Област Стара Загора влиза в тъмночервената зона за болни от COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/10286116 Област Стара Загора влиза в тъмночервената зона за болни от COVID-19 Област Стара Загора влиза в тъмночервената зона за болни от COVID-19 www.24chasa.bg
Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков /вдясно/ и директорът на РЗИ д-р Станимир Станков участваха в заседанието на Областния медицински съвет.
Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков /вдясно/ и директорът на РЗИ д-р Станимир Станков участваха в заседанието на Областния медицински съвет. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Всяка болница ще отдели 20 процента от леглата си за заразени с вируса

Старозагорска област реално вече е в тъмночервената зона по отношение на заболелите от COVID-19. Заболеваемостта на 14-дневна база днес е 493,9 на 100 хиляди души, но се очаква още утре да премине границата от 500 болни. Това бе съобщено на проведеното днес заседание на Областния медицински съвет, свикано заради продължаващото се покачване на броя на заразените през последните дни.

Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", докладва, че болницата в момента разполага със 155 легла за болни от ковид. От тях заети са 123. Заради очакваното покачване на броя на хоспитализираните утре в лечебното заведение ще бъдат разкрити още 23 легла. В казанлъшката болница в момента броят на леглата за болни от коронавирус е 54.

Участниците в заседанието се обединиха около становището, че във всички болнични заведения на територията на областта трябва да има увеличение на броя на ковид леглата. Предложено беше 20 процента от общия брой легла във всяка една от болниците да бъдат отделени за такива болни.

Татяна Димитрова, началник на РУО, съобщи, че към днешна дата от 34 000 ученици в областта 515 са регистрирани официално като заболели от ковид. Тези деца са от 22 различни паралелки в цялата област и в момента се обучават електронно.

На заседанието на Областния медицински съвет бе решено лекари-експерти да изготвят на областно ниво протокол с препоръки за унифициране на лечението на пациенти с ковид в доболничната помощ. Присъстващите на срещата бяха единодушни, че подобен протокол с алгоритми за лечение на по-ниско ниво, макар и само препоръчителен, ще разтовари в някаква степен болниците, в които пациентите пристигат в тежък стадий от заболяването им и лечението им е значително по-трудно, а понякога и невъзможно.

Продължаващото ниско ниво на ваксинация в национален мащаб също бе сред темите, разисквани на съвещанието. Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ, увери, че ваксини в областта има достатъчно, съхраняването им съгласно изискванията е осигурено и всеки, който желае, може да се ваксинира безпроблемно.

Директорите на държавните, общинските и частните болници бяха категорични, че хоспитализираните при тях ваксинирани пациенти с коронавирус са под 3 процента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Ковид-19

Малка е вероятността бременни жени да заразят с Ковид-19 неродените си деца

COVID-19.

Нидерландия откри 13 случая на Омикрон

Румънските власти пращат самолет за евакуация в Южна Африка.

Румънските власти ще изпратят самолет на "Таром" за евакуация на блокираните в Южна Африка


Снимка: МЗ

Заразените с варианта Омикрон на новия коронавирус не боледуват тежко

COVID-19.

Омикрон вероятно се е появил от неизлекуван пациент с отслабен имунитет

ИВАН МАЛКОДАНСКИ
СНИМКА: НОВА ТВ

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber