ДБ без регистрация в Стара Загора, не изпълнили указания на РИК

https://www.24chasa.bg/region/article/10283096 ДБ без регистрация в Стара Загора, не изпълнили указания на РИК ДБ без регистрация в Стара Загора, не изпълнили указания на РИК www.24chasa.bg
Златина Йовчева, председател на РИК в Стара Загора
Златина Йовчева, председател на РИК в Стара Загора СНИМКА: Ваньо Стоилов

Изпуснали и крайния срок, който изтече в 17 часа във вторник

РИК в Стара Загора регистрира за парламентарните избори на 14 ноември кандидатските листи на 26 партии и коалиции с общо 258 кандидати за парламента в тях. За листата на коалиция "Демократична България - обединение" с 13 гласа "за" и 3 гласа "против" след трудни дебати, тя постанови отказ за регистрация. За мотивите пред "24 часа" разказа председателят на Районната избирателна комисия Златина Йовчева.

"Крайният срок за регистрацията беше на 12 октомври, вторник, в 17 часа. В 16,15 часа на същия ден бе внесено предложението за листата от нейния водач доц. Атанас Славов. Той представи и пълномощното, с което приносителят на предложението е упълномощен да го представи пред РИК. И двата документа бяха с електронни подписи, но представени на хартиен носител, т.е. разпечатки на електронния им документ. Незабавно приемащите членове на РИК изискаха документът да бъде представен в електронен вид, хартиеният носител е просто една разпечатка. Освен това доц. Славов беше поканен да завери така представения хартиен носител с "вярно с оригинала", т.е. да поеме отговорността, че този хартиен носител отговаря реално на електронния документ. Той отказа с думите, че такава заверка не се изисква.

Тогава беше помолен в срок до 17 часа, не само помолен, а му бяха дадени устни указания, които са записани във входящия регистър на кандидатските листи, до 17 часа, когато изтича срокът за регистрацията, да ни бъдат изпратени на електронната поща самите електронни документи в оригинал, т.е. ние да получим реално в електронна среда тези документи.

Заседанието на РИК в Стара Загора беше обявено за 17,30 часа и то започна в този час. В 18,02 минути в залата влезе лицето Магдалена Овчарова /местният партиен лидер/, което ми подаде една флаш-памет като на председател на комисията и каза: "Ето Ви електронните документи". В този момент нямаше как да проверим какво съдържа самата флаш-памет, а така или иначе това става н 18,02 минути - доста след срока за регистрацията. На електронната поща на РИК в Стара Загора в 17,36 и 17,38 часа получихме два имейла от лицето Надежда Йорданова /адвокат на коалицията/, в които бяха прикачени двата файла - на предложението и на пълномощното, т.е. електронните документи бяха прикачени към писмата. Направихме справка, че имейлът, от който получихме тези документи, реално не са официално регистрираните имейли на коалицията в ЦИК.

Според закони и според регламента, приемащата страна може да откаже да приеме тези електронни документи, когато те реално не пристигат от лицето, автор на електронните документи. При условие, че в ЦИК има регистрирани официални адреси на електронната поща на коалицията, би трябвало да ги получим от тях, за да приемем, че това са достоверни документи, електронни, истински. Там са регистрирани официалните имейл адреси на коалицията, от които и на които може да се води кореспонденция. Затова РИК прие, че няма надлежно внесено предложение, т.е. подписано такова предложение.

Указанията, които РИК даде на водача на листата, са задължителни за изпълнение, като срокът за изпълнение на тези указания е регламентиран в закона и категорично изтича в 17 часа на 12 октомври, последния ден за регистрация. Каквито и указания да сме им дали, към 17 часа нямаше изпълнение на тези указания.

РИК е колективен орган, който се обедини около това решение - че за да бъде използван електронен подпис, както е в закона за електронния подпис, двете страни трябва да има съгласие за това нещо. И изрично това да бъде обосновано някъде. В Изборния кодекс на няколко места изрично е упоменато, че електронен подпис може да се използва. В никакъв случай обаче това не е фиксирано за приема на документи за регистрация на кандидатските листи. Още повече, че законът за електронния подпис казва още, че за да бъде използван подписът и да бъде той приравнен с другия подпис - саморъчно поставеният, трябва да има съгласие между страни. Никой от тези реквизите не бе спазен. И елементарното указание, което дадохме - да заверят поне електронния подпис, ни беше отказано. И започнаха да постъпват документи след срока.

Смятаме, че създаденият прецедент в Стара Загора ще даде повод и на законодателя, и на ЦИК при приемане на документи за бъдещи избори да предвиди такава форма на подаване на документите. Да, не отричаме, че това е по-леката форма, живеем в 21-и век, но когато тя важи за всички. Това трябва да бъде регламентирано или законово, или да бъде посочено н решението за регистрацията на кандидатските листи, което взема ЦИК.

Жалба от коалицията срещу нашето решение получихме в сряда след обяд и я изпращаме в ЦИК. Очакваме, че от там няма да се бавят с отговора си. Но каквото и решение да вземе ЦИК по казуса, очакваме то да е мотивирано, очакваме сериозни мотиви от тях."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимки: Б. Матев, Фейсбук

“Ауди” се вряза в магазин в центъра на Варна (Снимки)

Анелия Гогева
Снимка: Фейсбук

Почина пловдивската журналистка Анелия Гогева

Служебният зам.-министър на културата Пламен Славов

Зам.-министър за прокопаните незаконни тунели в Пловдив: Бизнесменът Стамов лъже (снимки)

Мечките се хранят ударно преди зимния сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Съдебна палата, Пловдив. Снимка: Google Street View

Съдебно решение: Клетви по инспектори не им пречат да си вършат работата

Опасват Ямбол с 200 камери за наблюдение

Опасват Ямбол с 200 камери за наблюдение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber