Бургас вкарва под земята 50 км жици, за да спаси птиците около езерата

https://www.24chasa.bg/region/article/10258221 Бургас вкарва под земята 50 км жици, за да спаси птиците около езерата Бургас вкарва под земята 50 км жици, за да спаси птиците около езерата www.24chasa.bg
Проектът за вкарването на жиците около езерата бе представен на голям екран в голямата зала на кметството.

Проектът ще струва 5,5 млн. евро, като EC отпуска 2/3 от тях

50 км електропроводи около езерата край Бургас, по които тече ток с високо напрежение, ще бъдат вкарани под земята, за да не загиват птици.
Това предвижда съвместен проект на ЕVN и Българското дружество за защита на птиците, който бе представен на общината. За изпълнението му електроразпределителното дружество и природозащитниците спечелили 5,5 млн. евро по програма LIFE на ЕС.

“Щом ще подобрите обслужването и намалите авариите в бургаските квартали, имате моето пълно съдействие. Не по-малко важна е защитата на птиците, които умират от токов удар при кацане и сблъсък с електропроводи, защото Бургас от години се рекламира именно като град на птиците и една от най-важните им миграционни спирки”, заяви кметът Димитър Николов на срещата с електроразпределителното дружество.
Проектът ще се реализира в района на влажните зони около Атанасовското езеро, Вая, Мандра и местността Пода, както и Поморийското езеро.

Те се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - Via Pontica, и са част от мрежата “Натура 2000”. Досега заради въздушните електропроводи в тези райони загиваха много птици при сблъсък или кацане върху необезопасените жици. Сега с вкарването им под земята

очакванията

са смъртните

случаи да

намалеят
За обезопасяване на електроразпределителната мрежа “Електроразпределение Юг” планира в рамките на проекта да положи под земята 52 км кабели от 20 kV средно напрежение, което напълно премахва рисковете за дивите птици, отделно чрез защитни изолации ще бъдат обезопасени 96 км въздушни електропроводи за премахване на риска от токов удар.

По тях се предвижда да бъдат монтирани и 2000 светлоотразителни маркери, които намаляват вероятността летящи птици да се сблъскат с тях.

Изграждането на 18 трафопоста и една възлова станция също е включено в проекта. Очаква се строително-монтажните дейности да започнат през 2023 г., след като преди това минат съгласувателните процедури с институциите. Крайният срок за изпълнение на проекта е 2026 г.  

Освен предпазни мерки за птиците той ще подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места, в които през месеците с миграция на птиците се регистрират смущения в електрозахранването, обясниха от EVN.

Проектът на “Електроразпределение Юг” (част от EVN), разработен в партньорство с дружеството, получи одобрение от ЕК през май. От тези 5,5 млн. евро 75% се осигуряват от програма LIFE, а 25% - от енергодружеството.

Кметът Николов, заместникът му по строителството Чанка Коралска и главният архитект на общината Емил Бурулянов обсъдиха с енергоразпределителното дружество обезпечаването с качествено електроподаване на нови перспективни зони за живеене и бизнес в Бургас, които ще се появят скоро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимки: Б. Матев, Фейсбук

“Ауди” се вряза в магазин в центъра на Варна (Снимки)

Анелия Гогева
Снимка: Фейсбук

Почина пловдивската журналистка Анелия Гогева

Служебният зам.-министър на културата Пламен Славов

Зам.-министър за прокопаните незаконни тунели в Пловдив: Бизнесменът Стамов лъже (снимки)

Мечките се хранят ударно преди зимния сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Съдебна палата, Пловдив. Снимка: Google Street View

Съдебно решение: Клетви по инспектори не им пречат да си вършат работата

Опасват Ямбол с 200 камери за наблюдение

Опасват Ямбол с 200 камери за наблюдение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber