Сменяме адресна регистрация в София с телефон, първо в Студентски град

https://www.24chasa.bg/region/article/10213661 Сменяме адресна регистрация в София с телефон, първо в Студентски град Сменяме адресна регистрация в София с телефон, първо в Студентски град www.24chasa.bg
Генчо Керезов показва новата е-услуга
Генчо Керезов показва новата е-услуга

Смяната на адресна регистрация в София вече може да се случи само с мобилен телефон, който има камера. 400 студенти вече са се възползвали от услугата, която стартира пилотно от район "Студентски". Причината е, че там има най-голямо ползване на услугата - над 10 000 промени на адресна регистрация се правят всяка година. До края на годината електронната смяна на адрес ще е достъпна в още 3 района - "Слатина", "Витоша" и "Средец", а от 2022 г. -  в цяла София. Това съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, който демонстрира новата система за смяна на адресна регистрация в Студентски град. 

"Системата работи в тестов режим от 1 септември. Имаме 4,71 пункта от 5 на удовлетвореност на хората, които са попълнили тази анкета, докато сменят адресната си регистрация. До края на годината всеки ползвал услугата може да даде своите препоръки, за да може догодина, когато ще я въведем в целия град, тя да е максимално функционална. Още с встъпването ми в длъжност г-жа Фандъкова ми възложи задача да облекчим гражданите в административното обслужване. Проектът за електронна смяна на адресната регистрация се случи с подкрепата на фондацията на Майкъл Блумбърг, която помогна с финансиране на експертна помощ. Целият процес е разработен по най-модерните методи за е-управление, в които гражданинът е поставен в центъра. Смяната на адрес отнема по-малко от 10 минути. След това до 2 работни дни всеки ще получи електронно своето удостоверение за нов адрес", обясни Керезов.

Системата улеснява и хората, които не живеят в сосбствено жилище. Досега тези, които са на квартира, трябваше да  отидат до съответния район със собственика на имота, който да даде съгласие, че те могат да се регистрират в неговото жилище.

"Това често усложнява процеса. Сега само с мобилен телефон и камера може да се направи идентификация. Нужно е да се изпрати имейл на собственика, след това той да потвърди съгласието си чрез приложението - .sofia.bg", разказа Керезов.

"Радвам се, че вече имаме възможност и онлайн да сменим адресната си регистрация с мобилен телефон. За 2-3 минути се прави електронната идентификация - сканира се личната карта, след това трябва да се идентифицираме и после да приложим и копие от настанителната заповед. Досега трябваше да се ходи на място в район "Студентски", а това вече не е нужно", сподели Елица Стоянова, студентка в Софийския университет, която вече е ползвала услугата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Ресторантьори се оплакват от липса на клиенти след въвеждането на делените сертификати. Снимка: Авторът

Пловдивски ресторантьори: 80% паднаха оборотите ни след зелените сертификати

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Разследват как хора без ТЕЛК са гласували с подвижни урни в Кърджалийско

Разследват как хора без ТЕЛК са гласували с подвижни урни в Кърджалийско

Снимка: ОДМВР- Сливен

Акция срещу купуването на гласове в села край Сливен

Тошко Тодоров казва, че пратят ли го в гръцки затвор, там ще си изгние, докато чака присъда.

Още 20 дни неизвестност за Машора, обвинен в трафик на мигранти в Гърция

Мъж загина, след като заби колата си в дърво заради несъобразена скорост

Мъж загина, след като заби колата си в дърво заради несъобразена скорост

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber