Награда “Златно сърце” за благотворителната дейност на арх. Пламен Пламенов Мирянов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9818223 Награда “Златно сърце” за благотворителната дейност на арх. Пламен Пламенов Мирянов Награда “Златно сърце” за благотворителната дейност на арх. Пламен Пламенов Мирянов www.24chasa.bg
Арх. Пламен Пламенов Мирянов получи благотворителната награда "Златно сърце". СНИМКА: Личен архив

Младият архитект и фондацията му “Нашият Дом е България” с нова родолюбива инициатива – ще възстановяват културното наследство на Мелник

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и екипът на фондацията му “Нашият Дом е България” ще възстановяват архитектурното културно наследство в Мелник.

Това обяви младият архитект, след като бе възнаграден за благотворителността си с приза “Златно сърце”. Той получи официалното признание за своята дейност в седмото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност “Златно сърце” за 2020 г. Арх. Мирянов е отличен в категорията “Културни проекти и национална идентичност”.

Наградите “Златно сърце” се връчват от списание и клуб Business Lady и списание Bulgaria Business Review. Церемонията се състоя на 19 май в “Интер Експо Център”.

Какво послание ни носи една полуразрушена църква? Какво ни казват разгромените зидове на часовниковата кула и болярската къща, оставени на произвола на ерозията, в центъра на Богозидания град - Мелник? Църквата “Св. Варвара” в Мелник стои в руини, църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир няма фасада, нито интериорно оформление, манастир “Св. Богородица Пантанаса” е в руини, а има одобрен проект за неговото съхраняване и частично възстановяване. Господ винаги ще руши материята, за да проверява жива ли е духовната ни тъкан. Когато всички тези архитектурни културни наследства бъдат възстановени, най-малкият град на България ще привлича много повече туристи, много повече фотографи, историци… Ще бъде гордост за нас. Ще ни обогатява!

С тези думи арх. Пламен Пламенов Мирянов обяви най-новата голяма кампания на фондация “Нашият Дом е България”. (Виж по-долу цялата му реч, която той произнесе при получаването на наградата.)

Фондация “Нашият Дом е България” е създадена от арх. Пламен Пламенов Мирянов, за когото да съхранява и пресъздава историята на България, духовните ни ценности и култура, е мисия в живота. Той милее за възкресяването на българския дух и това е неговата мощна движеща сила, която всеки ден го мотивира да твори и да създава неуморно!

Дни преди наградата - на 15 май, той заедно с фондацията си сътвори

уникален пасхален

концерт, който се

състоя под скалния

феномен Божия мост

край Враца. Тържественият концерт-оратория бе посветен на Възкресение Христово и на 24 май - празника на българската духовност, писменост и култура.

Целта на благотворителната инициатива не е само да покаже, че хармонията между нас, природата и Божието слово е постижима навсякъде. Но и със събраните средства да бъде подпомогнато изграждането на фасадно оформление и цялостен интериор на църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

С всички свои инициативи фондация “Нашият Дом е България” иска да достигне до сърцето на всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му припомни защо да си българин, е не само гордост, но и чест, която трябва да носим с достойнство!

Доказа го поредната инициатива на арх. Пламен Пламенов Мирянов, при която

величествен

трибагреник се извиси

над Разлог на 3 март

- Деня на Освобождението на България.

Тогава по повод националния празник на България арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира за втори пореден път тържествено окачване на българския трибагреник.

В подножието на величествения Пирин между Банско и Разлог арх. Мирянов и неговият екип извисиха национален флаг с размери 9 на 15 метра, който вече предизвиква гордост у преминаващите в района.

“Интересен е фактът, че по време на монтажа времето беше тихо и спокойно и точно когато знамето бе закачено и издигнато до най-високата точка на постамента, задуха силен вятър, който развя националния трибагреник в ефирни и величествени вълни”, разказват от екипа на младия архитект Мирянов.

“Дълги години този постамент пустееше празен и веднага щом знамето тържествено се разлюля и напомни за празника, много хора започнаха да спират и с гордост да се снимат с него”, добавят оттам.

Впрочем всяка инициатива на арх. Пламен Пламенов Мирянов създава мост през времето и свързва здраво българската история със съвремието ни.

Така в навечерието на Рождество Христово младият архитект представя благотворителния театрален мултимедиен спектакъл “Новорождение”. В него с хармония от звуци, слово, музика и божествени песнопения е

ознаменувана

150-годишнината

от превода на

Библията на

съвременен

български език

Нещо повече. Спектакълът е поредната благотворителна инициатива на фондация “Нашият Дом е България” - кампания за набиране на средства за закупуване на консумативи за извличане на реконвалесцентна кръвна плазма.

В съзиданието младият арх. Мирянов открива своя мир. Затова той може да бъде намерен на Шипка, в светата Рилска обител, на най-светите български места, където снима документално-исторически филм или организира някои от многобройните си концерт-спектакли, облагородява природни паркове, организира благотворителни инициативи за възраждане и възстановяване на храмове и църкви - символ на българската духовност, култура и ценности.

Там, където той и неговият екип отидат, мястото и хората вече не са същите. Устремът му е толкова чист и забележителен, а енергията – толкова заразителна, че хората, докоснали се до него, стават различни – вдъхновени, изпълнени с нова добродетелна енергия и ентусиазъм за творчество, възход и съзидание!

Именно заради родолюбивата му дейност арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен с авторитетната награда “Златно сърце”.

Освен него още тридесет и четири благотворителни проекти и социални инициативи в над 20 различни категории получиха приза. Сред наградените имаше представители на частния сектор, медиите и неправителствените организации.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов:

Времето е най-ценният дар, който можем да дадем на себе си и на другите

Да имаме цели и мечти – това е благовремие

Христос Воскресе!

Благодарен съм за тази награда!

В книга на Еклисиаста се казва: има определено време за всяко намерение под небето: време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за мълчане и време за говорене, бих добавил… време за съзидание или време за разрушение, време за взаимопомощ или време за суета, и себелюбие.

Бих искал да кажа няколко думи за това пусто време и за благовремието… Не за прогнозата, а за най- скъпоценния ресурс в нашия живот. Ние сме стопани на телата си, на имотите си, но и на времето, с което разполагаме. Ние сме в него, то е в нас. То нас обръща, но въпросът вече 150 години след думите на Левски е “ние как него обръщаме” - как обръщаме времето?!

Вярвам, че Човешкият живот се определя от това за какво залагаме нашите мигове. Времето е най-ценният дар, който можем да дадем на себе си и на другите. Колко милостив е Бог към онези, които имат много дни живот, много втори шансове да се поправят, да са полезни, да се подобряват, да се осъзнават…

И Тази награда е за времето, което всички ние от фондация “Нашият Дом е България” сме заложили тук в нашата земя, а не сред чуждоземни брегове и удоволствия…

Моля да поканя основните виновници, които помогнаха тези красиви проекти да се случат. И колко хубаво беше, когато за малко бяха затворени границите, и си казвахме - ето - нямаме вече избор. Божият промисъл е да останем тук и да не можем да мислим за друго, освен за нашата земя.

Всеки ден, в който се събуждаме отпочинали, здрави, с хляб на масата, с възможност да се помолим и да благодарим, да се трудим, да имаме цели и мечти, това е благовремие. Нека го използваме ненапразно.

Вярвам, че корпоративната социална отговорност трябва да бъде в основата на стратегиите за развитие на всяка една голяма компания. Днес е нужна инвестиция в духовност, в опазване на културното историческо наследство, в изграждане на самосъзнание у младите за това, че те се родени в земя на царе, на владетели, на строители, на пазители на християнска вяра и духовност! И какво послание ни носи една полуразрушена църква? Какво ни казват разгромените зидове на часовниковата кула и болярската къща, оставени на произвола на ерозията, в центъра на Богозидания град - Мелник. Църква Св. Варвара в Мелник стои в руини, църква Св. Св. Кирил и Методий до Роженския манастир няма фасада, нито интериорно оформление, Манастир Св. Богородица Пантанаса е в руини, а има одобрен проект за неговото съхраняване и частично възстановяване. Господ винаги ще руши материята, за да проверява жива ли е духовната ни тъкан. Когато всички тези архитектурни културни наследства бъдат възстановени, най-малкият град на България ще привлича много повече туристи, много повече фотографи, историци… Ще бъде гордост за нас. Ще ни обогатява!

Това е най-новата голяма кампания на фондация “Нашият Дом е България”.

Нека спасим времето. Нашето време. Нека го осмислим. Нека го изпратим във вечността. Защото Творецът, осенявайки ни със Своя Дух, ни е дал и правото на избор - да решим на кое време да присъдим тлен, и на кое - вечност. Ние притежаваме тази привилегия, защото сме Божии творения и в нас има части от Него Самия! Затова Който реши, нека ни подкрепи в тази капания.

Нека опазим духа на славното време зад нас и нека сме добри настойници на благовремието пред нас!

Благодарим ви! Бъдете благословени!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Володимир Зеленски

Животът на Зеленски в комикс

Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал

Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал

WINBET с приятни бонус изненади за своите клиенти в новия WINBOX

WINBET с приятни бонус изненади за своите клиенти в новия WINBOX

Вижте как купонясват Краси Радков и Геро след Капките (ВИДЕО)

Вижте как купонясват Краси Радков и Геро след Капките (ВИДЕО)

Трейлърът на „Аватар 2“ разпали ентусиазма на китайската публика

Трейлърът на „Аватар 2“ разпали ентусиазма на китайската публика

Княгиня Калина и Китин Муньос в Рилския манастир

Ръка за ръка с княгиня Калина – така Китин Муньос снима България

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave