Преселена на 20 км мечка се върна в Смолянско и яде наред животни в селата

https://www.24chasa.bg/region/article/10239666 Преселена на 20 км мечка се върна в Смолянско и яде наред животни в селата Преселена на 20 км мечка се върна в Смолянско и яде наред животни в селата www.24chasa.bg
Мечката бе уловена, упоена и разселена преди две седмици на 20 км. от Могилица, но се е върнала обратно
Мечката бе уловена, упоена и разселена преди две седмици на 20 км. от Могилица, но се е върнала обратно СНИМКА: Архив

Мечка, която бе упоена, заловена и разселена от еколози високо в планината над смолянското село Могилица, се върна обратно и тормози жителите на околните села.

Проблемната мечка има джипиес нашийник и местоположението й се знае във всеки момент. Тя беше първата преселена с разрешително от МЗХ на около 20 км от района на Могилица

"Преселиха я, но тук остана едно от мечетата й и явно се е върнала даже озлобена, заради мечето си", заяви кметът на Могилица Милко Кисьов.

Той предупреди, че хората са готови на крайни мерки, за да опазят живота си, ако държавата не им осигури бърза и адекватна защита.

"Мечката разбива прозорци и врати, влиза спокойно в дворовете посред бял, прескачайки огради, разхожда се из селата без страх.

"Последно дори е блъскала да влезе рано сутринта в четвъртък по входната врата на къщата на Хари Тютюнаров в Арда, след като е убила в обора му две животни и е заровила част от труповете им в градината на семейството. Ден преди това убила животни в двора на комшиите му. Хората са ужасени, защото ще нападне и хора. Тази мечка вилнее тук от няколко години, научава и малките си да ядат месо и да не се страхуват от хората, и дори да се отстреля, малките й ще създават проблеми, защото са научени да влизат спокойно в селата", обяснява Кисьов.

"Още тази сряда сме подали искане в МЗХ за издаване на разрешително за отстрел на тази проблемна мечка", каза Румен Ефтимов от ЮЦДП - Смолян. Горските също се надяват на бърза реакция от институциите, за да се вземат спешни мерки за стръвницата.

От началото на годината в Смолянска област има издадени две разрешителни за отстрел на проблемни мечки. Едното беше реализирано наскоро в ДГС -Триград, а другото е за мечка в село Давидково, която все още не е отстреляна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Четирима ученици с COVID-19 за седмица във Варна

Четирима ученици с COVID-19 за седмица във Варна

По-тежка присъда за непълнолетни, убили възрастна жена от Провадия

По-тежка присъда за непълнолетни, убили възрастна жена от Провадия

НАП Пловдив на ул. "Скопие" 

Снимка Архив

Рекордните над 3 милиарда лева събра НАП в Пловдив

Готвят промени при приема в детските градини във Варна

Готвят промени при приема в детските градини във Варна

Снимка: Фейсбук

Деница Богоева: След побой страхът става първи приятел на всяка жертва

Здравко Димитров и Красимир Папукчийски натиснаха локомотивна свирка и с това дадоха старт на строителните дейности по пробива под гарата. Снимки: Румен Златански

Шефът на НКЖИ: Първо правим пробива под гарата в Пловдив, после ремонтираме Бетонния мост

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber