Братът на Михаил Боярски се удавил на Златни пясъци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9794114 Братът на Михаил Боярски се удавил на Златни пясъци Братът на Михаил Боярски се удавил на Златни пясъци www.24chasa.bg

Александър бил кумирът на Миша в актьорството

 Руският актьор Михаил Боярски има милиони почитатели. Неговият Д'Артанян от едноименния сериал бе любим на много поколения. А всъщност той дори не бил толкова талантлив като брат си Александър, както сам си признава. Никой обаче не си спомня за Саша Боярски. “Моят сиамски близнак, който просто е по-голям с 11 години от мен”, разказва за него Миша. Вероятно и защото животът му продължава само 42 години. През 1980 г. идва на турне в България с театралната си трупа от Рига. На 8 септември отива на плажа на Златни пясъци. Влиза при бурно море и така и не излиза. Тялото му е извадено от немски туристи, но сърцето му било спряло след инфаркт.

Двамата братя така и не си направили обща снимка, докато били заедно. Александър (вляво) е кумират на Михаил в актьорството.
Двамата братя така и не си направили обща снимка, докато били заедно. Александър (вляво) е кумират на Михаил в актьорството.

“Той беше като Дон Кихот, а такива хора, които са с открита душа, не живеят дълго. На тях им трябва да се раздават. Ако трябва да съм честен, това е път на саможертва”, обяснява Михаил.

Александър е син на актьора от ленинградския театър “Комисаржевски” Сергей Александрович Боярски от брака му с латвийката Елга. Носи името на дядо си, митрополит на Ивановск и Кинешемск.

Сергей зарязва Елга заради колежката си от театъра Екатерина Мелентиева и Саша с майка си още като дете се мести в Сочи и израства без баща.

Едва когато решава да кандидатства в театралния институт, се връща в Ленинград, заживява с второто семейство на баща си и се запознава с брат си Михаил.

Той обаче се проваля, защото “неправилно произнася звуците”. Ц и с излизали от устата му със свистене. Тогава се хваща да работи
като хамалин в Пушкинския театър и през нощта чете книги на глас, за да работи над речта си. И го приемат.

Михаил винаги си е спомнял за брат си с възхищение. Заради него той решава също да стане актьор. Родителите били вечно заети и баткото водел малкия зад кулисите и му четял пиесите.
Самият Михаил винаги е смятал брат си за по-голям талант в актьорството. Александър се интересувал от всичко - от чужди езици до история на музиката. Михаил го описва като истински интелектуалец, на когото е искал да прилича. И разбира се, жените много го харесвали. Впрочем това е единствената тема, на която двамата братя не си говорили. “Жените са нещо свято”, казвал Александър и отбивал въпросите на по-малкия си брат.

“Бях на две или три години, когато ни запознаха със Саша. Аз разбира се, нищо не помня, но възрастните са ми разказвали, че той ме е вдигнал на ръце и с възхищение казал - ох, това е брат ми! Когато бях на пет, ми прати своя снимка, но не дойде. А аз го чаках.
И от яд му избодох очите с химикалка. Пазя тази снимка и до днес. А обща така и нямаме. Бяхме млади, кой да си мисли, че трябва да се снима за спомен”, разказва Миша.

“Винаги ми е бил кумир. При вечно заети родители и възпитател. Всъщност мама и татко ме възпитаваха, а аз във всичко повтарях брат си. Той бе изключително ерудиран, учен, умен човек. Сам е учил френски, а в Рига играеше не само на руски, но и на латишки. Четеше Екзюпери в оригинал, свиреше на фортепиано. И на това се е научил сам. Приятели от други градове му звъняха в 2 часа сутринта, за да го питат за дума в някоя сложна кръстословица и той сънен, отговаряше веднага. Нямаше сфера, в която да не е сведущ”, разказва Михаил.
Александър се жени за колежката си Олга Разумовская и през 1977 г. им се ражда дъщеричка, която кръщават Елга на бабата.

По-голямата част от кариерата си Саша прекарва в театъра. След завършването на висшето образование - на ленинградска сцена, а след това го канят в Рижкия театър за руска драма. Там остава 16 години до края на живота си.

Все пак Александър може да се види и в киното. Снима се в “Последният форт”, “Петерс” и “Олег и Айна”. Докато Миша става един от най-известните актьори на СССР и после - Русия.

След смъртта на брат си Михаил поддържа напълно малката Елга и майката. Всеки свободен момент пътува до Рига, за “да поговори” с Александър.. Много хора са го виждали на пейката до гроба му.

“Просто там имам пълно спокойствие. Със себе си и с него. Нямахме много време да живеем заедно, но ще си наваксаме”, категоричен е Михаил.

Родът Боярски стартира от псалмописеца Иван Иванович Сегенюк и Феликса Веанедиктова Сегенюк от харковския клон на болярския род Боярски. Братът на Иван, който носи същото име, е участник в Първата световна война и след това командир на батарея в Червената армия.
Бабата на двамата актьори Екатерина Николаева Бояновская е дъщеря на директора на националната банка Николай Игнатиевич Бояновски и е преподавала френски и английски в духовната семинария.

Първият актьор във фамилията е най-големият брат на баща им - Алексей Другият им чичо Николай и леля им Лидия Щикан са народни артисти на СССР. Само един от братята на татко им Павел решава да става инженер. Лидия има две деца - Олег и Екатерина. Екатерина е известен театровед и автор на книгата за рода “Театралният клан Боярски”.

Михаил е женен от 1977 г. за колежката си Лариса Риганалдовна Лупиан, народна артистка на Русия. Двамата имат син Сергей и дъщеря Елисавета, като и те са актьори. Сергей е депутат в Държавната дума от партията на Владимир Путин “Единна Русия”. Той има две дъщери от съпругата си Екатерина - Катя-младша и Александра, която е кръстена на брата на баща му.

Елисавета също става заслужила актриса на Русия. От колегата си Максим Матвеев има двама синове - Андрей и Григорий.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Ралица Паскалева и Димо Алексиев пак ще водят “Игри на волята”

Ралица Паскалева и Димо Алексиев пак ще водят “Игри на волята”

Парис Джексън СНИМКА: Инстаграм/parisjackson

Парис Джексън: Папараците ми нанесоха тежки психотравми

"168 часа": Проф. Кантарджиев, който носи бялата престилка, както апостолите - вярата

"168 часа": Проф. Кантарджиев, който носи бялата престилка, както апостолите - вярата

Мария Ванкова
СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Мария Ванкова става водещ на късните емисии на bTV Новините от тази вечер

Актьорът Нед Бийти от "Супермен" почина
на 83 г.

Актьорът Нед Бийти от "Супермен" почина на 83 г.

Танер Йолмез (в средата) е в образа на гениалния млад лекар.

Турската версия на “Добрият доктор” - най-добър сериал за 2020 г., тръгва у нас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber