Българин издаде книга „фентъзи“ в Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9999621 Българин издаде книга „фентъзи“ в Париж Българин издаде книга „фентъзи“ в Париж www.24chasa.bg
Теодор готви втора книга.
Теодор готви втора книга.

Теодор Пешлейски, който живее в Канада, издаде свой роман.

Той е по-известен като китарист. Завършил е бакалавърската степен по музика и преди да го приемат в Университета на Монреал, вече има повече от 10 г. опит със свиренето на китара, освен че е завършил колеж по музика специалност джаз импровизации, което в провинция Квебек е задължително преди университета. Преподава музика в местни училища, а по време на пандемията и по домовете. След бакалавърската степен се пренасочва към сферата на градоустройството, в момента там кара магистратура.

Теодор заминава с родителите си в Канада деветгодишен. Вече 16 години живее там. Сега е на 25 години. Учил е в училище „Пенчо Славейков“ в София. При съприкосновението си с преподавателя по китара Мирев обиква музиката, а от общуването му със своята баба Лучия Кривобарска, учител по литература в България, се раждат интересът и влечението към книгите и поетичното слово.

Теодор, който като много българи, попаднали в чужбина, търси да постигне голямата мечта на емигранта. Изведнъж изненадва със своя първа книга -“фентъзи“. Издава я в Париж на френски език - „Краят на общността на кръга“, в издателство „Синята лилия“. Предлага на света едно интересно четиво как четирима приятели от Монреал се събират около скулптура, разкриваща непрекъснатия кръговрат на живота, там споделят духовните си стремежи, а съдбите им се подреждат по различен начин. Критиката е ласкава към българското момче, а то готви и втора част - „Белият град“.

Теодор мечтае да стане писател, но „за начало бих искал да практикувам професията,за която уча в момента - урбанизъм, с надеждата един ден да създам своя собствена консултантска фирма или пък да заема висок пост в някоя общинска администрация“, споделя нашенецът. 

В България майката на Теодор е анастезиолог, а баща му зъболекар, но сега в Канада имат други професии. Много неща вдъхновяват Теодор да учи, включително и родителите му.

Дали се чувства космополит? „Понякога изпитвам желание да пътувам, но много често предпочитам да си прекарвам времето в града, в който живея и съм силно привързан. От тази гледна точка не се чувствам космополит, а неразделна част от местата, които обичам, казва той като иска отново да види парк „Монтанензиум“ в Монтана.

А защо избира нашумелия жанр „фентъзи“?

"Защото позволява на автора да създаде по свой вкус всяка част от света , в който героите еволюират без реалността да представлява лимит за творчеството"., смята Теодор Пешлейски.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Линда Еванджелиста - стил и класа

Линда Еванджелиста призна, че е жертва на неуспешна козметична процедура

Накъде с децата 24-26 септември

Накъде с децата 24-26 септември

Не три в едно, а куатро

Не три в едно, а куатро

СНИМКА: Pixabay

Индиец е осъден да пере бельото на жените от селото си

Пепеляшка - творбата, вдъхновила Седларски за най-новата му изложба.

Скулпторът Живко Седларски избра Бургас пред Париж, за да открие изложба

Милко Калайджиев

Милко Калайджиев вдига голям купон за 70 г. в Свиленград, изкара нова песен (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber