Община Русе обсъди механизъм за оказване на помощ на бездомните

https://www.24chasa.bg/region/article/10435675 Община Русе обсъди механизъм за оказване на помощ на бездомните Община Русе обсъди механизъм за оказване на помощ на бездомните www.24chasa.bg
На работна среща в Община Русе бе обсъдено как да се помогне още по-адекватно на бездомните хора.
На работна среща в Община Русе бе обсъдено как да се помогне още по-адекватно на бездомните хора.

На работна среща в Община Русе бе обсъдено как да се помогне още по-адекватно на бездомните хора в града в наближаващата зима. Представители на институциите, лечебни заведения, доставчици на социални услуги и на органите на реда обсъдиха начините за справяне с обичайно нарастващия брой бездомни хора, които търсят подслон в студените месеци.

Пандемичната обстановка допълнително усложнява ситуацията. Необходимо е в Центъра за временно настаняване да бъдат обособени и места, в които да се изолират потребители при евентуален положителен тест за COVID – 19.

Отделите „Социални дейности“ и „Здравни дейности“ изготвиха механизъм за действие, който да работи при постъпили сигнал на дежурния телефон на Община Русе, на националния телефон за спешна помощ 112 или от граждани. Той проследява стъпките от приемането на сигнала до настаняването на бездомен човек в социална услуга или в здравно заведение.

Центърът за временно настаняване, чието управление на социалната услуга е възложено на Сдружение „Русенска католическа организация Каритас“, ще продължи да приема хората, които нямат подслон - при спазване на противоепидемичните мерки, докато им бъдат подготвени документите, и ако е необходимо ще се работи с лицата за подкрепа и насочване в други социални услуги. Центърът е с капацитет от 60 места, които са достатъчно за настаняване на бездомните лица.

Главен проблем остава нежеланието на по-големия процент на живеещите на улицата хора да променят начина си на живот, въпреки грижите, полагани за тях. Институциите се обединиха около идеята, че общите усилия и добрата комуникация и координация между здравни заведения, органи на реда, доставчици на социални услуги и другите институции, ангажирани с проблемите на бездомните лица, ще доведе до овладяване на увеличения брой хора на улицата, нуждаещи се от помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка 24 ЧАСА

Околовръстното шосе на София е заринато със сняг

Кметът на Добрич Йордан Йорданов подкрепя дуета ни

Центърът на Добрич грейна от празничните светлини на коледната елха

Най-интензивно се строят жилища в кв. “Меден рудник”.

Тренд в Бургас: млади семейства търсят нови жилища в “Меден рудник”

Карта: Националният сеизмологичен център на Националния институт по геофизика, геодезия и география

На този ден преди 35 г. Стражица е ударена от земетресение 5,6 по Рихтер

Стела Балтова  Снимка : Министерски съвет

Стела Балтова: Тази година беше далеч по-трудна от предишната

Кайро, Египет  СНИМКА: Ройтерс

САЩ дари две мобилни клиники за ковид тестове на Египет

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber