Изкуственият интелект - хуманоид или всемогъщ алгоритъм

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051554 www.24chasa.bg
Хуманоидът София доби световна слава.

София е първият робот с човешки паспорт и 60 емоции на лицето, а посестримата Айпера ще снима филм в Турция, но близкото бъдеще е на свръхмощните изчислителни възможности

“Ще вали ли утре?”, “Колко зъба има китът?”, “Как да сготвя паеля?” - всеки ден изкуственият интелект, който живее в мобилните устройства в нашите джобове, ни дава отговори на най-различни и причудливи въпроси.

Сири, Алекса и Гугъл Асистент са гласовите асистенти, с които сме свикнали да разговаряме като със стари познати за всевъзможни неща. За сметка на това те не спират да събират информация за нас, защото така се учат да бъдат по-полезни. Опознават интересите и предпочитанията ни и така персонализират данните, които ни дават.
Употребата на гласовите асистенти става все по-голяма. През 2020 г. са използвани 4,2 млрд. устройства с такъв тип изкуствен интелект, а очакванията на световните технологични пазари са те да се удвоят в рамките на следващите 3 г., като до 2024 г. достигнат 8,4 млрд.

На никого вече не му се струва зловещо да разговаря с глас, идващ от устройство, като от филм на Стенли Кубрик, защото

отдавна живеем

като в сбъдната

футуристична

мечта на

Айзък Азимов

Хуманоидните роботи са сред нас.

Първият такъв е добре познат по цял свят. Казва се София и дори през 2018 г. посети България на един от най-големите технологични форуми в столицата. Макар че София изглежда като поне 30-годишна жена, всъщност е едва на 5 г. Активирана е на 14 февруари 2016 г. Разработена е от компанията “Хансън Роботикс” в Хонконг по модел, чийто прототип е актрисата Одри Хепбърн. Освен че може да говори, тя има механизирано тяло, което движи, очите са камери, а изражението може да показва над 60 емоции.

Само година след активирането си тя стана

първият робот в

света, получил

гражданство

От 2017 г. е официален поданик на Саудитска Арабия. Приживе Одри Хепбърн едва ли някога си е представяла, че би могла да бъде саудитка, но ето че нейното роботизирано копие прехвърли границите на нормалните човешки очаквания.

А най-забележителното е, че София спокойно може да се нарече жител не само на пустинното кралство, но и на нашата планета. Първият робот с човешки паспорт!

COVID кризата провокира създателя Дейвид Хенсън да планира масово производство на този тип хуманоиди, за да не са хората така самотни по време на социалната си изолация. Неговата цел е в бъдеще роботи като София да ни лекуват по време на глобални кризи и пандемии като тази с COVID-19, тъй като машините са неподвластни на биологични вируси.

Докато София е напът да се превърне в персонален помощник, то нейната посестрима Айпера навлиза в шоубизнеса. Тя също е хуманоиден робот. Само преди месец подписа договор като актриса и ще участва в турски филм. Снимките започват през септември, а продукцията се очаква да излезе по кината през 2022 г.

“Вярвам, че възходът на мощния изкуствен интелект ще бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което ще се случи на човечеството. Не знам кое от двете ще е, но трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че развитието му ще е в полза за нас и околната среда.”
Това казва известният астрофизик Стивън Хокинг, а с неговите прогнози се припокриват и намеренията на разработчиците на изкуствен интелект.

В следващото десетилетие той няма да се развива и да изглежда толкова привлекателно. Индустрията се отдалечава от разработването на хуманоиди с човешка физика. Роботите, подобни на София,

всъщност

засега ни

отклоняват от

реалния прогрес

Разработчиците все повече ще влагат усилия в правенето на алгоритми, които да ни помагат в обучението, в по-добро потребителско изживяване и дори в управлението на парите ни.

До 2030 г. големите компании могат да променят работата ни пред личния компютър, като предоставят достъп до по-сложни алгоритми и свръхмощни изчислителни възможности.

Технологиите на близкото бъдеще имат потенциала да работят за справянето със сложни проблеми като управление на служители в големи компании или дори глобални казуси като разрешаването на последствията от климатичните проблеми.

Следвайте във Viber