Космически туризъм – малка стъпка за милиардери, голям скок за човечеството

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051560 www.24chasa.bg
Основателят на “Амазон” Джеф Безос пред ракетата си “Ню Шепърд” заедно с екипажа, който го придружаваше

От 20 години богаташи ходят на почивка в Космоса, Безос и Брансън първи на разходка

Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството.” Това са думите на Нийл Армстронг, първия човек, стъпил на Луната на 20 юли 1969 г.

“Най-добрият ден в историята”, извиква най-богатият човек в света Джеф Безос на същата дата 52 години покъсно, докато каца обратно на Земята с частната си ракета “Ню Шепърд”.

Със сигурност денят е исторически и е добър за едно направление на туризма, което ще се развива все по-силно в следващото десетилетие - Космоса. Екзотична почивка на Бахамите или Сейшелите е удоволствие за богаташи, а разходка до Луната възможност за милиардери. Именно милиардерите като Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън са на път да обърнат представите за пространство, до което може да стигне човекът.

Безос вече го доказа, като

за 4 минути

стана

космически обитател,

а с него бяха брат му Марк и станалите съответно най-млад и найстар астронавт - 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия и 82-годишната бивша авиаторка Уоли Фънк. Не е ясна цената на пътуването, но различни американски медии посочват, че е било около 250 млн. долара. Колкото и да са парите, явно си заслужават, защото основателят на “Амазон” вече планира още 2 платени пътнически полета в Космоса до края на годината.

Подобна голяма стъпка за човечеството пръв направи британският милиардер Ричард Брансън. Той излетя с частен полет до ръба на земната атмосфера в началото на юли, а милиони от цял свят го гледаха на живо. Полетът му не бе с обичайната на вид ракета, а с космически самолет на име VSS Unity. Самолетът се управляваше от двама пилоти, а на борда имаше общо четирима пътници. Те стигнаха до 90 км максимална височина. Там екипажът изпадна в безтегловност за 5 минути. Общо целият полет продължи час и половина.

3 млрд. долара приходи от космически туризъм прогнозират специалисти след 10 години. Очакванията са границата на планетата ни да се прекосява все по-често. Вече има компании, които приемат резервации за полет до Луната и Марс, а заможни бизнесмени от цял свят се възползват от възможността да полетят.

Всъщност космическият туризъм е начинание на 20 години. Първата агенция за този тип приключения се нарича “Спейс Адвенчърс”. Тя предоставя полети на Федералната космическа агенция на Русия “Росскосмос”. Първият турист, преминал границата на планетата ни, е американският мултимилионер Денис Тито. 7 дни 22 часа 4 минути изкарва той в Космоса, а

за това

удоволствие

заплаща 20 млн. долара

Подобна скъпоструваща ваканция са правили и други милионери, като най-дълга е била за унгареца Чарлс Симони. Той изкарва в открития Космос 15 дни при първия си полет през 2007 г. Само 2 години по-късно прави и втори, и то едва с ден по-кратък.

И българи атакуват пространството отвъд земната повърхност. Певецът Миро кандидатства за полет до Луната, спонсориран от японеца Юсаку Маедзава. Милиардерът, който се занимава с онлайн търговия, търси 8 души екипаж за мисия до спътника ни. Хиляди желаещи да станат астронавти подадоха своите кандидатури.

Полетът трябва

да е през 2023 г.

с ракета на SpaceX, компанията на Илон Мъск. Маедзава ще покрие разходите по полета на всички печеливши пътници.

Подобни томболи вече разиграва и Ричард Брансън за следващи пътувания в Космоса, а това е само началото на един разрастващ се бизнес, който някой ден ще бъде достъпен и за средната класа.

Следвайте във Viber