В Монтана представиха филм за тихия героизъм на социалните работници

https://www.24chasa.bg/region/article/10190249 В Монтана представиха филм за тихия героизъм на социалните работници В Монтана представиха филм за тихия героизъм на социалните работници www.24chasa.bg
В Монтана представиха филм за тихия героизъм на социалните работници

Болна възрастна жена получава всеки ден помощи от социалните работници, посещават я и доброволците от БЧК, а тя ги благославя. Така заразени с вируса на доброто и смелостта са героите във филма на Николай Василев „Ново начало - себе си в другия” . Филмовата лента предизвика размисли у гостите на откритата прожекция в Монтана, състояла се в Младежкия дом при спазване на всички противоепидемични мерки.

Представители на социални услуги, Община Монтана, на родителски организации, институции, медии, доброволци припознаха разказите за пет неправителствени организации по време на ковид кризата като свои. Чуха своите мисли и думи. Защото ковид ситуацията не само свали маските и се видя истинската работа на хората на първа линия, доведе до узряването ни, че ще „спасим човечеството“ само ако обединим усилията си.

Прожекцията започна с представяне на най-активната неправителствена организация в Монтана, Сдружение “Закрилници“, която бе и домакин на срещата.

Създателят на сдружението Милен Гечовски разказа за работата на екипа си през изминалите шест години, за предизвикателствата по време на кризата и широката материална, експертна и емоционална подкрепа, която са оказвали на различни социални услуги в област Монтана. Закрилникът вярва в максимата, че „трудните времена раждат силни хора“, точно такива, каквито са и героите на „Ново начало - себе си в другия” .

Филмът представя дейността на пет  организации в сферата на социалната работа, образованието и културата – БЧК, Фондация “Светът на Мария” – София;

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново; Сдружение “Граждански инициативи - Ловеч” и Народно читалище “Развитие - 1869” - гр. Дряново. Всеотдайност, осъзната нужда да работят за хората, почтеност, разбирането, че работата „на терен“ е изключително важна по време на криза, обединява тези пет вдъхновяващи разказа, в които и присъстващите се припознаха.

Прожекцията на филма завърши с дискусия с модератор журналистът Петя Генова за мястото и ролята на неправителствения сектор в обществото и смисъла на доброволчеството. Бе представен и Информационен портал на НПО в България, като място за информиране, намиране на партньорства, възможности за работа и финансиране, за вдъхновяване.

Няколко акцента се откроиха по време на дискусията:

За важната роля на неправителствения сектор при реализиране на социални, образователни и културни каузи;

За важността на доброволчеството, като осъзната потребност да помагаш на другите и път към общо съзидание;

Със заслужено самочувствие присъстващите представители на социални услуги и институции, изказаха задоволство от бързата си и адекватна реакция още от първите дни на пандемията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Катастрофата блокира пътя Смолян-Асеновград

Катастрофи блокираха пътя Смолян-Асеновград

Д-р Сибила Маринова с младите изследователи

Шефката на реанимация в Търново е ментор на ученици за пораженията от COVID

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Снимка: архив

Катастрофа между Слънчев бряг и Баня, ранена е украинка (Обновена)

До летни нива падна Дунав при Силистра

До летни нива падна Дунав при Силистра

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber