Стефан Вълдобрев и “Уикеда” пеят на благотворителен фест за “чинията” на Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9899037 Стефан Вълдобрев и “Уикеда” пеят на благотворителен фест за “чинията” на Бузлуджа Стефан Вълдобрев и “Уикеда” пеят на благотворителен фест за “чинията” на Бузлуджа www.24chasa.bg
Със събраните от благотворителния фестивал средства ще бъдат укрепени мозайките от външния кръг в “чинията”. За целта са нужни 64 хиляди лева.
Със събраните от благотворителния фестивал средства ще бъдат укрепени мозайките от външния кръг в “чинията”. За целта са нужни 64 хиляди лева. СНИМКА: Снимка: Авторът

Със събраните пари ще бъде реставрирана външната мозайка на паметника

Едно от най-красивите места в Балкана - Историческата поляна на връх Бузлуджа, ще се оживи с много музика, култура и забавления на 23, 24 и 25 юли.

Събитието е Open Buzludzha Fest, а Стефан Вълдобрев, “Уикеда”, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и много други любими музиканти ще пеят и свирят благотворително, за да бъде възстановена външната мозайка на паметника на Бузлуджа.

Това съобщи за “24 часа” ръководителят на фондация “Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова. Голямата цел на фондацията е с помощта на специалисти и от чужбина да бъде консервиран и отворен за посещения от туристи някогашният Дом-паметник на БКП на върха, известен повече като “чинията” заради необичайната си форма.

Организаторите, които имат подкрепата на община Казанлък и на много доброволци, ще обединят планината, музиката, културното наследство, вкусната храна, както и любопитни дейности в рамките на един запомнящ се летен уикенд. За улеснение на зрителите в района ще има и специално изграден палатков лагер.

Събраните по време на фестивала средства от входни билети ще бъдат използвани за опазването на външния кръг от мозайките в “чинията”, за което са нужни общо 64 хиляди лева. Миналата есен успешно бе изградено защитно съоръжение над мозайките от вътрешния кръг и за първи път от години те преживяха успешно зимата, без повече да се рушат.

На фестивала ще бъде представена и двегодишната работа на международен екип от експерти в опазването на Бузлуджа. Резултатите от нея ще бъдат обстойно презентирани и на международна конференция, която ще е непосредствено преди феста - на 22 и 23 юли, в историческия музей “Искра” в Казанлък и онлайн. Темата ѝ е “В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти”.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Британската рапърка вече е в България.

Британска рапърка "урежда" билети за българското издание на "Екзит"

Японецът Нобуо Фуджита бомбардира континентална Америка от подводница самолетоносач

Японецът Нобуо Фуджита бомбардира континентална Америка от подводница самолетоносач

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

Защо воеводата Мамин Колю има такова прозвище

Музикалните и театрални събития през август

Музикалните и театрални събития през август

ТЕСТ: Пречат ли свръхромантичните ви представи на вашата връзка

ТЕСТ: Пречат ли свръхромантичните ви представи на вашата връзка

Снимка: btvnovinite.bg

19-годишно момиче от Белгия планира да обиколи света със свръхлек самолет

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber