Спад на безработицата в областите Видин, Враца и Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/10009084 Спад на безработицата в областите Видин, Враца и Монтана Спад на безработицата в областите Видин, Враца и Монтана www.24chasa.bg
Снимка Архив
Снимка Архив

Равнището на регистрираната безработица през юни по данни на Агенцията по заетостта на територията на трите области – Видин, Враца и Монтана е 10.8%. Спадът на годишна база е с 3.6 процентни пункта – от 14.4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.5%.

Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с 866 лица по-малко от май и с 6170 лица или с 24.8 % по-малко в сравнение с месец юни 2020 г. В бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 1 884 безработни лица, като увеличението е с 417 лица спрямо предходния месец, а спрямо юни 2020 г. се наблюдава спад от 60 лица. Други 119 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

През юни 1964 безработни лица са започнали работа. Данните от административната статистика отчитат увеличение на броя им с 873 спрямо май и с 201 спрямо същия месец на предходната година. Други 25 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

48.2% от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на държавното управление – 29.6%, следвани от търговията – 15.2%, преработващата промишленост – 12.5%, хотелиерството и ресторантьорството – 8.5%, селско, горско и рибно стопанство – 5.6%, строителството – 5.5%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4.3%, транспорт – 3 %, административни и спомагателни дейности – 2.3%, професионални дейности и научни изследвания – 1.6%, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 1.5 и др.

1 017 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 519 по програми и мерки за заетост и 498 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 2 323 лица, като само през юни са сключени трудови договори с нови 394 безработни.

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатата вече 60/40. Така чрез нея през месеца 3 750 заети получиха своите финансови стимули от държавата. Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури в месец юни средства на 182 заети лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 839 или с 255 (30.4%) повече от предходния месец и с 93 (12.5%) повече спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в държавното управление (26.6%), следват преработващата промишленост (20.3%), хотелиерство и ресторантьорство (14.5%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (13.7%), строителството (5.0%), селското, горското и рибното стопанство (4.9%).

Най-търсените професии през месеца са: монтажници; шивачи; селскостопански работници; работници, поддръжка; готвачи, сервитьори и бармани; продавачи; машинни оператори; шофьори; камериери; общи работници; лекари и медицински персонал; работници в кухня; работници в консервна фабрика; заварчици; счетоводители и др.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Плаващ кран ще спасява заседналия край Яйлата кораб

Плаващ кран ще спасява заседналия край Яйлата кораб

Издирването на изчезналия край Каварна мъж е прекратено

Издирването на изчезналия край Каварна мъж е прекратено

Георги Стаменов.

110 лв. плащат за паркиране пред блока в район "Централен" в Пловдив

СНИМКА: Pixabay

44 ученици в Монтанско са под карантина

Четирима лекари и две учителки се заразиха в Пловдивско, починаха петима

Четирима лекари и две учителки се заразиха в Пловдивско, починаха петима

Нивата на фини прахови частици във Варна намаляват

Нивата на фини прахови частици във Варна намаляват

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber