Силистра на ръба на тъмночервената зона, няма медсестри

https://www.24chasa.bg/region/article/10328955 Силистра на ръба на тъмночервената зона, няма медсестри Силистра на ръба на тъмночервената зона, няма медсестри www.24chasa.bg
Заседание на областния кризисен щаб в Силистра   Снимка: Милен Милушев
Заседание на областния кризисен щаб в Силистра Снимка: Милен Милушев

Силистренска област е на границата на тъмночервената зона по заболеваемост от Covid-19. Динамичен е процесът и все по-често позитивират деца и ученици, коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра.

За период от 14 дни има регистрирани 23 деца с COVID-19 в ученическа възраст и едно дете в детска градина, както и петима педагози, и още 7 от помощния персонал.

На домашна карантина са поставени 263 ученика от 10 училища в общините Силистра, Дулово, Тутракан и Главиница, това стана ясно след заседание на Областния кризисен щаб днес.

Заседанието на областния кризисен щаб  бе свикано и водено от областния управител Ели Тодорова. Представителите на държавната власт и регионални институции са уточни детайли по общата картина на заболяването, изпълнение и контрол на заповедта на МЗ, работа по изграждане на ковид-зона в ДКЦ-Силистра, дейност на трите болнични заведения и резултати от ваксинационния процес.

Предстоят още срещи за подобряване на процеса да доболнична помощ, както и на работата в областната болница, в която не стигат медицински сестри. На призива на ръководството на многопрофилната болница в Силистра не се e отзовала нито една от работещите в други звена, като се смята, че възможности има за командироване от общините, но със съгласие на съответните медицински лица.

По данните на РЗИ от последния 14-дневен период (11-24 октомври)  в областта са регистрирани общо 7 916 инфектирани. В момента е достигната заболеваемост от 500 на 100 хил. население, което показва, че продължава възходящата тенденция от края на август в т.нар. червена зона.

В общините заболеваемостта варира от 180 на 100 000 в  Алфатар до над 500 на 100 000 в общините Силистра, Тутракан и Главиница.

На този етап активните случаи са 620 (128 хоспитализирани и 492 на домашно лечение), а под домашна карантина са 713 лица. илища в общините Силистра, Дулово, Тутракан и Главиница.

От началото на епидемията през март 2020 г., общия брой починали в областта е 522, от тях 132-ма в 4-ата вълна.

От общо 113 легла за пациенти с Ковид-19 заети през последните дни са 100-110 дневно, предстои осигуряване на допълнителни.

До 24 октомври в област Силистра са извършени общо 32 287 дози ваксина, като със завършена ваксинална схема са 16 912 лица, което е 18,8% от подлежащото на ваксинация население. През последните дни се наблюдава ръст в броя на ваксинираните лица с първа доза ваксина – за 5 дни са имунизирани 776 нови души. Общият брой ваксинирани деца е 244, като от 12 до 18 години са 176, а други 68 са на 19 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Кравеферма изгоря в село Рогош край Пловдив

Кравеферма изгоря в село Рогош край Пловдив

Кметът Здравко Димитров пожела по-хубава Нова година от сегашната. Снимки: Община Пловдив

Вижте празничната украса в Пловдив (снимки)

Снимки община Русе

Деца помогнаха на русенския кмет Пенчо Милков да запали голямата коледна елха

Коледните светлини грейнаха във Велико Търново
Снимки: Община Велико Търново

С флашмоб на сензациите Junior Band Търново грейна предколедно

Детска градина в столицата бе затворена заради случаи на деца с бактериален менингит.
Снимка: Пиксабей

Затвориха детска градина в София заради бактериален менингит

Хорът на пловдивските момчета изпълни 4 коледни песни преди запалването на елхата. Снимки: Румен Златански

С 2-минутна заря запалиха елхата в Пловдив, деца пискат от радост (снимки)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber