Гимназията по икономика във В. Търново ще носи името на д-р Петър Аладжов

https://www.24chasa.bg/region/article/10452652 Гимназията по икономика във В. Търново ще носи името на д-р Петър Аладжов Гимназията по икономика във В. Търново ще носи името на д-р Петър Аладжов www.24chasa.bg
Проф.Пламен Павлов и Станислав Стоянов се включиха в заседанието на Педадогическия съвет

Снимка: Ротари - Велико Търново
Проф.Пламен Павлов и Станислав Стоянов се включиха в заседанието на Педадогическия съвет Снимка: Ротари - Велико Търново

Педагогическият съвет на Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново днес единодушно прие училището да носи името на д-р Петър Аладжов. Предложението беше внесено преди около месец от президента на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов. На директорката на гимназията Виолета Йосифова беше връчено в писмен вид основанието за инициатива, както и подписка от знакови личности и видни общественици от старата столица, които я подкрепят, припомнят от организацията.

Днес в заседанието на съвета, което се проведе смесено – онлайн и присъствено, се включи и видният историк и общественик проф. Пламен Павлов. Той припомни някои от основните заслуги на великотърновеца Петър Аладжов - блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговски компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново. Д-р Петър Аладжов е пример за възрожденски плам в делата си и в същото време за модерност и напредничава мисъл, подчерта проф. Павлов.

Венелин Иванов припомни, че д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията. Неговият работохолизъм и новаторство го издигат шеметно в кариерата му на банкер и икономист на международно ниво.

През 1938 година д-р Петър Аладжов става и един от основателите на Ротари клуб – Велико Търново, който е един от първите в страната.

Ротарианците и проф. Павлов припомниха и фактът, че като върховен комисар на военновременното стопанство по време на Втората световна война, през 1943 г. Петър Аладжов е човекът, благодарение на когото в България няма нито един случай на гладна смърт.

Той е един от щедрите дарители във Велико Търново, а дъщеря му Теофана фон Заксен от години организира хуманитарни акции в помощ на България и региона. През 2002 г. на д-р Аладжов е присъдено званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

В поодписката, подкрепяща идеята на ротарианците, се включиха кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, изтъкнати преподаватели от ВТУ , директорите на водещи културни институции, икономисти, лекари, юристи, бизнесмени, архитекти, финансисти и др.

Днес пред преподавателите и ръководството на гимназията Станислав Стоянов от Ротари клуб подчерта, че новите табели, бланки и реквизити на училището ще бъдат изработени безвъзмездно.

В личен разговор с ръководството на училището своята радост от предложението е изразила преди няколко дена и Теофана фон Заксен, която е уверила, че ще се включва в бъдещи съвместни проекти за неговото развитие.

Предстои предложението да бъде внесено в Министерството на образованието и след преминаване на административните процедури, гимназията официално да бъде именувана на д-р Аладжов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Семейството ще изкара зимата във фургони.

Семейството от пловдивското село Калековец, чийто дом изгоря, получи фургони

Зоополицията в Монтана разследвала смъртта на 11 кучета, котка и кон

Зоополицията в Монтана разследвала смъртта на 11 кучета, котка и кон

Бачковският манастир закъса със сметките за ток.

При 7500 дка гори и ниви Бачковският манастир не може да плати тока

Град Баня, Карловско Снимка: Google street view

След години чакане започва ремонт за 1 млн. лева на основни улици в царска Баня

Доктор Момчил Русев.

Стоматолог от Пловдив, баща на 3 деца, се нуждае от средства за мозъчна операция в Хановер

Близо 70 участници от три фокус групи разискваха възможностите за развитие на община Русе

Близо 70 участници от три фокус групи разискваха възможностите за развитие на община Русе

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber