Инженер подари на 14 папагала цял етаж от къщата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9773780 Инженер подари на 14 папагала цял етаж от къщата си Инженер подари на 14 папагала цял етаж от къщата си www.24chasa.bg
Вместо какаду Огнян Геров нарича рокаду папагалите, които са се излюпили в Родопите. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- Ние не продаваме птици, просто се грижим за тях, казват Огнян Геров и жена му Светлана

Светлана се радва на току-що родено малко папагалче.
Светлана се радва на току-що родено малко папагалче. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- Първото какаду се излюпило без инкубатор в родопското с. Соколовци преди 6 години

Папагалите на Огнян и Светлана говорят на руски.
Папагалите на Огнян и Светлана говорят на руски. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- Тарторът на групата знаел 50 думи и летял до Рожен и Момчиловци, но изчезнал при гръмотевична буря

14 папагала живеят в смолянското село Соколовци в подножието на Рожен. “Най-многобройни са какаду, има от вида амазон, ара и хибриди”, казва стопанинът им Огнян Геров.

Той и съпругата му Светлана са отделили един етаж от къщата си с две стаи и тераса за екзотичните птици. Там са поставени клони и поставки на различни височини, за да могат свободно да летят и да подскачат. Терасата им е опасана с мрежа.

Отскоро се

грижат и за едно

сляпо какаду,

което получили от Бургас. Стопаните му преценили, че не могат да се грижат за птицата. “Няма шансове да прогледне, зрението му е повредено вероятно още при излюпването. Един от най-добрите лекари на екзотични птици - д-р Валентин Козлитин от Русия, заяви, че папагалчето вижда само частично нагоре и лечението му е много сложно. Започва обаче да се адаптира в обстановката, общува с другите птици и се чувства добре”, казва Огнян.

Двамата със Светлана досега са гледали над 40 папагала. Преди 22 години в Русия, където живеели, посред зима на прозореца им каца вълнисто папагалче. Покрай него се запалили по екзотичните птици.

В Русия Огнян купувал папагалите от собственици, за които домашните любимци вече са се превърнали в проблем. Затова някои от тях били с влошено здраве или с разрушена психика. Той смята, че много от собствениците на папагали не си дават сметка, че отглеждането им не е мода. Понякога птиците може да се превърнат в опасна играчка.

“Разгневена

птица може

бързо да строши

стол

или маса. Освен това папагалите хапят лошо. Силни са. Хората ги гледат, че са красиви, купуват ги и ги взимат в дома си, без да ги разбират, гледат ги без необходимите знания и често ги изоставят. Повечето хора смятат папагалите за играчка или украшение, а какадутата са уникални птици, много интелигентни”, вметва Светлана.

Регистрацията на този вид папагали е задължителна съгласно Закона за биологичното разнообразие. Това се прави за предотвратяване на незаконен трафик и контрабанда с екзотични видове, повечето от които са изчезващи от природата. Всеки собственик получава от РИОСВ регистрационни карти, които съпровождат екземплярите при продажба, даряване и издаване на разрешително по CITES за износ, само при изяснен произход на екземплярите. Сега

в условията на

пандемия на

практика е

невъзможно

преминаването на

граница с папагал

Мерките са драстични.

Огнян отбелязва, че доста от какадутата са родени в Родопите, затова ги нарича на шега “рокаду”.

В началото в селото подмятали, че птиците няма да карат дълго, защото студените месеци в планината са много. В Соколовци, разположено на двата бряга на река Бяла, е още по-студено, тъй като е в долина, заобиколена от изключително стръмни склонове.

“Папагалите са много приспособими. Те дори много не обичат топлината. Повечето наши птици идват от студено, от Русия. До минус 10 градуса не е страшно за тях. Колкото и да е странно, за папагалите ара и амазони,

въпреки че

живеят край

екватора,

горещината е по-

опасна от студа

В естественото им обитание, джунглата, всъщност не е топло, там е сянка, а те излизат сутрин и вечер, когато е хладно. Реагират с любопитство на снега”, заявява Геров.

Първото рокаду се излюпило преди 6 години в домашни условия без инкубатор, което е голяма рядкост. “Това е първият известен случай на какаду, излюпило се в естествени условия на толкова голяма надморска височина” , казва той.

Папагалчето, което нарекли Малчо, е хибрид от голямо жълто качулато какаду и голямо бяло качулато какаду.

Наследник е на Капитон - птицата, която гледат над 15 години, но вече не е в къщата им. Капитон е бил нещо като тартор на етажа от птици.

Бил е обучен да лети свободно до връх Рожен, до съседното село Момчиловци и околните върхари. Изчезнал по време на гръмотевична буря на 19 март м.г. Бил е на около 40 години и с размах на крилата 100 см. Знаел към 50 думи. С него бил и синът му Малчо.

“Малчо се прибра, а Капитон остана навън. Той лети много добре и е възможно да е отлетял далече. Може заради гръмотевиците да се е изплашил.

Все още се

надявам да е жив

и да се върне

Получих сигнал, че е в село Бостина. Колата ми бе повредена и не можах да ида веднага. След това ми казаха, че е видян в кв. “Петровица”. Може да е прибран от някого и да е затворен. Местните птици не са заплаха за него, общува си с гарги и свраки. В района има и двойка грабливи птици, но надявам се да не са го нападнали. Капитон е от вида папагали, които помнят и е възможно да се появи отново”, споделя Огнян.

Сега ролята на тартор сред какадутата е на Коки , който е на 25 г. Сред подвида ара лидер е Полина Дмитриевна - Поли. Тя впечатлява с размерите си, дълга е 120 см с опашката си. Знае много думи на руски. “Хитра е, създаваше интриги с другите папагали, докато спореха за лидерство. Сега вече никой не ѝ оспорва водачеството”, констатират стопаните.

“Ние не продаваме птици. Просто се грижим за тях, защото ги обичаме.

Направихме

Център за

съхранение,

възстановяване

и осиновяване

на папагали

с идеята да постъпват средства за изхранването им, но е много трудно. От една година почти няма дарения. Едно момиче от София помага с хранителни продукти”, казва Геров.

Сред дарителите в пандемичния период е британското семейство Стивън и Ани, което се заселило за постоянно в Соколовци в къща на 300 метра от Гюрови.

Огнян и Светлана сеят в градината си цвекло, марули, моркови, зелен фасул и други зеленчуци. През лятото берат диви плодове за птиците. Банани, портокали и мандарини купуват от магазините. В менюто им трябва да има често фъстъци и орехи. Нужни са и специализирани зърнени храни.

На месец

папагалите

изяждат 40 кг

плодове

Ако всичко се купува, ще трябват около 1000 лева за храна на месец. Герови гледат и няколко кози, за да подпомагат издръжката си.

Той е от Пловдив. Завършил е инженерство в Техническия университет в София, после и финанси. Работил е 25 години в Русия, където се запознал със съпругата си. Дошли в Соколовци заради чистия въздух, реката и атмосферните условия, нужни за любимите му птици. Двамата имали сносен бизнес там, но спестяванията им се стопили. Сега разчитат на синовете си, които изпращат от Русия пари за тях и за папагалите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Катаржина Естейт даде начало на летния сезон със селекция от вина и градинско парти

Катаржина Естейт даде начало на летния сезон със селекция от вина и градинско парти

СПОРТ ТОТО даде старт на дългоочакваното лято директно от плажа в Бургас!

СПОРТ ТОТО даде старт на дългоочакваното лято директно от плажа в Бургас!

Източник: Pixabay

С какво да носим любимите сандали на платформа

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

ТЕСТ: Вредят ли навиците ви на психичното ви здраве?

Виктория Терзийска СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Вики от "Мастило" и съпругът й набили крадци в Барселона

Любен Генов, славният главен редактор на в. “Поглед”
СНИМКА: АРХИВ

Главният редактор, за чийто вестник се виеха опашки пред будките

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber