Изложба ,,Свищов обича и помни Александър Божинов" подредиха в града

https://www.24chasa.bg/region/article/10215250 Изложба ,,Свищов обича и помни Александър Божинов" подредиха в града Изложба ,,Свищов обича и помни Александър Божинов" подредиха в града www.24chasa.bg
Лични вещи на Александър Божинов изложиха в Свищов

 В къщата музей „Алеко Константинов“ бе открита изложбата ,,Свищов обича и помни Александър Божинов“. Тя е във връзка с 85 години от удостояването му за почетен гражданин на Свищов. Събитието е първото от поредицата културни прояви, организирани от Общината по повод празника на града ,,Свищовски лозници“, съобщиха от местната управа.

 „Акад. Александър Божинов принадлежи към поколението наши художници след Освобождението на България, които създадоха пътищата на новото развитие на българското изобразително изкуство в началото на XXв. Като художник Божинов налага карикатурата като самостоятелен вид графично изкуство", каза шефката на музея Ивелина Габровска. Тя уточни още, че с решение на Градския общински съвет от 6.11.1936 г. Александър Божинов е провъзгласен за почетен гражданин на Свищов по предложение на кмета Богдан Пенев. Като председател на Свищовската културна дружба в София, той помага да се осъществи завещанието на Димитър Ценов и да се открие в Свищов Търговска академия, чиито стенописи рисува по-късно по молба на ректора професор Димитър Бъров.
В края на своето слово Ивелина Габровска завърши с цитат на акад. Александър Божинов, който с най-добри чувства към града споделя: ,,Стараех се да изобразя Свищов, защото го носех в кръвта си, защото пазя най-хубавите чувства към града в който съм се родил“.
Изложбата ще остане до 24 октомври и е уредена с експонати от фонда на Исторически музей и Художествена галерия ,,Николай Павлович“. Изложени са бои и палитри на Александър Божинов, книги, на които рисува илюстрациите, проспект за участието му на изложба в Белград, негови снимки от Свищов и София, картички до приятели и роднини, скици на приятели и лични вещи.

Част от личните вещи на почетния гражданин на Свищов
Част от личните вещи на почетния гражданин на Свищов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Лекари: Расте интересът към ваксиниране

Лекари: Расте интересът към ваксиниране

Празнична литургия се проведе и в храма "Свети Димитрий Солунски" в село Калипетрово   Снимка: Милен Милушев

Храмов празник честваха в Главиница

Заседание на областния кризисен щаб в Силистра   Снимка: Милен Милушев

Силистра на ръба на тъмночервената зона, няма медсестри

Комплексният онкологичен център в Бургас ще бъде разширен с 9-етажен корпус, оборудван с най-съвременна апаратура.

Разширяват Онкологичния център в Бургас с 9-етажен корпус, ще е най-модерният в страната

Празна учебна стая
СНИМКА: Архив

От 27.X. училищата в Русе преминават онлайн на ротационен принцип

21 починаха в Пловдивско, 34 заразени в училищата

21 починаха в Пловдивско, 34 заразени в училищата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber