основание.

Първоинстанционният съд правилно е счел за достоверна констатацията на вещото лице за обективната невъзможност твърдяното количество вода в обем от 1421 куб.м да е било действително доставено през процесния период при съществуващата пропускателна способност на водопроводната мрежа. Решението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Счупеният клон е можела да рани тежко хора.


СНИМКА: Нова телевизия.

Клон падна върху пейка и едва не премаза майка и дете в Пловдив

Огнеборците успяха да потушат пожара.


СНИМКИ: Пожарна Пловдив

Пожар избухна в цех за гуми в Пловдив, огнеборци спасиха съседна сграда (Снимки)

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

Съветниците на Пловдив решават да вдигнат ли парите на превозвачите заради скъпите горива

Административният съд в Пловдив

Монтьор без книжка подкара за проба кола след ремонт в Пловдив, КАТ свали номерата

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Стефан Грозев с адвокатката си Таня Чечкова на предишно съдебно заседание.
Снимки: Авторът

Задържат подсъдимия, който си тръгна от дело в Пловдив, гори и с 5000 лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave