Скулптура на бик и изображение на Александър Македонски открити в Хераклея Синтика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9871078 Скулптура на бик и изображение на Александър Македонски открити в Хераклея Синтика Скулптура на бик и изображение на Александър Македонски открити в Хераклея Синтика www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХЕОЛОГИЯ БУЛГАРИКА
СНИМКИ: АРХЕОЛОГИЯ БУЛГАРИКА

Масивна мраморна скулптура на коленичил  и изображение на Александър Македонски откриха днес при разкопките на форума на Хераклея Синтика до петричкото с. Рупите. Скулптурата не е запазена изцяло, но се вижда и стъпало на човек. Според ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински композицията в цялостен вид е изобразявала класическа сцена с бог Митра, който убива Свещения бик. Това е първото свидетелство, че в Хераклея Синтика е бил разпространен и култът към божеството от индоирански произход, смятано за закрилник на армията. Има податки, че е почитано от легионерите в границите на цялата Римска империя през I – IV век сл. Хр. Според доц. Вагалински новооткритата мраморна скулптура е от II – III век. Почти сигурно е, че в Хераклея Синтика е имало и светилище на бог Митра през този период.

Изображение на Александър Велики пък бе разкрито при почистването на фрагмент от глазирана купа. Върху релефния профил на царя се различава скалп на лъв вместо шлем, защото е представен като митичния герой Херакъл – епоним на античния град. „Известни са и други подобни изображения на Александър Велики. Знае се, че е бил едва 16-годишен, когато през 340 г. пр. Хр. е потушил въстание на медите в района на Средна Струма. Те са били наскоро покорени от баща му Филип ІІ и се разбунтували, докато той обсаждал Перинт и Византион. Синът се справил с бунта и вероятно именно тогава основал Хераклея Синтика в земите на синтите, съседи на медите. Купата датирам стратиграфски в средата на ІІІ век сл. Хр. Знаем от надписи и монети на Хераклея Синтика, че жителите на града са продължавали да държат на своите корени и през римско време – още една причина да има изображение на Александър Велики върху предмет от това време", обясни доц. Вагалински.

Скулптура на бик и изображение на Александър Македонски открити в Хераклея Синтика

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Кадър от наградения на "Берлинале" филм "Класната стая на г-н Бахман"

Класната стая се пренася за 9 дни в киносалоните - без матури и оценки

 Сцена от „Криворазбраната цивилизация”, Музикално-драматичен театър Велико Търново

Култови мюзикъли на сцената на Софийския фестивал на музикалния театър

1000 страници за Шерлок Холмс и д-р Уотсън

1000 страници за Шерлок Холмс и д-р Уотсън

Джоджо Мойс се надява да намери истината за любовта

Джоджо Мойс се надява да намери истината за любовта

Овчари и самодиви стават смъртни
врагове

Овчари и самодиви стават смъртни врагове

Проф. Велислав Минеков - служебен министър на културата

Министърът на културата за това как е реставриран Цар Освободител и лъвовете на моста

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber