В Сливен затягат мерките срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/10266883 В Сливен затягат мерките срещу COVID-19 В Сливен затягат мерките срещу COVID-19 www.24chasa.bg
В Сливен затягат мерките срещу COVID-19

Болните достигнаха 532 на 100 хиляди души, средно за страната са под 400

Областният кризисен щаб в Сливен прие извънредни противоепидемични мерки заради нарасналата заболеваемост от COVID-19 в областта - тук болните са 532 на 100 000 души население при средна за страната под 400 души. От областната администрация уточняват, че мерките са временни - от 11 до 31 октомври включително. Целта е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващия се натиск върху болничните заведения. Това са мерки в името на здравето и живота на децата и родителите ни, на колегите и всички близки, каза областният управител Минчо Афузов.

Безпокойство буди растящата лавинообразно заболеваемост сред ученици и учители, посочи директорката на РЗИ д-р Петя Балулова. По данни на здравната инспекция, само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен.

От понеделник до края на месеца учениците в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, от 5 до 12 клас, ще редуват присъственото с онлайн обучение по график, определен от РУО. Учениците от началния етап на образованието в цялата област продължават присъствено обучение. Учениците от всички класове в образователните институции в малките населени места, извън областния и общинските центрове, също ще продължат да учат присъствено, тъй като засега сред тях няма болни деца и педагогически персонал. Детските градини в областта продължават работата си при стриктно спазване на мерките.

За същия период се спират масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите. Залите за фитнес и търговските обекти от типа МОЛ ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания. Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар /без публика/. Забраняват се свижданията в болници и социални институции, освен при терминално болни, по преценка на ръководителя.

В областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" са разкрити 132 COVID-легла и 13 реанимационни. Лечебното заведение поема тежките случаи на коронавирусни инфекции в областта. В МБАЛ – Сливен към ВМА болничните легла са 40, в частната МБАЛ "Хаджи Димитър" – 60, като там предстои да бъдат разкрити допълнително легла.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Снимка: Ройтерс

Пандемията скъсява живота у нас с 3 месеца, във Видин - с 1,2 години

СНИМКА: Pixabay

Китай одобри лекарство срещу COVID-19

Тестове

Антикорупционната комисия проверява здравното министерство заради тестовете за ученици

Лъчезар Томов Кадър: Нова тв

Лъчезар Томов: Най-късно до празниците Омикрон ще бъде и в България

Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Все още няма Омикрон у нас, но няма да ни прескочи

Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

Шефът на СЗО: Омикрон изглежда по-заразен, но с по-леки симптоми от Делта

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber