Стволовите клетки, които ще ни осигурят извора на младостта

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051564 www.24chasa.bg
Учените не спират да изследват възможностите за лечение със стволови клетки, които могат да се отглеждат в лабораторна среда. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Взети от кожата и превърнати в кръв, те са решението на тежки заболявания като диабет и Паркинсон

Хиляди лекарства се произвеждат от фармацевтичните компании за всякакви заболявания. За много от най-тежките обаче те все още не са ефективни. Затова учените гледат към биологичните механизми, които телата ни предлагат, за да се регенерират.

Като да откриеш извора на младостта - вечно здрави, самолекуващи се същества.
Възможно ли е това?

Откритието е в ръцете на науката, а тя вече е намерила разковничето и дори нещо повече.
Това са стволовите клетки.

Те са нещо като основната суровина на тялото, първичната клетка. От тях се генерират всички останали видове клетки - кръвни, мускулни, костни и др.

Производството

им започва още

при ембрионите

на 3-дневна

възраст

По етични причини обаче те не се използват за лечение. Стволовите клетки могат да се открият при възрастните, но с ниска концентрация, в тъкани като костен мозък или мазнини. Могат и да се отгледат в лабораторна среда и да се инжектират в болното място.

Като да стовариш чисто нови тухли до полуразрушена сграда - подобна картинка вижда тялото край заболелия орган и се захваща да “зазида тухлите и да вдигне нова стена”, докато не се “ремонтира” всичко напълно. Така се избягват трансплантация на орган и тежки хирургични операции.

Развитието на медицината в следващото десетилетие към регенерирането на човешкото тяло започва с едно съвременно откритие - индуцираните плурипотентни (многофункционални) стволови клетки, или накратко познати в научните среди като iPS. Те са рожба на японския професор от Киото Шиня Яманака. Той доказва, че зрели човешки клетки от кожа, кръв или други органи могат отново да се върнат в първоначалния си вид. Регенерират се като при ембрион на няколко дни и така се превръщат в потенциални “тухли”, с които да се възстановят болни органи.

За това си откритие проф. Яманака получава Нобелова награда за медицина през 2012 г. Може би те ще са причина и за втора награда “Нобел” някой ден, защото с тях се прилагат тестови лечения на тежки заболявания като диабет, Паркинсон и мускулна дистрофия. А как се произвеждат iPS? Най-просто обяснено, медиците вземат кожни клетки например, следва изчистване на генетичната им информация. Така се превръщат в стволови, върху които се записва нова генетична информация, и се превръщат в кръвни клетки например. Тази революция дава много по-голям достъп до лечението със стволови клетки, както и възможността да се намери лечение на ракови заболявания.

България

не остава

извън обсега

на страни,

които полагат усилия в развиването на “магическите” клетки, които може да се окажат изворът на живота. Варна се превръща това лято в център за изследване на приложението на стволовите клетки.

Международен екип от учени се събира в морската ни столица, за да работи по проблемите и да разучи използването на стволовите клетки в битката с тежки заболявания. Начело на екипа застава ръководителят от Европейското научно пространство и експерт по епигенетика д-р Манлио Винчигуера.

Екипът учени ще работи по опити за възстановяване на увредени органи, а през следващата година във Варна ще заработи лаборатория по транслационна биология на стволовите клетки.

Страната ни не остава по-назад в опитите на човечеството да открие универсален лек, който в следващото десетилетие може да ни превърне в недосегаеми за тежките заболявания, а може би дори за старостта.

Учен наблюдава компютърно как се развиват стволовите клетки след тяхното имплантиране в човешкия организъм.
Колония от плурипотентни клетки (iPS), погледнати под микроскоп.
Следвайте във Viber