Кои са животинските видове, застрашени от изчезване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9934384 Кои са животинските видове, застрашени от изчезване Кои са животинските видове, застрашени от изчезване www.24chasa.bg
Кои са животинските видове, застрашени от изчезване

Илюстрираният „Атлас на застрашените видове“ от Радек Мали – защо планетата зависи от нас?

Богато илюстрираният атлас с текстове на Радек Мали и илюстрациите на Павел и Павла Дворси прави темата за грижата на планетата достъпна за младите читатели.

41 животински вида оживяват с илюстрациите на Павел и Павла Дворси (ИК "Сиела).

Високите постижения на човешката цивилизация имат своята цена, която плащат не само хората, но и природата. Наред с други обезпокоителни тенденции като замърсяването на морската вода, обезлесяването, пресъхването на езерата и други биосферни явления статистиките за животинските видове, застрашени от изчезване, от години стават все по-притеснителни.
Кои са застрашените видове през XXI век?

Богато илюстрованият „Атлас на застрашените видове“ с текстове на чешкия писател и популяризатор на науката Радек Мали и илюстрациите на Павел и Павла Дворски разказва на малки и големи читатели за 41 животински вида, чиято дива популация е толкова намаляла, че има опасност да изчезнат в следващите години.
В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на населението (почти четири пъти по-многобройно за последните 100 години) може да се превърне в заплаха за флората и фауната; защо биологичният баланс на животинските видове и техните местообитания е сериозно нарушен, а растителните и животински видове изчезват с такава скорост, че явлението се наблюдава моментално в хода на нашата геоложка епоха.

Някои от героите в този атлас живеят на Земята от времето на динозаврите и са преживели множество катаклизми и климатични промени.

Някои от тях познавате от рисунки, филми, анимации и разкази. За други ще чуете за първи път. Общото между императорския кълвач, коралите, голямата панда и планинската горила с какапото и списковия ара е, че всички те зависят от човешките действия.
Историята им е разказана достъпно и интересно, а илюстрациите на Павел и Павла Дворски ще пленят сърцата на малки и големи.

Измирането на растени

, гъби и животни несъмнено ще продължи в близко бъдеще, но не знаем какви последици ще има то върху живата ни планета. И „Атлас на застрашените видове“ от Радик Мали е не просто картинен атлас, описващ частица от онова, което губим, а послание към най-младите читатели, че без тяхната лична грижа за животните и планетата могат да загубят и целия си познат свят.

„Кухнята на времето“ от Лилия Герасимова – вкусът от детството на България (ИК "Сиела")

Хитовият наръчник за традиционна българска кухня „Кухнята на времето“ се появява отново по книжарниците в ново, допълнено издание!

Лилия Герасимова, автор на хитовото първо издание „Кухнята на времето“, публикува ново допълнено издание на най-пълния наръчник за традиционна българска кулинария. 240-те автентични рецепти от всички краища на България са допълнени с още 72 нови готварски идеи и примерно меню за един от най-предизвикателните в кулинарно отношение периоди – постите.

„Кухнята на времето“ не е просто готварска книга. Това е пътуване във времето, което Лилия Герасимова успява да осъществи благодарение на десетките си разговори с хора от цяла България.
Поела на експедиция, за да събере съкровените български рецепти от традиционната кухня по нашите земи, тя съхранява знанието на хората, които все още знаят и помнят рецептите на своите баби и майки – всички до един над 60 години – за да предаде тяхното познание и занапред.

Какво се е случвало в кухните на бабите и прабабите ни? Помним бюдата от своето детство, но знаем ли как да ги направим? Какви са рецептите, записани в старите, омаслени страници на домашните готварски книги?

В тази книга откриваме как да правим истинска коледна погача и бял лук, чорба по селски, боб по манастирски, курбан, пълнени постни чушки за Бъдни вечер, шарена манджа и стотици други рецепти от кухните на българи от цялата страна.

Следвайки и традиционния православен календар, научаваме примерни постни менюта за четирите задължителни поста – Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския пост.

В „Кухнята на времето“ Лилия Герасимова създава прозорец към миналите кулинарни традиции на България и предава знанието, застрашено от забрава, към бъдещите поколения.

Класация на издателството

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Младият френски пианист Люка Дебарг, представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин
Снимка: Община Русе

Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на „Мартенски музикални дни“

Кай Шумахер

Екстремният пианист Кай Шумахер идва във Велико Търново за концерт

Юлиан Вергов играе Иван Вазов

Юлиан Вергов за новата си роля: Вазов е говорил внимателно

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Великите Пикасо и Модиляни

Виенски музей представя изложба на Модиляни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber