Варна - втора по предпочитания за туристите това лято

https://www.24chasa.bg/region/article/10182507 Варна - втора по предпочитания за туристите това лято Варна - втора по предпочитания за туристите това лято www.24chasa.bg
Варна - втора по предпочитания за туристите това лято

Варна е на второ място по предпочитания на блгарските туристи за сезон 2021. Над 176 000 българи са иззбрали морския град за ваканцията си .На първо място в класациятае Несебър с над 280 000 туристи.

От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които по-голямата част са българските туристи - 2,3 милиона туристи, 1,4 милиона са чужденци.

Най-много са туристите от Румъния - 582 000. 60% ръст има и на посещенията от Германия, а от Полша - 96%, сподели министър Балтова малко преди срещата с туристическия бизнес от Варна и Добрич.

Бързо възстановяване на посещенията от български туристи има в Пловдив, Банско, Балчик, Хисаря, Велинград и много други. Като основен двигател във възстановяването на жизнеспособността на сектора през сезона бе вътрешният туризъм, отбелязват от ресорното министерство.

По данни на НСИ, за периода май–юли 2021 г. броят на реализираните нощувки в места за настаняване с 10 и повече легла нараства над 2 пъти и достига 58% от равнището отпреди пандемията. Напълно се е възстановил вътрешният туризъм, като за периода май–юли 2021 г. българските туристи са с 9% повече спрямо периода май–юли 2019 г.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. Ръстът на българските туристи е с над 50 на сто. Чуждестранните туристи се увеличават най-малко с 820 хил. или повече от 2 пъти спрямо 2020 г.

Топ пазарите за входящ туризъм за лятото са Румъния - 582 хил. с ръст 103%; Полша - 123 хил. с ръст 96%; Германия - над 105 хил. или 60%; Украйна - близо 87 хил. и най-висок ръст от над 2,5 пъти и Чехия 79 хил. и ръст 168%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

В Добрич провеждат демострационно гласуване. Снимка: Авторът

В Добрич провеждат демострационно гласуване

СНИМКА: Архив

Затварят всички училища в Пловдив

Имунизация в котленското село Градец.

След смъртта на родилка 49 се ваксинираха за ден в село Градец

Ресторантьори се оплакват от липса на клиенти след въвеждането на делените сертификати. Снимка: Авторът

Пловдивски ресторантьори: 80% паднаха оборотите ни след зелените сертификати

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Снимка: ОДМВР- Сливен

Акция срещу купуването на гласове в села край Сливен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber