Су-вид вкъщи – краят на сухата пържола

https://www.24chasa.bg/projects/article/10051548 www.24chasa.bg
Крехко изпечена пържола по метода су-вид

Технология, измислена преди два века ще направи в идното десетилетие живота на всяка разсеяна домакиня по-лесен

Су-вид - така се нарича една от големите тайни на майстор готвачите. С напредването на технологиите за домашните фурни тази тайна става все по-достъпна. Очакванията са все повече да
навлиза във всяка кухня през следващото десетилетие. До 2030 г. су-вид фурните трябва да са хитът на всяко домакинство, както микровълновите печки през 90-те години на миналия век.

Какво представлява технологията су-вид?

Накратко това е начин за приготвяне на храна под вакуум. Това означава в буквален превод и изразът отфренски.Звучи като поредната космическа идея на Илон Мъск, нали? Този метод обаче е описан още през 1799 г. от британския физик сър Бенджамин Томпсън, известен още като граф Ръмфорд, останал в историята като един от
учените, работили по теорията на термодинамиката. Все пак не той е признат за баща на су-вид, а французинът Жорж Пралюс, който за първи път го използва през 1974 г. в ресторант в Руан.

“Как да приготвя найвкусния гъши дроб?”, запитал се той, преди да му хрумне идеята да го сложи във вакуумплик.Така накрая установил, че дробът не само не загубил форма и размери, но в допълнение дори запазил всичките си мазнини, вкус и консистенция.

Причината да се полу чи възможно най-добрият вкус е, че ястието съхранява всички полезни вещества на продуктите. А причината за това е проста.

Винаги при нагряване на висока температура хранителните продукти губят витамини и някои протеини,щом имат контакт с кислород. Липсата на въздух при су-вид  помага да се запазят всички полезни вещества и се избягва окисляването. Така могат да се приготвят меса, зеленчуци, яйца, морски дарове, десерти и полуфабрикати.

Вакуумирането става в полиетиленов плик, от който се извлича въздухът. Следващата стъпка е потапяне на плика във водна баня и нагряване. Особеното е, че готвенето става на сравнително ниски температури в диапазон от 60 до 110°С и сравнително бавно, за
няколко часа.

Казват, че су-вид технологията представлява “краят на сухата пържола”. В плика месото запазва всичките си сокове и аромата от подправките. Изпичането е равномерно в дълбочина и няма как да се получи загоряла коричка. Особеното обаче е, че ако ястието не се извади веднага от плика, той трябва да се потопи в ледена вода, иначе продължава да се готви. При су-вид може да не се ползва дори мазнина.

Освен в изискани ресторанти този начин за готвене се предпочита и при правенето на кетъринг. Предварително изпечените ордьоври в плик могат да се охладят и дори замразят, а дни покъсно да се стоплят отново и храната ще е запазила сочността, вкуса и аромата си. Нужната техника за готвене по този начин изисква специална машина за вакуумиране, която е достъпна на пазара. Все повече производители на фурни въвеждат сред функциите на продуктите си и су-вид технология, като водната баня се осигурява от пара.

Въпрос на време е всеки у дома да има възможност да готви така вкусно и здравословно. Какво става, ако ястието остане по-дълго от нужното за приготвянето му? В най-лошия случай да заприлича на детско пюре. А в най-добрия да е още по-меко и покрехко.

При су-вид метода храната няма да се препече, да загори или да изсъхне. Така че няколко минути, а дори и час повече няма да са фатални за крайния резултат. Това е технология, която очевидно дава малко толеранс на всяка разсеяна домакиня. Освен края на сухата пържола, явно ще е и краят на миризмата на загоряло в междуетажните пространства. Очакваме да видим как всеки у дома през следващото десетилетие се превръща вмайстор кулинар.

Следвайте във Viber