Общинските болници във Варна са на печалба

https://www.24chasa.bg/region/article/10176107 Общинските болници във Варна са на печалба Общинските болници във Варна са на печалба www.24chasa.bg
Общинските болници във Варна са на печалба

Повечето общински болници и ДКЦ-та във Варна са приключили миналата година с печалба. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което бяха разгледани и приети отчетите на лечебните заведения за 2020 г.

Сред най-успешните във финансово отношение лечебни заведения е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна със 186 хил. лева печалба, следвана от ДКЦ „Чайка“ – със 109 хил. лева.

Традиционно добри резултати показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, която миналите години отчиташе отрицателни показатели, този път има текуща печалба в размер на 48 хил. лева.

На минус са ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово, ДКЦ „Св. Клементина“ и Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна.

Почти всички лечебни заведения отчитат увеличение на приходите от различни източници, но и ръст на разходите – основно за заплати, осигуровки и материали. През 2020 г. има повишение на основните месечни възнаграждения на персонала. Значително са увеличени и разходите за дезинфектанти, предпазни средства и консумативи.

През изминалата година болниците и ДКЦ-та бяха подпомогнати от Община Варна. От местната хазна бяха отпуснати 64 000 лв. на петте диагностично-консултативни центъра с COVID кабинети и 48 000 лева за екипите, работещи на първа линия в тези лечебни заведения.

Въпреки несигурността, породена от COVID-пандемията, здравните заведения продължиха с инвестициите в апаратура и подобряване на материалната база. От ДКЦ V обявиха, че първи във Варна са въвели телемедицинско мониториране на пациенти с COVID-19. Системата проследява от разстояние няколко жизнени показатели, като пулс, сатурация, температура на пациента и при влошаване може бързо да се реагира.

Членовете на комисията приеха отчетите на общинските здравни заведения и освободиха от отговорност техните управители, с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Заведенията по Главната са пълни с клиенти в слънчевите октомврийски дни

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Екоминистърът ще предложи за държавна почит участниците в спасяването на Vera Su

Екоминистърът ще предложи за държавна почит участниците в спасяването на Vera Su

МБАЛ-Смолян

40-годишен скочи от 9-тия етаж на болницата в Смолян, оцеля

Vera Su вече е във Варненския залив

Vera Su вече е във Варненския залив

Видин и Лом ще кандидатстват с общ проект за газифициране на населените места

Видин и Лом ще кандидатстват с общ проект за газифициране на населените места

"Вера Су" изплава, започва изтеглянето му

"Вера Су" изплава, започва изтеглянето му

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber