Корабът „Радецки” отново готов да плава с гости по Дунав

https://www.24chasa.bg/region/article/10118531 Корабът „Радецки” отново готов да плава с гости по Дунав Корабът „Радецки” отново готов да плава с гости по Дунав www.24chasa.bg
Корабът „Радецки” отново готов да плава с гости по Дунав

През предстоящите почивни дни, на 28 и на 29 август корабът „Радецки” отново ще плава в акваторията на пристанище Козлодуй. Гостите от страната трябва да знаят, че плаването се осъществява при сформиране на група от поне 50 души.

Определените цени за билети са за деца от предучилищна възраст по 5 лв, за всички останали 10 лв. Първият курс на кораба започва в 11 ч., при засилен интерес може да се осъществи и второ плаване от 12 ч.
Австрйският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския балкан, за да се бие за свободата на България.

Оригиналният параход е унищожен още през 1914 г., след като изчерпва експлоатационният си ресурс е нарязан за скрап, с което тази историческа реликва е безвъзвратно унищожена. През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в Козлодуй и от 16 април 2004 г. е филиал на Националния исторически музей в София.

Преди година и половина за пореден път „Радецки” премина планов преглед и ремонт, този път той беше извършен в град Браила, Румъния и след него корабът отново получи лиценз за плаване, и в момента той може да извършва своите традиционни кратки плавания по Дунав.

Освен това беше основно обновена и музейната експозиция, от която посетителите могат да научат така някои, надявам се, нови и интересни факти за похода на Ботевата чета, както и историята на самият кораб, за онзи австрийски параход, така и за съвременната реплика, която и днес може да бъде видяна и посетена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

В Добрич провеждат демострационно гласуване. Снимка: Авторът

В Добрич провеждат демострационно гласуване

СНИМКА: Архив

Затварят всички училища в Пловдив

Имунизация в котленското село Градец.

След смъртта на родилка 49 се ваксинираха за ден в село Градец

Ресторантьори се оплакват от липса на клиенти след въвеждането на делените сертификати. Снимка: Авторът

Пловдивски ресторантьори: 80% паднаха оборотите ни след зелените сертификати

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Свършват COVID леглата в Търново, областната болница разкри допълнителни

Снимка: ОДМВР- Сливен

Акция срещу купуването на гласове в села край Сливен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber