Цените на газ и пелети стъписаха търновци за нови еко печки без пари

https://www.24chasa.bg/region/article/10432797 Цените на газ и пелети стъписаха търновци за нови еко печки без пари Цените на газ и пелети стъписаха търновци за нови еко печки без пари www.24chasa.bg
Над 300 търновци смениха старите печки с нови отоплителни уреди

Снимка: Община Велико Търново
Над 300 търновци смениха старите печки с нови отоплителни уреди Снимка: Община Велико Търново

Галопиращите цени на газа и липсата на пелети спъват реализацията на проект за безвъзмездна подмяна на стари цапащи печки с нови еко уреди за търновци. 190 отоплителни средства все още не са раздадени, тъй като скъпите горива стъписват желаещите, става ясно от съобщение на община Велико Търново

От местната управа припомнят на гражданите, че е публикуван списъкът с одобрените кандидати, чиито стари отоплителни уреди в домакинствата ще бъдат сменени безвъзмездно с нови. Дейностите са част от Основната фаза на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух, а класирането е достъпно на следния адрес:

https://www.veliko-tarnovo.bg/media//filer/2021/09/28/klasirane-vt-2892021.pdf.

Поради неточно посочени телефони за кореспонденция, Община Велико Търново уведомява гражданите, които са класирани, но все още не са поканени да си подпишат договор, да посетят общината за парафиране на контракта. 

Общинска администрация благодари на всички над 300 великотърновци, които са активни участници в проекта и изразиха желание и готовност да сменят старите си замърсяващи печки. Това е важна стъпка за намаляване на запрашеността през зимния сезон, фактор за която в голяма степен е именно битовото отопление на дърва и въглища.

Част от хората не крият притеснението си от повишаването на цените на тока, природния газ и от недостига на пелети. Необходим е механизъм на национално ниво, чрез който да се намери решение на този проблем, независещ от местната власт.

Ако все пак одобрен кандидат реши да се откаже от новия си отоплителен уред, необходимо е да подаде декларация за това, за да се допълни класирането с друго домакинство.

Общо 190 от различните видове отоплителни уреди все още са неразпределени. Затова кампанията за смяната на старите печки на дърва и въглища ще продължи с публикуването на нова покана към гражданите.

Цялата информация и необходимите документи са достъпни на следния адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.

Интегрираният проект се реализира по Програма LIFE на ЕС и обединява усилията на общинните Столична, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Русе и Монтана, заедно с НПО Клуб „Икономика“ 2000. Новите отоплителни уреди са на газ или пелети и са безплатни за одобрените кандидати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Иван Ночев

Пловдивска улица ще носи името на българина с принос в кацането на Луната

Така ще изглежда новият корпус на онкоцентъра.

Над 15 специалности събира университетската детска болница в Бургас

Експерти се натъкнаха на ценните артефакти.

Откриха седалки от Античния стадион в Пловдив в прокопаните тунели в града

Снимка 24 ЧАСА

Околовръстното шосе на София е заринато със сняг

Кметът на Добрич Йордан Йорданов подкрепя дуета ни

Центърът на Добрич грейна от празничните светлини на коледната елха

Карта: Националният сеизмологичен център на Националния институт по геофизика, геодезия и география

На този ден преди 35 г. Стражица е ударена от земетресение 5,6 по Рихтер

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber