Извинете, че ви изтормозих , казва Том Круз на Иван Александров на "Уимбълдън"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9995097 Извинете, че ви изтормозих , казва Том Круз на Иван Александров на "Уимбълдън" Извинете, че ви изтормозих , казва Том Круз на Иван Александров на "Уимбълдън" www.24chasa.bg
Иван Александров (облеченият в тъмни дреху, най-вляво) и колегите му се снимат с Том Круз на "Уимбълдън". СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ, ФЕЙСБУК

"Уимбълдън” е най-престижният тенис турнир в света с история още от 1877 г., който събира на кортовете си най-добрите в този спорт. Милиони следят двубоите в него пред малкия екран, но малцина са онези, които могат да го гледат от първите редове. Всъщност те са точно 74 - толкова са местата в Royal Box - VIP ложата, разположена на централния корт, в която традиционно

гостуват

кралски особи

и знаменитости

от света на спорта, киното, телевизията.

Там те разполагат с всякакви удобства, пият чай и опитват сладкиши, каквито другаде едва ли могат да намерят. А тях за първи път на турнира приготвя българин, който от години работи в Лондон и се доказа като един от най-добрите в занаята.

Това е Иван Александров, който вече натрупа опит да готви за кралски особи - преди три години направи тортата за журналистите от цял свят, които отразяваха сватбата на принц Хари и Меган Маркъл.

Той изобщо не се поколебава, когато чува предложението да стане част от готвачите за Royal Box на “Уимбълдън”. Поканата към него идва от главния готвач на VIP ложата - двамата са работили заедно преди и познават добре способностите си. “Трябва ми силен сладкар за турнира и евентуално след това да остане за постоянна работа в Royal Box”, казва той на Александров. Това е огромно признание за българина, така че веднага се съгласява. “Това е дълготраен ангажимент -

приех да стана

главен сладкар

за “Уимбълдън”,

който не приключва с края на турнира, а е целогодишен”, обяснява той.

Преди да влезе в кухнята на “Уимбълдън”, той следи тенис двубоите, но само пред телевизора, и то когато играе Григор Димитров. “Не съм бил така запален по този спорт, но знаех, че това е най-престижният тенис турнир в света и като ме поканиха и станах част от него, още повече се впечатлих от цялата им организация.”

Но и хората, за които готви там, са повече от впечатляващи. Сред тях са престолонаследникът принц Уилям и неговата съпруга - херцогинята Кейт Мидълтън, която връчи купите, аристократи, футболната звезда Дейвид Бекъм, астронавтът Том Пийк, пилотът във Формула 1 Даниел Рикиардо, холивудската актриса Приянка Чопра, една от най-обичаните готвачки от цяла Великобритания - Мери Бери, и много, много други популярни лица. “Запознах се с Мери Бери, тя хареса десертите ми, но ме беше срам да се снимам с нея, неудобно ми е от всички тези знаменитости”, казва Иван.

На “Уимбълдън” един десерт е задължителен от самото начало на турнира. Това са традиционните ягоди със сметана. Те се сервират за първи път там през 1877 г., когато 200 човека изгледали финала, където Спенсър Уилям Гор става първия шампион на турнира. Оттогава насам се консумирали тонове ягоди на “Уимбълдън”. “Те са специален сорт - много големи, сочни и сладки, отглеждат се специално за турнира”, обяснява Александров.

Менюто на

“Уимбълдън” е

класическо

английско,

всички ястия са решени 2-3 седмици преди началото на шампионата, няма място за импровизации, а персоналът е така подбран, че в него да са не само най-добрите, но и най-тактичните и дисциплинирани професионалисти. Никой не иска да рискува с човек от екипа, който например при вида на любимата си актриса ще се втурне да я прегръща и да иска да говори и да се снима с нея.

Достъп до представителите на монархията обикновено имат само мениджърите - те добре знаят какъв е кралският етикет, какви са обръщенията към всеки от роднините на кралицата, какъв е протоколът в тяхно присъствие.

Когато тази година Кейт Мидълтън отива на турнира и влиза в кухнята, районът е предварително внимателно претърсен, а след това с нея говори само главният готвач. За нея Иван и колегите му приготвят кастърд панакота с ревен, както и традиционните ягоди.

Друг посетител малко позатруднява готвачите на “Уимбълдън”.

Извинявайте, че ви изтормозих, обръща се шеговито холивудският актьор Том Круз, когато слиза да поздрави готвачите. Той не е далече от истината. Заради хранителния му режим, който спазва, докато снима новия си филм,

Круз не яде глутен

и млечни продукти

А кой сладкиш е без такива съставки? Така че Иван трябва добре да обмисли какво може да сервира на звездата. Решава да направи два десерта - един с шамфъстък и ягоди, а другия - сурова шоколадова торта. “Не знаехме за кого готвим. Получихме изискванията, без да ни кажат от кого са те. Когато ни извикаха да се снимаме с него и да ни поздрави, чак тогава разбрахме”, разказва Александров.

Круз не е единствената знаменитост, която отива да поздрави готвачите. На финала на “Уимбълдън” всички от кухнята се събират на едно място, а пред тях се изправя лично Кейт Мидълтън и им благодари за поредния успешен турнир, който не би бил същият без тях.

Иван съчетава работата на “Уимбълдън” със собствения си сладкарски бизнес и това сякаш ще е най-трудното. Освен това

не е спрял с

майсторските

курсове, които

изнася в България

Дори докато работи по турнира, в Лондон го чакат студенти, изпратени от една от големите кулинарни академии у нас, за да се срещнат и да се учат от него. От понеделник, ден след края на “Уимбълдън”, успява да проведе лекциите си с тях, а в петък пристигна в София и за да си почине, и за да проведе още няколко курса.

Иван прави всичко възможно и да сбъдне голямата си мечта - да направи своя кулинарна академия, която ще основе заедно с шоколатиера Елица Божинова. “Надявам се тази моя мечта да се осъществи до края на годината. Искаме да подготвяме добре сладкарите в България, след това да идват и при мен в Англия, но да се връщат обратно - след това да имат надградени познания и умения, както и широк мироглед.”

Самият Иван също продължава да се учи, но не на сладкарство, а да бъде декоратор - именно с това умение прави тортите си не само много вкусни, но и изумително красиви. “Веднага мога да реша каква да бъде тортата отвътре, какъв да е блатът, кремът, но ми куца украсата и затова се уча непрекъснато.” Чете по темата, гледа видеа, следи непрекъснато публикациите на добрите декоратори, новите тенденции.

Попива знания и от колегите, с които работи в различни ресторанти. Иван не само прави сладкиши в своята пекарна под марката Boutique Сookie's Сakes, но и приема временни ангажименти да се включи като сладкар в кухнята на най-добрите заведения в Лондон. Така например малко преди да стане част от персонала на “Уимбълдън”, влиза за два дни в ресторанта на най-известния универсален магазин в Лондон “Хародс”. Иска да види организацията им там, доколко са интересни рецептите им.

Ангажиментът там е уреден от агента му. Както актьорите по света имат свои представители, които да им търсят най-добрите предложения за работа, така и

в Англия

готвачите си имат

свои агенти

А сред най-търсените от големите ресторанти са добрите сладкари, които наистина се срещат рядко. “В Англия казват, че сладкарите са злато и на тях всичко им се позволява, ухажват ги непрекъснато - толкова ценен е трудът им. Моята агентка знае, че предпочитам да работя на места, които са луксозни, а и че ще се справя добре там. Отговорно е, защото знаеш, че ако веднъж не се представиш добре, повече няма да те потърсят”, казва Александров. Той е работил в ресторантите на най-добрите хотели в Лондон като тези в “Савой” и “Четири сезона”. Оттам му предлагат дори да остане като постоянна част от екипа. “Можех да стана су-шеф в “Савой”, това е една позиция по-ниско от главния сладкар. Те казват: Никога не си толкова добър, че да започнеш от най-високата позиция в “Савой”. Но аз не се съгласих - все пак ме викат да управлявам цялата кухня, отговорността е изцяло върху мен, затова и не приех да съм една позиция по-ниско”, обяснява той.

Иван завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, специалност “Сладкар”. След като се дипломира, работи като сервитьор около година, а след това се запалва по сладкарството и влиза първо в известната сладкарница “Моцарт”, а след това и в “Лучано”. Но решава да смени професията, заминава за Дубай. След две години там се опомня и пак се връща към кулинарията, само че в Англия.

Там живее от

9 години със

съпругата си и

сина им Калоян,

който през декември ще стане на 10.

Момчето е сред хората, които най-силно се вълнуват от работата на Александров на “Уимбълдън” - радва се на сувенирите, които баща му му подарява оттам, хвали се пред приятелчетата си. И доста се интересува от това, с което се занимава Иван. “Даже почна да ми прави забележки за нещата, които правя. Онзиден направих торта, беше по-обикновена. Той мина, погледна я и каза: Мисля, че можеш и по-добре да се справиш”, смее се майстор сладкарят.

С успехите на Иван се гордее много и неговият брат - актьорът Владо Карамазов. Макар да живеят в различни страни, двамата са много близки и винаги се подкрепят.

РЕЦЕПТА ОТ VIP ЛОЖАТА НА “УИМБЪЛДЪН”

Панакота

с кисело мляко

Продукти:

330 г животинска сметана

330 г прясно мляко

330 г кисело мляко

200 г захар

12 г желатин

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в 70 г студена вода и го оставяме настрана.

Загряваме прясното мляко със захарта и добавяме към него накиснатия желатин.

Добавяме сметаната и киселото мляко към млякото и желатина.

Наливаме сместа в подходящи чаши за сервираме.

Сервираме с карамелизирани кайсии.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Бритни Спиърс Снимки: Ройтерс

Бащата на Бритни Спиърс прекратява попечителството си над нея

След сватбата си японската принцеса Мако ще заживее в САЩ като обикновена гражданки.

Японската принцеса Мако губи титлата си след брака с мъж без благородно потекло

Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл Снимка: Ройтерс

Принц Хари и Меган Маркъл може да са в Англия за Коледа с Арчи и Лилибет

Милко Калайджиев си пожелава само здраве за 70-годишния си юбилей

Милко Калайджиев си пожелава само здраве за 70-годишния си юбилей

Въпреки поредното отличие за  фотография за Владо Карамазов  най-сложното нещо си остава театърът

Въпреки поредното отличие за фотография за Владо Карамазов най-сложното нещо си остава театърът

Уили Гарсън Снимка: уикипедия

На 57 г. почина звезда от "Сексът и градът"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber