Поскъпна и смяната на гумите, сервизите нямат свободни часове

https://www.24chasa.bg/region/article/10364414 Поскъпна и смяната на гумите, сервизите нямат свободни часове Поскъпна и смяната на гумите, сервизите нямат свободни часове www.24chasa.bg

С 10-20 лева е поскъпнала и смяната на гумите за автомобила. Вулканизаторите са затрупани с клиенти, на места се чака ред, други записват.
"Независимо, че времето е сухо, смяната е наложителна. Вие защо не ходите по улицата с джапанки по това време", пита Михаил Николов, докато обслужва поредния автомобил в сервиза си. По думите му зимната гума в студа дава по-добро сцепление на пътя. 
По-големите центрове в Пловдив предлагат демонтаж и монтаж с роботизирана машина. При нея цената скача значително.

"Няма как да не се вдигнат. Няколко години въобще не бяха пипани", коментира Драгомир Иванов, който е служител в център за гуми. Според него това е очаквано, имайки предвид поскъпването на всички стоки и услуги. Самият транспорт на консумативите също се отразявал - по-скъпото гориво добавяло отгоре върху сумата.
В голям център за гуми на "Пазарджишко шосе" услугата е безплатна, но само при условие, че купиш от тях 4 нови гуми. "От години работим по този начин", обясни Вельо Манев от "Обслужване на клиенти".
Най-евтините гуми при тях тръгват от 45 лева за бройката и достигат до над 1000 лв. според марката. Цената зависи основно от кубатурата на колата. За джипове и лекотоварните автомобили собствениците трябва да приготвят минимум 2 хиляди за цялостно обновяване.
В друг голям център за гуми на "Кукленско шосе" нямат свободни часове до края на следващата седмица. Цялостното "преобуване" на среден клас автомобил с нови гуми плюс самата услуга излиза към 350 - 400 лева. "Това е най-евтиният вариант", обясниха от сервиза.
Освен цената на услугата за смяната на гумите, минаването на стенд също е скочило с 10 -15 лева. От 20 лева преди пандемията, в момента цената е почти двойна.

Макар консумативите и услугите да са скочили, потреблението не се различава от минали години, коментират хора от бранша. Темпото на продажби се запазва същото. "Хората станаха съвестни, сменят гуми преди началото на зимния сезон", казва Вельо Манев от голяма гумаджийница на бул. "Санкт Петербург".

Шофьорите избират гумите според възможностите си. Най-скъпите традиционно са по-големите и по-известните марки. При тях цената за една бройка стига до 1100 лв. за 22-сантиметров цокъл. На противоположния полюс са гумите внос от Китай и Сърбия, които са най-бюджетни. Именно те са и най-предпочитани, независимо от това колко лъскаво е возилото.

Собственици на центрове коментират, че дори и по-заможните шофьори често избират евтини зимни гуми, тъй като не отдават голямо значение и ги броят за консуматив. Най-търсени са средния клас, които се опитват да догонят най-изгодните, a на опашката на предпочитанията са най-тузарските и скъпи марки. Не купувайте употребявани гуми през социални мрежи от частни лица, съветват от бранша. Там рисковете да
попаднете на некачествени гуми са най-големи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Счупеният клон е можела да рани тежко хора.


СНИМКА: Нова телевизия.

Клон падна върху пейка и едва не премаза майка и дете в Пловдив

Огнеборците успяха да потушат пожара.


СНИМКИ: Пожарна Пловдив

Пожар избухна в цех за гуми в Пловдив, огнеборци спасиха съседна сграда (Снимки)

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

Съветниците на Пловдив решават да вдигнат ли парите на превозвачите заради скъпите горива

Административният съд в Пловдив

Монтьор без книжка подкара за проба кола след ремонт в Пловдив, КАТ свали номерата

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Стефан Грозев с адвокатката си Таня Чечкова на предишно съдебно заседание.
Снимки: Авторът

Задържат подсъдимия, който си тръгна от дело в Пловдив, гори и с 5000 лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave