Не откриха вандалите, трошили лампи около Пантеона на Възрожденците в Русе, музеят ги ремонтира

https://www.24chasa.bg/region/article/10231370 Не откриха вандалите, трошили лампи около Пантеона на Възрожденците в Русе, музеят ги ремонтира Не откриха вандалите, трошили лампи около Пантеона на Възрожденците в Русе, музеят ги ремонтира www.24chasa.bg
Само преди година приключи реконструкцията на Пантеона на Възрожденците в Русе по европрограма.
Само преди година приключи реконструкцията на Пантеона на Възрожденците в Русе по европрограма.

Седемнадесетте лампи около Пантеона на възрожденците, които бяха изпочупени от вандали, вече са възстановени, съобщиха от Историческия музей в Русе.

Осветителните тела са били ремонтирани от музея и поставени на определените за това места. В средата на септември видеонаблюдението около Пантеона регистрира необяснима агресия от страна на млади хора, които ритат и трошат светещите лампи, допълващи архитектурното оформление на обекта след неговия ремонт. Една по една лампите угасват под краката им – това е документирано от камерите, които са с висока резолюция.

До този момент лицата така и не са били установени. На 23 септември от Историческия музей в дунавския град съобщиха, че седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе, са били потрошени от вандали. Тогава всички те бяха свалени, а местата на свързването им бяха изолирани за безопасност.

Опитите за отремонтиране и усилване на корпусите на лампите са били успешни, след което те са върнати на местата си. Три дни преди това, непълнолетни лица са били заснети от видеокамерите за наблюдение, които систематично ритат и повалят декоративното осветление. Първият път, когато бяха установени нарушителите, родителите им възстановиха стойността на едва две от потрошените осветителни тела. Всички останали поправени бяха за сметка на музея.

Към настоящия момент стойността на счупените лампи е близо 6000 лв., а такава сума през настоящата година все още не е събрана от посетителите на Пантеона, обясняват от Историческия музей. Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи, ядосват се музейните експерти.

Само преди година приключи реконструкцията на Пантеона на Възрожденците по европрограма и поставянето на ново художествено осветление на паметника-костница.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Кметът на Община Русе проведе изнесена приемна в с. Долно Абланово

Кметът на Община Русе проведе изнесена приемна в с. Долно Абланово

Проф. Николай Неновски

И банкер с академична награда

Големи дървета бяха съборени от бурята в Пловдив.


СНИМКА: Пожарна Пловдив.

78-годишен пострада при бурята в Пловдив, пожарникари разчистиха дървета

Срутището на пътя Смилян-Рудозем.

Поредно срутище затвори пътя Рудозем-Смилян

Изложба за патриарха на българската литература Иван Вазов гостува в Държавен архив - Монтана

Изложба за патриарха на българската литература Иван Вазов гостува в Държавен архив - Монтана

Пловдивският затвор

Затворник от Пловдив иска 50 000 лв. от държавата, давали му по 1 морков и лук

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave