250 фалшиви сертификата на българи от чужбина издадени в Асеновград и Раковски

https://www.24chasa.bg/region/article/10451386 250 фалшиви сертификата на българи от чужбина издадени в Асеновград и Раковски 250 фалшиви сертификата на българи от чужбина издадени в Асеновград и Раковски www.24chasa.bg
Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев за разбитата схема с фалшиви сертификати. Снимка: Авторът
Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев за разбитата схема с фалшиви сертификати. Снимка: Авторът

Четирима са задържани - трима лекари и стоматолог

200 фалшиви зелени сертификата на българи, които са били в чужбина към момента на предполагаемата ваксинация, са издадени от частен медицински център в Раковски. По същата схема с неистински документи са се снабдили други 50 души, но от общинската болница в Асеновград.

И в двете здравни заведения са разкрити имунизационни центрове, където са извършвани и редовни ваксинации.

Разследването по случая е започнало по сигнал на РЗИ - Пловдив, за съмнителни ваксинации в двата центъра. Към момента са задържани 4-има души - трима лекари и зъболекар, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. На този етап на арестуваните не е повдигнато обвинение.

Фалшивите сертификати били издавани с помощта на посредници и се проверява дали не става дума за организирана престъпна група. Цените им са били между 200 и 400 лв. От Икономическа полиция са иззели над 20 000 декларации за съгласие за имунизация и тепърва ще се проверява всеки от тези документи, за да се разбере мащабът на схемата, обясни Грошев. Тя е действала от около 2 месеца. "Тепърва ще установяваме съпричастност и на други лица - посредници и още хора, които са получили такива сертификати. Предстои огромен обем работа. Трябва да проверим дали хората въобще са подписвали декларациите за съгласие и дали са ползвали сертификатите, за да имат право на работа в чужбина", заяви Чавдар Грошев.

"В рамките на 5 дни проверихме няколко хиляди души, за да установим дали са били в страната във времето, когато се твърди, че са били ваксинирани", съобщи шефът на Икономическа полиция - Пловдив, Славчо Алексиев.

Според зам.-районния прокурор Атанас Илиев тази престъпност е трудно доказуема, но обвинението ще стигне до край. "Разследванията няма да приключат утре или другата седмица, но нашата цел е всеки да си понесе отговорността - както хората, които са издали сертификатите и са въвели данните в националния ваксинационен регистър, така и тези, които са се снабдили с тях", каза Илиев. Възможно е на хората, получили фалшивите документи, да бъде повдигнато обвинение в съучастие.

Единият от задържаните е от Асеновград, другите трима - от Раковски. Управител на общинската болница в Асеновград е новоизбраният депутат от ГЕРБ д-р Иван Червенков. Но районният прокурор обясни, че няма данни за негова съпричастност към престъплението. "Хората в имунизационния център си работят, но какво са правили, няма как да знам. Опитвал съм се да проверявам колко хора са имунизирани, но данните отиват във ваксинационния регистър и аз нямам достъп до тях. На практика няма как да се осъществява контрол", заяви за "24 часа" д-р Червенков. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Тази къща, някога притежание на Георги Гергов, а сега на семейство Барбудеви, се продава за 455 000 евро.
Снимки: Авторът

Гергов пласира още един знаков имот от общото му дружество с община Пловдив

"Къпанки" в Перущица само за ваксинирани и преболедували

"Къпанки" в Перущица само за ваксинирани и преболедували

Спират прием и операции в болниците в Габровско, готвят ротация за ученици

Спират прием и операции в болниците в Габровско, готвят ротация за ученици

Седмичното меню е предварително изготвено и утвърдено от медицински специалисти

Хранят здравословно децата в градини и ясли във Велико Търново

Служители на община Кричим, които нямат зелени сертификати, чакат на опашка за тестове, за да отидат на работа.
СНИМКА: 24 часа.

Кричим с най-малко заразени. Кметът: Дължи се на мерките и въздуха

Снимка: МВР - Варна

Във Варна закопчаха рецидивист, обявен за национално издирване

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber