Вече изграждат зарядните станции за 56 електрически автобуса в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/10176846 Вече изграждат зарядните станции за 56 електрически автобуса в Бургас Вече изграждат зарядните станции за 56 електрически автобуса в Бургас www.24chasa.bg
Така изглеждат новите електрически возила на Бургас.

С този европроект градът ще има най-модерния градски транспорт в страната

Ще са с монтирани системи за електронно таксуване, автоматично проследяване, позициониране на рейсовете с GPS и противовирусни
филтри на климатиците

Бургас ударно се подготвя за въвеждането на електрически автобуси в обществения градски транспорт.

За целта започнаха строително-монтажните работи по изграждане на инфраструктурата за новите возила, с което се е заела общината.
Рейсовете, за чието обслужване ще бъдат монтирани зарядните станции, са изцяло електрически и

с пускането им

в експлоатация

се очаква

повишаване

на качеството

на транспортната

услуга,
а с това и атрактивността на градския транспорт сред жителите и гостите на община Бургас, заяви кметът Димитър Николов.

Доставката на автобусите от испански производител е по проект “Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас” чрез модернизация на обществения транспорт, който се изпълнява от обществения превозвач “Бургасбус” в партньорство с кметството и е финансиран по Оперативна програма “Околна среда”.

По него ще бъдат пуснати в движение 56 електрически автобуса за нуждите на обществения транспорт. 10 от тях са съчленени, 34 соло и 12 9-метрови.

В рамките на проекта ще бъдат изпълнявани и куп съпътстващи дейности, една от които е изграждането на подходящата инфраструктура за въвеждане в експлоатация на новите возила. С автобусите ще бъде доставено и допълнително електронно оборудване, което включва интегрирани системи за електронно билетно таксуване, за автоматично проследяване и позициониране на рейсовете с GPS, за видеонаблюдение, както и система за информиране на пътниците и осигуряване на приоритет.

Проектът за електрическите возила включва и проектиране и

изграждане

на кабелни

трасета до

зарядните

станции
на територията на автобусните депа, собственост на общинския превозвач.

Електрическите рейсове ще разполагат и със специална екстра за здравето на пътниците. Предвидено е въздушните и климатични инсталации в салона да бъдат оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват хората, включително и от COVID-19.

На депото на “Бургасбус” на ул. “Индустриална” са проектирани и ще бъдат изградени общо 44 зарядни станции. Захранването им ще става с 2 нови трафопоста с обща мощност до 3200 kVА. Там ще домуват 10 броя 18-метрови съчленени електрически автобуса и 34 броя 12-метрови соло електрически автобуса.  

На тролейбусното депо в кв. “Меден рудник” са проектирани 12 зарядни станции за 12 броя 9-метрови електрически автобуса, които ще се захранват от свободната мощност на собствена токоизправителна станция на общинското дружество.

Очаква се с въвеждане в експлоатация на електрическите рейсове да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици, както и шумът и вибрациите в околната среда. Един от основните резултати е свързан със спестяване на енергия, тъй като съвременните технологии за производство на тези рейсове ги правят

високоефективни

по отношение

на консумацията

на ток,
обясниха експерти. Договорът за доставка на електрическите автобуси бе подписан през март и според него возилата трябва да пристигнат в Бургас до пролетта на 2022-а. Те струват 18,7 млн. евро, като разрешение за сделката бе дадено от общинския съвет. С тях градът ще има най-модерния градски транспорт в страната.

Рейсовете няма да заменят изцяло сегашните, а ще ги допълват по някои от най-натоварените линии.

За втори път Бургас ще е пионер в модернизирането на транспортната мрежа, след като преди 7 г. изцяло подмени остарелия си парк с 67 автобуса на метан и дизел по мащабен проект за 130 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Новата кметица на Калояново Виктория Михайлова

Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на Калояново

СНИМКА: pixabay

Община Добричка ще подпомага финансово закупуването на медицинско оборудване за лекарските практики

Четирима ученици с COVID-19 за седмица във Варна

Четирима ученици с COVID-19 за седмица във Варна

По-тежка присъда за непълнолетни, убили възрастна жена от Провадия

По-тежка присъда за непълнолетни, убили възрастна жена от Провадия

НАП Пловдив на ул. "Скопие" 

Снимка Архив

Рекордните над 3 милиарда лева събра НАП в Пловдив

Снимка: Фейсбук

Деница Богоева: След побой страхът става първи приятел на всяка жертва

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber