В Добрич провеждат демострационно гласуване

https://www.24chasa.bg/region/article/10331567 В Добрич провеждат демострационно гласуване В Добрич провеждат демострационно гласуване www.24chasa.bg
В Добрич провеждат демострационно гласуване. Снимка: Авторът
В Добрич провеждат демострационно гласуване. Снимка: Авторът

При голям интерес от гражданите започна демонстрационното гласуване в Добрич за изборите за президент и народни представители на 14 ноември. Районната избирателна комисия /РИК/ е разположила две машини пред драматичния театър “Йордан Йовков“.
Още в първите минути имаше граждани, които опитаха да гласуват. Демонстрациите продължат всеки ден до 11 ноември от 9,30 ч. до 17 ч., и в събота и неделя.
„Демонстрационно гласуване ще има и във всички общини и села с машинно гласуване в Добричкия изборен район. Започваме от Добрич и Тервел. 5 демомашини има за Добричка област. Заедно с общинските администрации подготвяме графици, за да могат да бъдат обхванати всички населени места” ,  каза председателят на РИК Цонка Велкова.
За Добричка област се предвидени 270 машини за 246 секции, в 24 ще има по 2 машини.„Разясняваме опциите на машината и как да се гласува при двата вида избори”,  добави тя.
Първо е изборът за президент и вицепрезицент, тъй като са редовни, а след това за Народно събрание.
Целта на РИК е възможно най-много хора да изпробват гласуването на демомашините.
„Толкова добре е описан начинът на гласуване на самата машина, че всеки, който знае български език, няма как да се обърка. Въпросът с разбирането възниква с такива избиратели, които не знаят официалния език”, допълни  Велкова.
Завършекът на гласуването са две бележки, или една, ако е гласувано само в едните избори. Изчакват се бележките да излязат добре, чува се сигнал от машината и тогава се вземат. Двете се откъсват една от друга, по отделно се сгъват и пускат в урната.
Янка Кондова на 67 години дойде още преди 10 ч., за да види как става гласуването. „Не се притеснявам от машината. Хората край мен гласуваха и на предишните избори, както и аз”, каза жената.
Вельо Велков на 64 години също гласува пробно. „На предишните избори гласувахме. Не са проблем машините, проблем са политиците. Президент се избира за 2 мандата, тази мандатност трябва да се въведе и за народни представители, и за общински съветници”, категоричен е той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Николай Колев-Бижуто

Легендарен колекционер на ретро автомобили почина след ковид

СНИМКА: Pixabay

Над 3200 ученици от 5-и до 12-и клас вече учат присъствено в София

Част от прокопаните тунели.

И прокуратурата подхвана бизнесмена с тунелите в Пловдив

Кола се запали, докато се движеше по столичната ул. "Св. св. Кирил и Методий"...СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кола се запали в София, пожарникари я загасиха и избутаха (Снимки)

Условна присъда за смърт на пътя край Варна

Условна присъда за смърт на пътя край Варна

Георги Гаврилов

Правят ново отделение за лечение на COVID-19 в ломската болница

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber