Онкологът като художник - проф. Галина Куртева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9994931 Онкологът като художник - проф. Галина Куртева Онкологът като художник - проф. Галина Куртева www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симеонов

Срещата на два свята под формата на портрет дава името и “лицето” на изложбата “Жажда” на дългогодишната национална консултантки по онкология и химиотерапия.

Мъжкият образ е част от триптих, обединен от народопсихологията на туарегите. 

По-хубав от неочакван подарък е само подарък, който отваря нови врати в живота.

Преди 4 г. и половина такъв подарък за своя юбилей получава проф. д-р Галина Куртева – известен онколог и специалист по химиотерапия, дългогодишен национален консултант, която преди броени дни откри изложба живопис.

“Приятелка ми подари за рождения ден ваучер за урок по рисуване при един от най-добрите художници от Московската академия по изкуства – Александър Сергеев. Толкова ме увлече, че след това следях идванията му в България и се записвах, а вкъщи започнах да рисувам за разтоварване. Не броя картините, много съм подарявала, на приятели, на роднини, всички колеги и медицински сестри в клиниката имат по една моя картина, доста се натрупаха и у дома особено покрай социалните ограничения в пандемията.”

Интересът към живописта не лумва съвсем от нищото. Бащата на Галя рисувал хубаво, макар и любителски, девойката – също, и

в гимназията вече

мислела за кариера

в архитектурата

Преди приемните изпити обаче таткото, икономист, свикнал да се доверява на логиката на числата, сравнил отпуснатите бройки за момичета и имената на записаните кандидат-студентки. Видял, че шансът е нула – фамилиите били до една на известни по онова време художници.

“Знае се как се влизаше тогава в специалностите, в които едно и също нещо може да бъде оценено и с 6, и с 2 в зависимост от връзките. И татко каза: “Няма смисъл да си губиш времето. За изпитите за медицина критериите са обективни, а и професията е хубава, хуманна, подготвяй се, че балът е много висок.”

За да вземе безаварийно неочаквания завой, Галя всеки ден месец и половина пътува от родната Мездра до София и обратно за частни уроци по биология. Влиза, но истинският ѝ интерес към медицината се поражда чак в практиката.

“Исках да се занимавам с акушерство, а съпругът ми – с кардиология, но само за онкология имаше свободни места във Враца и така започнахме. Интересът дойде с времето. Толкова бързо започнаха да навлизат иновации и да се увеличават възможностите да се помогне на хората с рак, че се вдъхновявахме от всеки успех. И досега е така, напредъкът е невероятен и се амбицираш въпреки тежката работа и емоционалния товар от срещата с толкова много човешки съдби и преживявания. Ако не успееш да компенсираш, си загубен. И за себе си, и за професията.

Балансирам с участие в научни проекти, обичам да чета,

понякога свиря

на рояла вкъщи

Пътуваме със съпруга ми много, през почивните дни не си оставаме вкъщи, последния уикенд бяхме в пещерата Очите на Бога, невероятна красота, натоварена и с духовност. Обичам ездата, през зимата сме по ски пистите. Но са все неща, които изискват повече свободно време, докато с рисуването се разтоварвам и само два часа да имам. И самата техника, с която работя, е такава – бърза. По време на финалния мач на европейското например започнах една циганска серия с портрет на интересно женско лице. Отдавна замислям и картина по “Таборът отива към небето”, знам точно какво искам да пресъздам. Гледала съм филма много пъти и не ми омръзва.”

Стативът стои в хола, където семейството онколози прекарва вечерите, вляво – торбата с бои. Лекарката

рисува само с

шпакла, техника,

която не търпи

колебание и протяжност

Щрихът предполага категоричност и имаш на разположение за доизкусуряване само времето до изсъхването на боята, два-три дни. Стегне ли, няма поправяне.

В картините на д-р Куртева винаги присъства едно дълбоко синьо. С малка капка тюркоазено. За загатната мистичност?

Художничката не търси сюжетите, казва, че те сами я намират. Като историята на млад бедуин от пустинята, към когото съдбата е особено милостива и му дава възможност да замине да учи в Париж. За първи път в сърцето на цивилизована Европа,

при вида на течащата

без ограничение

вода от чешмата

младежът се разплаква

Срещата на два свята под формата на портрет дава името и “лицето” на изложбата. Мъжкият образ е част от триптих, обединен от народопсихологията на туарегите.

“Носи и съвсем лично послание, посветих проекта на прохождащите млади специалисти в Онкологията, на които искам да предам жаждата за знания и можене – без това не ставаш добър лекар. А идеята за изложба е на приятеля офталмолог д-р Александър Ангелов, който ме покани да изложа платната, аз не съм си го мислила даже, щяха да си стоят на тавана. Идейният вдъхновител на изложбата е Димитър Димов, син на известен скулптор и и художничка.”

Друг запомнящ се портрет е на Белия ангел - царица Елеонора, съпругата на Фердинанд – с няколко кръста за храброст от участие във войните и жена с богата култура, спасила нарочената за събаряне Боянска църква.

Хвърля се в очи с динамиката си и портретът на цигуларя Ара Маликян, който “разтърсва с изпълненията си душата”.

За свой фаворит онколожката художник се колебае между творбата си “Молитва” и картината, на която мъж и козичката му пият вода от горска чешма. Засега.

Предстоят още много картини. Защото проф. Куртева има очи за необикновеното в “обикновеното” в живота и вдъхновение да го направи видимо чрез живописта.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Вход свободен за автографи от Богдана Карадочева и Стефан Димитров

Вход свободен за автографи от Богдана Карадочева и Стефан Димитров

Милен Митев (вляво), временно управляващ БНР, и Ясен Козев, председател на УС на "Музикаутор", договориха съвместната рубрика за българска музика по БНР.

БНР и "Музикаутор" с общ проект за популяризиране на българската музика

Плодовете дуриан се раждат от тропически дървета, които са разпространени в Югоизточна Азия.

Учени превръщат кори от дуриан в антибактериални превръзки

Томас Хемпсън е най-популярния баритон в САЩ.

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала „България“

Оливия Колман
Снимки: Ройтерс

Виж носителите на награди "Еми" в основните категории

Ансамбъл "Българе"

Ансамбъл "Българе" със спектакъл в Ловеч за 22 септември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber