Димитър Аврамов: Много творческата енергия, по-малко социална агресия - това е Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10344775 Димитър Аврамов: Много творческата енергия, по-малко социална агресия - това е Пловдив Димитър Аврамов: Много творческата енергия, по-малко социална агресия - това е Пловдив www.24chasa.bg
Димитър Аврамов: Много творческата енергия, по-малко социална агресия - това е Пловдив

Потърсихме хора, свързани с Пловдив, но които в момента не живеят в Пловдив. Те разказват за града и хората му, за любимите случки и места, за забележителностите му, за хумора и за странностите и характерните навици на жителите на този уникален град.

Мечтая да е сред първите 10-те градове на културата в Европа, казва политологът

В Пловдив има по-малко социална агресия, отколкото в другите части на страната ни и много творческа енергия. Традиционната градска култура на Пловдив, която е средиземноморска, въпреки че Пловдив е вътрешно-континентален град, ме изпълва с гордост като пловдивчанин.

Тя носи повече разбиране и уважение към другите хора, независимо какъв е произходът им. В родния ми град винаги е било важно да си истински, да не се правиш на какъвто не си. Ако се напрягаш да блеснеш, да се покажеш какъвто не си в момента, най-вероятно ще направиш гаф и ставаш за смях.

Взимат те на подбив, не със злоба, разбира се. Тук поуката е простичка - човек трябва да развива собствената си личност, не да се прави на какъвто не е.

Пловдив е бил столица на Филипополско херцогство през следновековието, а после и на Източна Румелия. Елитът на града жертва позицията на Пловдив като столица заради Съединението. И няма нужда от пренаписване на историята. София се е утвърдила като административна столица и е подходяща за това.

София е космополитен град, забързан, по-средноевропейски, по-капиталистически в добрия смисъл на думата. В това е чарът й. Пловдив няма нужда да бъде административна столица в наши дни. Пловдив има нужда от още по-силно отваряне към Европа и света. За града е важно да стане европейски център за творческа енергия.

Според мен на родния ми град най-много му липсва културна депровинциализация. Важно е Пловдив постепенно да се превърне в един от 10-те или 20-те градове в Европа, където се произвежда качествен културен продукт на световно ниво - музика и всякакви изкуства. И е важно пловдивчани да участват в производството му все повече. Не можем да лежим на лаврите на предишните поколения художници. Това би обърнало града към миналото.

За съжаление в Пловдив както и в цяла България доминира чалга културата. Тя възпроизвежда най-лошото от балканско-ориенталскте стереотипи. Бих искал в Пловдив да се провеждат два или три годишни фестивала на изкуствата, установени и важни в европейски мащаб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Счупеният клон е можела да рани тежко хора.


СНИМКА: Нова телевизия.

Клон падна върху пейка и едва не премаза майка и дете в Пловдив

Огнеборците успяха да потушат пожара.


СНИМКИ: Пожарна Пловдив

Пожар избухна в цех за гуми в Пловдив, огнеборци спасиха съседна сграда (Снимки)

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

Съветниците на Пловдив решават да вдигнат ли парите на превозвачите заради скъпите горива

Административният съд в Пловдив

Монтьор без книжка подкара за проба кола след ремонт в Пловдив, КАТ свали номерата

Със заповед от днес кметът на Брезник Васил Узунов забрани разпиляването на вода за непитейни нужди. СНИМКА: PEXELS

500 лева глоба, ако пилееш вода за непитейни нужди в Брезник

Стефан Грозев с адвокатката си Таня Чечкова на предишно съдебно заседание.
Снимки: Авторът

Задържат подсъдимия, който си тръгна от дело в Пловдив, гори и с 5000 лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave