Теди Папаврами и млади руски надежди в Софийската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9850230 Теди Папаврами и млади руски надежди в Софийската филхармония Теди Папаврами и млади руски надежди в Софийската филхармония www.24chasa.bg
Виртуозният френски цигулар Теди Папаврами

На 10 юни Софийската филхармония посреща трима забележителни музиканти. Виртуозният френски цигулар Теди Папаврами ще представи Третия концерт за цигулка на Сен-Санс. Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев, ще бъде солист на Концерта за пиано от Скрябин. Диригентът Заурбек Гугкаев допълва програмата с любимата на всички увертюра-фантазия "Ромео и Жулиета" от Чайковски. Програмата е част от цикъла „Потомци – следовници“ на фестивала „Софийски музикални седмици“, съобщиха от Софийска филхармония.

Диригентът Заурбек Гугкаев
Диригентът Заурбек Гугкаев

Безброй са наградите, които печели Теди Папаврами в дългата си кариера, започнала на 5 г.одишна възраст. Френският цигулар от албански произход е обявен за „дете-чудо“, започнал да концертира на 8 г., а на 15 завършил Парижката консерватория с първа награда по цигулка. След като получава няколко награди (лауреат е на Международните конкурси „Рудолфо Липицер” в Италия и „Сарасате” в Памплона, удостоен е от SACEM с наградата „Джордже Енеску”) започва международната му кариера. Папаврами е концертирал в цяла Европа, Южна Африка, Турция, Япония, Израел с известни оркестри като Симфоничния оркестър на Баварското радио, Бамбергските симфоници, Оркестъра на Париж и на Френското радио, Филхармоничните оркестри на Монте Карло и Лиеж, Симфоничния оркестър на Полското национално радио и др. Свирил е под палката на прочути диригенти като Курт Зандерлинг, Антонио Папано, Кристофър Хогууд, Армин Джордан, Емануел Кривин, Жан-Клод Казадесю и др. Освен забележителен изпълнител, Теди Папаврами има и други арт-увлечения. От 2002 г. е официален преводач на френски език на произведенията на албанския писател-десидент Исмаил Кадаре за издателство Fayard. Като актьор-аматьор е поканен да участва във френския телевизионен мини-сериал „Опасни връзки” в партньорство с Катрин Деньов, Настася Кински и Рупърт Евърет (2003). Дебютната му автобиографична книга „Фуга за соло цигулка“ е издадена през 2013 г. в комплект с 6 компактдиска с негови записи. Папаврами свири на инструмент, изработен специално от лютиера Кристиан Байон.

Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев
Младата надежда на руската музика Абисал Гергиев

Талантливият пианист Абисал Гергиев, син на суперзвездата Валерий Гергиев, започва заниманията си с музика на четири години. През 2019 завършва Средната специална музикална школа при Държавната консерватория „Н.А.Римски-Корсаков” в Санкт Петербург в класа на Александър Сандлер. Сега е студент в Музикалната консерватория в Бостън. Дебютът му на концертната сцена е със Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на баща му при откриването на Северно-Осетинската филхармония през 2016. Участва във фестивала „Лицата на съвременния пианизъм” в Санкт Петербург. Свири в Музикалния театър в Базел. През 2018 открива със солов концерт Музикалния фестивал в Микели, Финландия. Често изпълнява като камерен музикант в Санкт Петербург и Москва творби от Моцарт, Бетовен, Шуман, Брух. Често си сътрудничи с диригента Заурбек Гугкаев – негов братовчед по бащина лиия.

Заурбек Гугкаев завършва Санкт Петербургската консерватория през 2011, където се обучава в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Леонид Корчмар. Работи с различни оркестри в Санкт Петербург като Държавния академичен симфоничен оркестър, оркестрите на Капелата и Детската филхармония, дирижира в Мариинския театър творби от класическия европейски репертоар („Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Севилският бръснар” от Росини) и руската оперна класика („Евгений Онегин” и „Йоланта” от Чайковски, „Златното петле” от Римски-Корсаков), както и симфонични концерти. Под негово диригентство в последните сезони на Мариинския театър са премиерите на „Идиот” от Мечислав Вайнберг, „Казаци” от Леонид Клиничев, „Историята на Кай и Герда” от Сергей Баневич, „Дневникът на Ане Франк” от Григорий Фрид, „Записки на един луд от Юрий Буцко, „Не само любов” от Родион Шчедрин. Талантливият музикант също дирижира концертни изпълнения на опери в абонаментите на Академията за млади певци и спектакли на сцената на Владикавказкия филиал на театъра.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември

МФ „Мартенски музикални дни“ – 21, 22, 23 и 24 септември

Четирикратният носител на “Грами” Антонио Санчес свири на джаз фестивал в Пловдив

Четирикратният носител на “Грами” Антонио Санчес свири на джаз фестивал в Пловдив

Анна Томова – Синтова – слово за Вагнер в Софийската опера

Анна Томова – Синтова – слово за Вагнер в Софийската опера

"Мартенски музикални дни" са символ на Русе

60-ото издание на "Мартенски музикални дни" ще се състои при спазване на противоепидемичните мерки

БТА представя списание ЛИК на „Аполония“

БТА представя списание ЛИК на „Аполония“

Момент от спектакъла, който ще се играе на  26 август

Представят „Вълшебната флейта“ за първи път под звездното небе на Царевец

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber